“Ψυχίατρος Τυπάλδος” του Κατσούλα Γιώργου

«Μα ήταν ο Τυπάλδος. Πώς θα μπορούσε να κάνει πίσω; Ο διάσημος ψυχίατρος. Ένας Υπεράνθρωπος. Αυτός που πάλευε με τα πάντα. Που πάλευε με την κατάθλιψη, που πάλευε με τον αυτισμό, που πάλευε με το παρελθόν του, που πάλευε να κάνει μια απλή σχέση, που πάλευε να τον κατανοήσουν οι άνθρωποι, η ελπίδα των γονιών, η ελπίδα των παιδιών. Αυτός που – σχεδόν πάντα – είχε δίκιο. Αυτός είχε το χάρισμα και την κατάρα. Η ιδιοφυΐα. Λοιπόν; Τι να την έκανε την ιδιοφυΐα του αν δείλιαζε τώρα; Τι είναι η ιδιοφυΐα χωρίς θάρρος; Χωρίς θέληση; Χωρίς να μπορείς να κοιτάξεις στα μάτια το βλέμμα που σε κατατροπώνει και να του πεις «κάνε πιο κει». Πού είναι η ιδιοφυΐα, όταν η ατολμία επελαύνει επάνω σε φτερωτά άλογα και σε καλεί στον ίδιο σου τον όλεθρο; Ποια είναι η ιδιοφυΐα όταν η ατσαλένια πανοπλία της θέλησης κάνει φτερά και σκορπίζεται στον άνεμο; Όλα θα τα αντιμετώπιζε τώρα. Σε μια σκοτεινή αρένα όπου οι σύμμαχοι του σκότους θα γλεντούσαν χωρίς σταματημό. Και θα ήταν εκεί μόνος. Αυτός και όλοι τους. Ένας εναντίον όλων. Αυτός και τα σκοτάδια του…» Περισσότερο ένα φιλοσοφικό θρίλερ, μια πραγματεία πάνω στη θεωρία του υπεράνθρωπου, ένας στοχασμός πάνω στην «Υψενική» και «Νιτσεϊκή» φιλοσοφία, παρά ένα καταιγιστικό αστυνομικό με συνεχείς ανατροπές και υπερβολές, το μυθιστόρημα του Γιώργου Κατσούλα επικεντρώνεται στο χαρακτήρα του Ψυχιάτρου Τυπάλδου, ενός αυτιστικού γιατρού με σύνδρομο Άσπεργκερ και παρακολουθεί βήμα βήμα την πορεία του για τη σύλληψη ενός παιδεραστή.

Η κριτική μας

Ένα καθαρόαιμο ελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα έκπληξη, επίκαιρο και απόλυτα αληθινό, ένα ψυχολογικό θρίλερ με φιλοσοφικούς τόνους. Κεντρικός χαρακτήρας ένας ψυχίατρος, ο οποίος είναι αυτιστικός υψηλής λειτουργικότητας με σύνδρομο Άσπεργκερ. Ένας ψυχίατρος ασυνήθιστος, με «ειδικές ικανότητες» θα έλεγα, του οποίου ο εγκέφαλος λειτουργεί διαφορετικά από ότι σε ένα συνηθισμένο άνθρωπο. Αυτό και μόνο σαν θέμα είναι για τους περισσότερους από μας άγνωστο πεδίο και γι’ αυτό ο συγγραφέας φροντίζει να μας κατατοπίσει σχετικά, ακόμα και για τα όποια προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο εν λόγο γιατρός. Από τον τρόπο που προσπαθεί να προσαρμοστεί στην καθημερινότητά του, τον τρόπο σκέψης του, το πώς να ανταπεξέλθει σε όσα αφορά το επάγγελμά του, στις σχέσεις με τους γύρω του, ακόμα και με τον ίδιο του τον εαυτό, το πώς να διαχειριστεί τα συναισθήματά του και τι όποιες σκέψεις του. Για έναν απλό άνθρωπο που δεν γνωρίζει, ο ψυχίατρος Τυπάλδος είναι ένας άνθρωπος μοναχικός, χωρίς φίλους, ιδιότροπος και μυστήριος.
Η όλη υπόθεση είναι απόλυτα δεμένη αφηγηματικά, η γραφή του συγγραφέα ξεχωρίζει για την καθαρότητά της και είναι απλή, διατηρεί έναν πολύ καλό ρυθμό και καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι το τέλος. Βρίσκει κανείς σε ίσες αλλά και σε ικανοποιητικές ποσότητες τη δράση, τις ανατροπές και το μυστήριο.
Οι χαρακτήρες που πλαισιώνουν τον ψυχίατρο είναι ολοκληρωμένοι και γήινοι, και γίνονται απόλυτα πιστευτοί.
Ο συγγραφέας μας, καταφέρνει να μας κάνει να προβληματιστούμε για πολλά θέματα όπως τον ρατσισμό, την διαφορετικότητα, την κατάθλιψη, για τα βαθύτερα αίτια της όποιας παραβατικότητας, αν πρέπει κάποιος να τιμωρηθεί παραδειγματικά, να οδηγηθεί ίσως και μέχρι τον θάνατο ή να γίνει θεραπεία του; Τι είναι αυτό που πυροδοτεί την όποια παραβατικότητα στον ανθρώπινο εγκέφαλο; Ο άρρωστος ψυχισμός τους, η κακοποίηση που έχουν δεχτεί στο παρελθόν που τον μετέτρεψε από θύμα σε θύτη;
Αυτό που θαυμάζω στον κύριο Κατσούλα είναι πως ο ίδιος είναι αυτιστικός με σύνδρομο Άσμπεργκερ και καταφέρνει και μας δίνει μέσα από τον ήρωά του, πρώτης τάξης πληροφορίες για αυτή την λειτουργικότητα.
Προσωπικά σας συμβουλεύω να το διαβάσετε με προσοχή, να το απολαύσετε και θα βγείτε απόλυτα κερδισμένοι.

της Λίτσα Κοντογιάννη

https://mesotexnis.gr/vivlia/kritikes/psychiatros-typaldos/

Ψυχίατρος Τυπάλδος Cover

  • ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΟΥΛΑΣ
  • ΕΚΔΟΤΗΣ:
  • ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2020
  • ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ: 500
  • ISBN: 978-618-5453-54-1

About Post Author

+ There are no comments

Add yours