Μοντέρνα γεύση παλιάς Αθήνας στο «Σερσέ λα Φαμ»

του Ιωσήφ Πρωϊμάκη

Ελληνικός στη χόβολη αλλά και εσπρέσο από τη Νικαράγουα, σεμεδάκια της γιαγιάς αλλά και μουσικές από το Broadway, έπιπλα από αντικερί αλλά και καταπράσινα φυτά βγαλμένα απ’ τα εξώφυλλα που κρέμονται στο παρακάτω περίπτερο: η εικόνα του «Σερσέ λα Φαμ» συνθέτει τη γοητεία της χάρη σ’ έναν κομψό εκλεκτικισμό, που φέρνει το χθες στο σήμερα σαν να είναι το πιο εύκολο πάντρεμα του κόσμου. Κι είναι αυτή η αβίαστη ομορφιά του, που το προικίζει με την αυθεντική του καρτποσταλική σαγήνη, έτσι που απλώνει τα τραπεζάκια του στην όμορφη πιάτσα που σχηματίζει το τρίστρατο της οδού Μητροπόλεως με τους πεζοδρόμους της Πετράκη και της Φορμίωνος στο κέντρο της Αθήνας.

Κι όσο για το φαγητό; Εδώ είναι που τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο απολαυστικά, καθώς η κουζίνα του «Σερσέ Λα Φαμ» αναβιώνει μια εποχή όταν η γεύση της Αθήνας ήταν ένα παλίμψηστο από συνήθειες, παραδόσεις και… πεσκέσια απ’ τις καταγωγές των κατοίκων της, με εκλεκτά υλικά απ’ τα μήκη και τα πλάτη της επικράτειας να συνθέτουν ένα εδεσματολόγιο που μοσχοβολάει Ελλάδα. Γαύρος από τη Λήμνο, χταπόδι από την Αίγινα, σαλάμι απ’ τη Λευκάδα και φάβα απ’ τη Σχοινούσα, μεταξύ άλλων, χαράσσουν μια γευστική διαδρομή που διαβαίνουν με ευρηματικότητα και φαντασία οι σεφ Γιάννης Μαρκουλής στην επιμέλεια και Κωνσταντίνος Τζουβάρας στην εκτέλεση, υμνώντας τη φιλοσοφία του καφενείου με μικρά πιατάκια, ιδανικά για ομαδόν απλώματα στη μέση. Παράλληλα, πιάτα ημέρας όπως το λαβράκι ταρτάρ με κολοκυθάκι, αγγούρι, ταραμά και αβγοτάραχο, ή οι κροκέτες μετσοβόνε με καβουρμά και κρέμα σύκου, αλλά και διαχρονικά φαβορί όπως το ζουμερό και βαθιά νόστιμο μοσχαρίσιο φιλέτο με τον αφράτο κι αρωματικό πουρέ μελιτζάνας, επιτρέπουν στην κουζίνα να τεντώσει τους δημιουργικούς της μυς, μιξάροντας την αγάπη για το κλασικό με μια καλά αφομοιωμένη κοσμοπολίτικη εγρήγορση.

Τρία για τη μέση

Γαύρος μαρινάτος Λήμνου
Με ορεκτική οξύτητα και τρυφερή σάρκα, τούτος είναι ένας ιδανικός πρώτος μεζές όχι μόνο για να ανοίξει την όρεξη, αλλά και για να συνοδεύσει ένα απ’ τα πολλά εκλεκτά αποστάγματα του καταλόγου.

Φάβα Σχοινούσας με καπνιστό χέλι
Αφράτη και αρωματική, η φάβα του «Σερσέ λα Φαμ» έρχεται απευθείας απ’ τη Σχοινούσα και γίνεται άριστος καμβάς ώστε το καπνιστό χάλι απ’ την Άρτα να ξεδιπλώσει όλη τη γευστική του αβρότητα.

Κεφτέδες με δυόσμο
Τραγανοί απ’ έξω και ζουμεροί στη σάρκα τους, τούτοι οι αρωματικοί κεφτέδες έρχονται προικισμένοι με μια γιαγιαδίστικη γευστική απλοχεριά, που μετατρέπει το ραχάτι στη Μητροπόλεως σε λιχουδίστικη γιορτή.

Σερσέ λα Φαμ

Μητροπόλεως 46, Σύνταγμα

Tηλ: 2103222020
Τιμές: € 10 – 15
Πληροφορίες: Και μεσημ.

Πηγή:athinorama.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours