Νόρμπερτ Γκστράιν του «Όταν ήμουν νέος»

Οι εκδόσεις Διάπλαση κυκλοφορούν το βιβλίο του πολυβραβευμένου Αυστριακού συγγραφέα Νόρμπερτ Γκστράιν, «Όταν ήμουν νέος».

Πρόκειται για ένα  μυθιστόρημα, που εξερευνά την αγάπη και τον πόθο, την ανεξαρτησία και τη μοναξιά μέσα από μια σειρά υπαρξιακών ερωτημάτων που θέτει ο συγγραφέας με ποιητική ακρίβεια.

Ο Φραντς μεγαλώνει σε μια απομονωμένη περιοχή του Τιρόλου βοηθώντας τον πατέρα του στη διοργάνωση γαμήλιων τελετών. Είναι αυτός που φωτογραφίζει τους μελλόνυμφους την «πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής τους». Μέχρι τη στιγμή που μια νύφη βρίσκεται νεκρή. Τι σχέση έχει ο θάνατός της με τον Φραντς; Ή με το γεγονός ότι λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχε φιλήσει ένα νεαρό κορίτσι ακριβώς στο ίδιο μέρος; 

Για να αποφύγει ν’ απαντήσει σ’ αυτές τις ερωτήσεις ο Φραντς φεύγει στην Αμερική. Κι εκεί όμως ο θάνατος τον ακολουθεί: αυτή τη φορά πρόκειται για τον ηλικιωμένο φίλο του, που και ο ίδιος προσπαθούσε να ισορροπήσει μέσα του τη βία με την αθωότητα. Ο Φραντς, διψασμένος για ζωή και ποθώντας την ευτυχία, καταλήγει ν’ ακολουθεί δρόμους που ρίχνουν τη σκιά της αμφιβολίας σε κάθε βεβαιότητα.

Πόσα ξέρουμε στ’ αλήθεια για τους άλλους; Ή για τον εαυτό μας; Ο Νόρμπερτ  Γκστράιν για μια ακόμη φορά αποδεικνύει πως δίκαια θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της γενιάς του και η νέα του συγγραφική δουλειά είναι σίγουρο ότι θα του προσθέσει μια ακόμη σημαντική διάκριση.

*

Ο Νόρμπερτ Γκστράιν γεννήθηκε στο Τιρόλο το 1961 και ζει στο Αμβούργο. Έχει κυκλοφορήσει πάνω από δέκα μυθιστορήματα, μεταξύ άλλων τα In der freien Welt (2016) και Die kommenden Jahre (2018). Έχει τιμηθεί με τα βραβεία Alfred Döblin και Uwe Johnson, καθώς και με το λογοτεχνικό βραβείο του Ιδρύματος Konrad Adenauer.

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ

Κυριάκος Καραΐσκος

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ: Σόλωνος 19, 106 71 Κολωνάκι

Τηλ.: 2169003693, e-mail: shop@diaplasibooks.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours