Μπορεί μια ραδιοφωνική εκπομπή να χωρέσει στις σελίδες ενός βιβλίου; 

Η Μαίρη Ζαχαράκη, ραδιοφωνική παραγωγός στο Ράδιο Αίγιο, ο ποιητής Ηλίας Παπακωνσταντίνου και ο μουσικός και εικαστικός Mattia Manco συνεργάστηκαν αρμονικά για την υλοποίηση της έκδοσης.

Κάθε θέμα παρουσιάζεται από ένα ποιητικό κείμενο της Μαίρης Ζαχαράκη, ένα ποίημα του Ηλία Παπακωνσταντίνου, ένα σχέδιο του Mattia Manco και το τραγούδι (σε qr code), που θα συνόδευε το λόγο σε μια ραδιοφωνική εκπομπή.

«Πολλά τα βράδια των ρεμβασμών και των διάφορων αφιερωμάτων, πολλές κι οι επ’ ευκαιρία συναντήσεις. Μία πολύτιμη απ’ αυτές και με τον καλό μου φίλο ποιητή-συγγραφέα Ηλία Παπακωνσταντίνου. Επέλεγα μία λέξη, ένα συναίσθημα, μία έννοια, μία συνθήκη κι αναζητούσα τραγούδια, κείμενα και ποιήματα, που να ψηλαφούν τις εκδοχές τους. Δεν μπορώ να θυμηθώ αν εγώ το ζήτησα από τον Ηλία πρώτη φορά ή εκείνος με το πηγαίο ταλέντο του με αιφνιδίασε ευχάριστα στέλνοντας μου ένα ποίημα που άγγιζε το θέμα της εκπομπής. Δεν έχει και τόση σημασία πιά αυτό, όσο το γεγονός πως σύντομα συγκεντρώθηκε ένας σημαντικός αριθμός πρωτόλειων υπέροχων ποιημάτων». Μ.Ζ.

Όλα είναι δυνατά, γιατί όλα είναι ταξίδι, μικρά αναμνηστικά στο σάκο του χρόνου. 

Βιογραφικά: Γεννήθηκα στην Άμφισσα αλλά μεγάλωσα και ζω στο Αίγιο, που είναι η πόλη της καρδιάς μου. Ο πατέρας μου ήταν ζαχαροπλάστης και αγαπούσε τη μουσική. Ένα ανοιχτό ραδιόφωνο τού κρατούσε συντροφιά τις μοναχικές ώρες της δημιουργίας. Μου τα κληροδότησε και τα δύο. Η μητέρα μου όμως ήταν εκείνη που έβαλε το πρώτο βιβλίο στα χέρια μου. Σήμερα, χαίρομαι τις συζητήσεις μας για βιβλία που έχουμε διαβάσει.

Έκανα τα πρώτα ραδιοφωνικά μου βήματα στο Ράδιο Αίγιο 99,2 με την εκπομπή Ονειροπολώντας, ταιριάζοντας στίχους ποιητών με έντεχνα τραγούδια.

Τελικά, ταξιδεύω στα ερτζιανά 30 χρόνια, μέσα από την συχνότητα του Ράδιο Αίγιο και την εκπομπή Ρεμβάζοντας μέσα στο χρόνο. Μαίρη Ζαχαράκη

Γεννήθηκα στη Δεσφίνα Φωκίδας, Άνοιξη. Η ομορφιά και η αγριάδα του τόπου, η θάλασσα και το βραχώδες τοπίο μαζί με τους Δελφούς, λίγο πιο πέρα, διαμόρφωσαν τον κόσμο μου.

Από μικρή ηλικία γεννιόντουσαν ποιητικές ιδέες στη σκέψη μου κι όσο περνούσε ο χρόνος φύτρωναν μέσα μου. Στην ποίηση υπάρχει η αλήθεια και η λύτρωση. Οι λέξεις έγιναν ποιητικές συλλογές, τραγούδια, μυθιστόρημα, θεατρικός λόγος, παραμύθι, μουσικοποιητικές εκδηλώσεις.

Κοιτώ στα μάτια τις αντιξοότητες, τις ανισότητες, το δίκαιο, την αγάπη και το φως και τους μιλώ με ποίηση. Η σύμπλευση με τους ανθρώπους της τέχνης, θέλω να έχει ουσία κι ένα ισχυρό αποτέλεσμα για δίκαιο και ανθρώπινο κόσμο, μακριά από εγώ, εσύ και επιτηδευμένα περιττά υλικά αγαθά. Γι΄ αυτό, οι συνεργασίες είναι πολύ σημαντικές για την επίτευξη δημιουργικού χρόνου και αποτελέσματος στο εμείς. Ηλίας Παπακωνσταντίνου

 

Ο Mattia Manco γεννήθηκε στη Γαλατίνα (Λέτσε) της νότιας Ιταλίας.

Από νεαρή ηλικία εκδήλωσε ένα έμφυτο πάθος για τη μουσική, τόσο έντονο, που έπεισε τον πατέρα του, στην τρυφερή ηλικία των επτά, να ξεκινήσει μαθήματα

πιάνου. Στα δεκαεπτά του, μαζί με ένα φίλο, ιδρύει το συγκρότημα “Athanaton” και κυκλοφορούν το πρώτο τους CD με παραδοσιακή μουσική του Salento (Potaria, 2000).

Η ενασχόληση του με το πιάνο τού επιτρέπει να εξοικειωθεί εύκολα με άλλα μουσικά όργανα, όπως η κλασική κιθάρα, το φλάουτο αλλά κυρίως με το ακορντεόν. Και είναι η δεξιοτεχνία του αυτή, ως ακορντενίστας, που προσελκύει το ενδιαφέρον διαφόρων συγκροτημάτων παραδοσιακής μουσικής της Νότιας Ιταλίας (Coribanti, Uccio Aloisi Gruppu, Malarazza)

Το 2014, δημιούργησε μαζί με τον Beppe Branca το μουσικό ντουέτο “Taxidi”. Πέρα από κομμάτια δικής του σύνθεσης, δείχνει ενδιαφέρον γενικότερα στην ελληνόφωνη ιταλική μουσική παράδοση, παρουσιάζοντας στις παραστάσεις τους τόσο γνωστά παραδοσιακά κομμάτια όσο και σύγχρονα. Το συγκρότημα πραγματοποίησε πλήθος συναυλιών στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Το ‘Taxidi’, επίσης, πρωταγωνίστησε στο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ ‘’Tria Loja’’, το οποίο αποτελεί ένα μουσικό και πολιτιστικό ταξίδι, που από την καρδιά του ελληνόφωνου Σαλέντο μάς μεταφέρει στις ακτές της Ελλάδας.

Ο Mattia Μanco είναι ένας από τους λίγους, που μιλούν τα Griko (αρχαία διάλεκτος, ελληνικής καταγωγής που ακόμα ομιλείται σε ορισμένα χωριά του Salento) και έχει αφιερώσει τη ζωή του στη σύνθεση νέων τραγουδιών στα Griko, προσπαθώντας να δώσει σ’ αυτή τη γλώσσα μία νέα πνοή, μέσα από τις τέχνες, μιας και η ίδια πλέον τείνει να εκλείψει.

Επικοινωνία βιβλίου: Ζωή Τριανταφυλλίδη.

Εκδόσεις Φίλντισι

Ξανθίππου 123,

Παπάγου, 15669

Τηλ.: 210 6540170

www.filntisi.gr

info@filntisi.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours