Κορωνοϊός ταξιδιώτες Ελλάδα: Από σήμερα αρνητικό PCR test για είσοδο στην Ελλάδα

Τέθηκε σε ισχύ από τα ξημερώματα της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου το μέτρο για όλους τους ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, από σήμερα όλοι οι ταξιδιώτες ανεξαιρέτως θα χρειάζεται να έχουν στην κατοχή τους PCR μοριακό τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού το πολύ 72 ωρών ή αντίστοιχα rapid test που έχει διενεργηθεί 24 ώρες πριν το ταξίδι. Το σχετικό ΦΕΚ εκδόθηκε την Παρασκευή στα πλαίσια της προσπάθειας της χώρας να ανασχέσει την εξάπλωση του κορωνοϊού με έμφαση τη νέα παραλλαγή Όμικρον.

Πώς μπορεί να ταξιδέψει κάποιος στην Ελλάδα από τα ξημερώματα της Κυριακής;

Οι κανονισμοί αυτοί ισχύουν όχι μόνο για όσους ταξιδεύουν αεροπορικώς, αλλά με κάθε μέσο. Ακτοπλοϊκά ταξίδια, καθώς και μετακινήσεις με σιδηρόδρομο ή και οδικώς θα πρέπει να συνοδεύονται με τα απαιτούμενα αρνητικά τεστ. Διαφορετικά, δεν επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα σε κανέναν. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι αυτό το επιπρόσθετο μέτρο δεν ακυρώνει την αναγκαιότητα για συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) τουλάχιστον μία ημέρα πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι στην Ελλάδα.

Το μέτρο της διενέργειας και εξασφάλισης αρνητικού PCR μοριακού τεστ 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών αφορά τόσο σε Έλληνες όσο και σε αλλοδαπούς ταξιδιώτες, ηλικίας άνω των 5 ετών. Για τα παιδιά κάτω των 5 ετών δεν ισχύει αντίστοιχος περιορισμός. Πρόκειται για ένα έκτακτο μέτρο, το οποίο δεν θα ισχύει εσαεί. Αντιθέτως, η χρονική του διάρκεια προορίζεται να καλύψει την περίοδο των γιορτών. Επομένως, είναι λογικό να αναμένονται τις προσεχείς ημέρες διευκρινίσεις ως προς την τελική του προθεσμία.

healthweb.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.