«Καλημέρα σας. Ονομάζομαι Γρηγόρης Σταθόπουλος και ήρθα να καταγγείλω τη δολοφονία μου. Είδα σε όραμα ότι κάποιος με έκαψε ζωντανό, αφήνοντας πλάι μου έναν πύρινο σταυρό».

Τα λόγια αυτά, βγαλμένα από το στόμα του νεαρού άντρα με την ασκητική μορφή, θα προκαλέσουν ένα συγκαταβατικό χαμόγελο στον αστυνόμο Βαρσάμη, ο οποίος, θεωρώντας τον τρελό, θα τον αποπέμψει ευγενικά από το τμήμα. Το χαμόγελό του, όμως, θα σβήσει και οι τύψεις θα τον κατακλύσουν, όταν λίγο αργότερα η προφητεία του Σταθόπουλου θα επαληθευτεί και δύο ακόμα θύματα θα προστεθούν στον μακάβριο κατάλογο του παρανοϊκού δολοφόνου.

Τι είναι αυτό που συνδέει τους τρεις νεκρούς; Ποιος είναι εκείνος που καίει ανθρώπους ζωντανούς, αφήνοντας πλάι τους έναν πύρινο σταυρό, φωτογραφίες και υπογραμμισμένα αποσπάσματα από την Αγία Γραφή; Ποια σχέση έχουν με τα αποτρόπαια εγκλήματα η άρρωστα θρησκευόμενη μητέρα του Σταθόπουλου, η φρικτά παραμορφωμένη αδελφή του, ο εμβληματικός πατήρ Χρυσόστομος και η αινιγματική γερόντισσα Φεβρωνία;

Καθώς ο Μάνος Βαρσάμης και η συνεργάτιδά του, Έλσα Γληνού, θα προσπαθήσουν να δώσουν απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, θα έρθουν αντιμέτωποι με τον θανάσιμο κίνδυνο που κρύβουν η θρησκοληψία, το πάθος για εκδίκηση και οι προσωπικοί δαίμονες των ηρώων.

Η κριτική μας

Αυτό το βιβλίο δεν είναι ένα απλό αστυνομικό μυθιστόρημα. Είναι αρκετά πράγματα μαζί. Θα μπορούσα να πω πως είναι κατά βάση ένα αστυνομικό θρίλερ, αλλά κι ένα ψυχογράφημα, κι ένα σκοτεινό ψυχολογικό θρίλερ ταυτόχρονα.
Η χαρισματική γραφή της κυρίας Μεταξά ξέρει να μας παρασύρει στη δίνη της υπόθεσης και να μας κρατά δέσμιους μέχρι τη τελευταία σελίδα. Όσο περισσότερο το διαβάζουμε και προχωράει η πλοκή, τόσο περισσότερο πωρωνόμαστε και θέλουμε να το διαβάσουμε απνευστί.
Η συγγραφέας μας, αυτή τη φορά τολμά και καταπιάνεται με ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, που δεν το βρίσκει κανείς εύκολα στην ελληνική λογοτεχνία.
Καταπιάνεται με την θρησκοληψία και τον θρησκευτικό φανατισμό.
Το μοναδικό δίδυμο του Μάνου Βαρσάμη και της Έλσας Γληνού καλείται να διαλευκάνει μια σειρά δολοφονιών που γίνονται στο όνομα της Αγίας Γραφής. Έτσι μετατρέπεται η προσωπική αίσθηση του δολοφόνου σε εκδίκηση. Πόσο πραγματικά επικίνδυνοι γίνονται όλοι αυτοί που εκφράζουν ένα τέτοιο δόγμα; Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η θρησκευτική χειραγώγηση με απώτερο σκοπό την απόδειξη της πίστεως στο Θεό; Πόσο αρρωστημένη μπορεί να γίνει μια τέτοια κατάσταση; Και οι ύποπτοι στη υπόθεση αυτή δεν είναι λίγοι.
Τα υπόλοιπα πρόσωπα που αναφέρονται στην ιστορία κάθε άλλο παρά κομπάρσοι είναι, έχουν μια άμεση σχέση με την εξέλιξή της.
Μια μυστηριώδης ατμόσφαιρα σε dark αποχρώσεις, μια απόλυτα κινηματογραφική γραφή, ολοζώντανη, γεμάτο ένταση, δράση και αγωνία, έχει μια απίστευτη πλοκή, όπου κυριαρχεί το σασπένς και οι συνεχείς ανατροπές, με τη κυριότερη να λαμβάνει χώρα στο τέλος.
Είναι πραγματικά μαγικό που η συγγραφέας μας δεν μας παρουσιάζει απλά και μόνο την εξιστόρηση ενός εγκλήματος και τη λύση του, αλλά καταφέρνει και κάνει μια ανατομία στην ανθρώπινη ψυχή, μια απόπειρα να καταλάβει κάποιος τι ωθεί ένα άτομο στον φόνο, τι οπλίζει το χέρι του και τον οδηγεί να αφαιρέσει μια ζωή.
Πόσο πραγματικά κακό μπορεί να γίνει το καλό, και πως η αγάπη μπορεί έτσι απλά να χαθεί και να πάρει τη θέση της το μίσος και ο άνθρωπος να γίνει ο απόλυτος και αδέκαστος κριτής και αντί να συγχωρεί να εκδικείται; Όψεις του ιδίου νομίσματος άραγε;
Αγαπητέ αναγνώστη, είναι η σειρά σου να το ανακαλύψεις.

της Λίτσα Κοντογιάννη

https://mesotexnis.gr/vivlia/kritikes/to-cheri-toy-theoy/

Ελευθερία Μεταξά - Το χέρι του Θεού | IANOS - YouTube

 

  • ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ
  • ΕΚΔΟΤΗΣ:
  • ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2021
  • ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ: 392
  • ISBN: 9786180217223

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours