Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Σονόρχ» της Τζένης Δάγλα, στον χώρο εκδηλώσεων του Ιανού της Αθήνας, τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2020, από τις Εκδόσεις Θερμαϊκός, ακριβώς λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση του πρώτου lockdown στην Ελλάδα, ως  μέτρο προστασίας ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο βιβλίο, όπως ο τίτλος του. Σονόρχ είναι ο Χρόνος, διαβασμένος ανάποδα. Πειραματικό και τολμηρό, καρπός δουλειάς δέκα χρόνων, το Σονόρχ αποτελεί μια διαφορετική αναγνωστική εμπειρία. 

Για το βιβλίο μίλησαν οι:

Νίκος Διαμαντής, σκηνοθέτης – καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου «Σημείο»

Νίκος Καμτσής, σκηνοθέτης – καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου «Τόπος Αλλού»

Δέσποινα Κοσμοπούλου, διδάσκουσα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Συμμετείχε με μαγνητοσκοπημένο βίντεο η σκηνοθέτις και καλλιτεχνική Διευθύντρια του Theatre Lab Company, Αναστασία Ρεβή.

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η ηθοποιός – σκηνοθέτις, Μάνια Παπαδημητρίου.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δικηγόρος, Αλέξανδρος Κασσανδρινός.

Για το βιβλίο έγραψαν:

«Κείμενο μαγικού ρεαλισμού, υβριδικό, εναλλάσσει πρόζα, θέατρο, φιλοσοφία, τραγούδι, δοκίμιο και παραμύθι με δεξιοτεχνία και ρώμη. Η γραφή της Δάγλα, χειμαρρώδης και ορμητική, «σηκώνει» το κείμενο από το χαρτί, προσφέροντας ζωντανή εμπειρία – όπως λέει και η ίδια, «είναι τρισδιάστατo 3D κείμενο, γράφοντάς το ένιωθα σαν να βρισκόμουν μέσα σε ένα γραπτό φιλμ· το Σονόρχ είναι προσομοιωτής πραγματικότητας, virtual writing, και αναζητά κοινωνούς εμπειρίας, όχι απλά αναγνώστες».

Συντακτική ομάδα, Lifo

«Η μια διήγηση περίτεχνα διεισδύει σε αυτή που τη διαδέχεται και με τρόπο αριστοτεχνικό γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της. Όσο λοιπόν ο μαγικός ρεαλισμός θα ταράζει και θα αμφισβητεί τις θεμελιακές αρχές της πραγματικότητας –ο οποίος κατά βάση δεν είναι άλλο από την υποκειμενική ερμηνεία της–, αυτός θα μας δείχνει και δρόμους προσωπικής διαφυγής. Η διαφυγή, ή δικλείδα διαφυγής που μας προσφέρει η Χρονοταχεία της Τζένης Δάγλα, είναι το ίδιο το «φωτεινό ή φωτισμένο έργο τέχνης του ξεχασμένου μας εαυτού, στο Μουσείο του χρόνου».

Τζίνα Καρβουνάκη, diastixo.gr

«Tο πρώτο μυθιστόρημα της κυρίας Τζένης Δάγλα είναι ένα βαθιά υπαρξιακό βιβλίο, που θα παρασύρει τον αναγνώστη στη δίνη του, σε ένα ταξίδι από τα φολκλορικά στενά της Πλάκας, μέχρι και στο Βρότσλαμ, σε ένα ταξίδι από το σήμερα στο χθες κι αντίστροφα, σε ένα ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης, κατά τη διάρκεια του οποίου, ο καθένας από εμάς, θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον ίδιο του τον εαυτό. Το «ΣΟΝΟΡΧ» λοιπόν, είναι ένα μυθιστόρημα που σίγουρα αξίζει τον χρόνο και την προσοχή σας!»

Γιάννης Ζαραμπούκας, envivlio.com

«Μέσα από τη γραφή της Δάγλα, ο αναγνώστης γίνεται αυτόπτης μάρτυρας της κουλτούρας και της υπέροχης αισθητικής της, αφού μέσα από μικρές λεπτομέρειες, εσωτερικούς μονολόγους, περιγραφές, διακειμενικότητα, αναφορές και απλές καθημερινές στιγμές, η Δάγλα μας μυεί στη δική της εικόνα για τον κόσμο, καθιστώντας σαφές ότι το “Σονόρχ”, που παρουσιάζει στοιχεία ημερολογίου, είναι ένας ασφαλής χώρος γι’ αυτήν. Πειραματικό και τολμηρό, το “Σονόρχ” ξεφεύγει από τα στεγανά του λογοτεχνικού κειμένου και ανάγεται σε μια πραγματεία πάνω σε ένα ζήτημα που αποτελεί την αρχή και το τέλος της φιλοσοφίας. Ο αναγνώστης δεν έχει παρά να αποδεχτεί την πρόσκληση της Δάγλα και να λάβει μια θέση στη ταχεία της!»

Αθηνά Κακλαμάνη, θέατρο.gr

«Στο παρόν έργο παρουσιάζονται κατά ξεχωριστό τρόπο ενδιαφέρουσες ιστορίες απλών καθημερινών ανθρώπων. Ένα ταξίδι στον Χρόνο που συναντά παράδοξα και σταυροδρόμια και χαράσσεται κατά πρωτότυπο τρόπο στην μνήμη του αναγνώστη. η πρωτοπρόσωπη αφήγηση δημιουργεί μια σχέση οικειότητας μεταξύ αφηγητή και αποδέκτη.  Δημιουργείται η αίσθηση πως όσα διαβάζει ο αναγνώστης είναι προσωπικά βιώματα της συγγραφέα…»

Άννα Δραγάτση, beasty.gr

«Η Τζένη Δάγλα ΞΕΡΕΙ να αφηγείται. Δεν ξέρω αν της βγαίνει φυσικά, δεν έχω ιδέα αν είναι απόρροια δουλειάς και εξάσκησης και πρακτικής και εργαστηριακών δοκιμών. Ξέρω όμως πώς ένιωσα διαβάζοντας. Η συγγραφέας γράφει εικόνες. Όλα όσα διάβασα είχαν τρισδιάστατη υπόσταση. Χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική πένα της, η οποία εδώ λειτουργεί και σαν μαγικό ραβδί. Εκτιμώ ότι η συγγραφέας θα πρέπει να είναι πολύ υπερήφανη για τούτο το παιδί της. Πέρα από την ιστορία, η οποία απλώνεται και μαζεύεται σαν ζωντανός οργανισμός, έχουμε να κάνουμε και με ένα τρόπο αποτύπωσης που αναπνέει, χαίρεται και λυπάται, θυμώνει και ξεσπά…»

Κώστας Κούλης, noizy.gr

«Η λυρικότητα της κυρίας Δάγλα είναι έντονη και γλαφυρή σε όλο το εύρος του βιβλίου. Το βιβλίο αυτό βρίθει από συναισθήματα. Μπορεί να σε κάνει να αλλάξεις την ψυχολογία σου και να σε προβληματίσει σχετικά με τις αξίες και τα όρια του ανθρωπίνου γένους. Είναι ένα βιβλίο που θα λατρέψεις για το ανάλαφρο ύφος και τα χρώματα που θα ξεπροβάλλουν μπροστά σου!»

Αλεξία Βλάρα, theatromusicbooks.blogspot.com

«Ο κόσμος είναι ο μέγιστος άνθρωπος κι ο άνθρωπος ο λιλιπούτειος κόσμος, όλα με τάξη… «όπως απάνω, έτσι και κάτω». Αυτός είναι ο διαλεκτικός τρόπος του Ηράκλειτου (Οδός άνω κάτω μία και ωυτή), που μοιάζει (ίσως χωρίς πρόθεση, πάντως) να συντονίζει το πόνημα της Δάγλα, ένα αμάλγαμα που για να ονομαστεί μάλλον θα χρειαστεί να επινοήσουμε έναν νέο (αδόκιμο ίσως) όρο: οπτική θεατροπροζαποίηση..»

Γιούλη Βολανάκη, επιμελήτρια – συγγραφέας

«Τέλειο το συγγραφικό αποτέλεσμα, ευδιάκριτη η ωριμότητα της δημιουργού που αναδεικνύεται περισσότερο καθώς όχι μόνο καταφέρνει να εισδύει βαθιά στον εσωτερικό κόσμο των ηρώων της, αλλά το σπουδαιότερο, να ψυχογραφεί τα συναισθήματα τους. Αυτό για τη συγγραφέα είναι η μεγαλύτερη επιτυχία κι όχι απλά οι πλοκές ή η επιφανειακή σύνθεση των μυθοπλαστικών ιστοριών της. Η δεκαετής ενασχόληση της δίνει την έννοια πως το βιβλίο Σονόρχ, είναι για έργο ζωής και βέβαια γίνεται αντιληπτή – στον αναγνώστη – η άρτια γραφή της που με τον εναλλασσόμενο θεατρικό λόγο σε πρόζα δημιουργεί σε κάθε παράγραφο και μια εικόνα ζωντανεύοντας τόσο πολύ το κείμενο που οι ήρωες αποκτούν την επίφαση της πραγματικότητας και σε θέτουν κοινωνό της ζωής και των πράξεων τους. Πλούσιος, εύληπτος λόγος προσφέρει ευχάριστη εμπειρία κατά την ανάγνωση..»

Δημήτρης Βαρβαρήγος, συγγραφέας

Link βιβλίου: https://www.ianos.gr/sonorch-0493332#peris.plirof.tab

Link εκδήλωσης: https://www.youtube.com/watch?v=Vnkcc0AzUQ4&t=564s

Φωτογράφιση εκδήλωσης: Γιώργος Μαρινάκης 

Επικοινωνία: Νατάσα Παππά (nata_pappa@yahoo.gr)

About Post Author

+ There are no comments

Add yours