Τζόκοβιτς: Εχασε και την έφεση, άμεση απέλαση από την Αυστραλία

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έχασε και την έφεση στην προσπάθεια να ανατρέψει την απέλασή του από την Αυστραλία, ανακοίνωσε δικαστής του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου το πρωί της Κυριακής (ώρα Ελλάδος).

Αυτό σημανε την άμεση αποχώρηση του Σέρβου τενίστα από την χώρα, συνεπώς δεν θα συμμετέχει στο Australian Open. Κάπως έτσι, μπαίνει οριστικά ταφόπλακα στα όνειρα του να πετύχει το ρεκόρ της κατάκτησης 21 Grand Slam.

Σύμφωνα με το Reuters, το απόγευμα της Κυριακής (τοπική ώρα) επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο με προορισμό το Ντουμπάι. Ο παίκτης εθεάθη να επιβιβάζεται σε πτήση της Emirates από τη Μελβούρνη λίγες ώρες μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Η απόφαση ήταν ομόφωνη και ο Τζόκοβιτς καταδικάστηκε να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα της κυβέρνησης. Το αυστραλιανό δικαστήριο επί της ουσίας, επικύρωσε την απόφαση της κυβέρνησης να ακυρώσει τη βίζα του Τζόκοβιτς.

Επί της υπόθεσης που έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στην Αυστραλία και τον αθλητικό κόσμο για περισσότερο από μια εβδομάδα, το τριμελές Ομοσπονδιακό Δικαστήριο έκανε δεκτά τα επιχειρήματα των δικηγόρων της κυβέρνησης ότι η συνεχιζόμενη παρουσία του Τζόκοβιτς κινδυνεύει να πυροδοτήσει το αντιεμβολιαστικό αίσθημα εν μέσω του χειρότερου ξεσπάσματος της COVID-19 στην Αυστραλία -19 από την έναρξη της πανδημίας.

Ο επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, Τζέιμς Aλσοπ, διευκρίνισε ότι ο ρόλος του δικαστηρίου δεν ήταν να κρίνει την αξία της απόφασης της κυβέρνησης να ακυρώσει τη βίζα του Τζόκοβιτς. Αντιθέτως, του ανατέθηκε να ελέγξει τη νομιμότητα της απόφασης για τους τρεις λόγους που προέβαλαν οι δικηγόροι του Τζόκοβιτς.

«Δεδομένου … του ενδιαφέροντος και της κάλυψης σε διάφορα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της πατρίδας του κ. Τζόκοβιτς, της Σερβίας, το δικαστήριο θεωρεί σκόπιμο να καταστήσει σαφή ορισμένα ζητήματα σχετικά με τη διαδικασία που έχει λάβει χώρα», είπε. «Δεν είναι μέρος της λειτουργίας του δικαστηρίου να αποφασίζει για την ουσία ή τη σοφία της απόφασης (σ.σ. του υπουργού Μετανάστευσης, Αλεξ Χοκ)»

Εκδίδοντας την ομόφωνη ετυμηγορία, τόνισε: «Οι διαταγές του δικαστηρίου είναι … η έφεση να απορριφθεί με δικαστικά έξοδα (που βαρύνουν τον Τζόκοβιτς)».

Τζόκοβιτς: «Είμαι απογοητευμένος αλλά σέβομαι την απόφαση»

Μετά την ανακοίνωση του δικαστηρίου, ο «Νόλε» προέβη στην εξής δήλωση:

«Είμαι εξαιρετικά απογοητευμένος με την απόφαση του Δικαστηρίου να απορρίψει την αίτησή μου για δικαστικό έλεγχο της απόφασης του Υπουργού να ακυρώσει τη βίζα μου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορώ να μείνω στην Αυστραλία και να συμμετάσχω στο Australian Open. Σέβομαι την απόφαση του Δικαστηρίου και θα συνεργαστώ με τις αρμόδιες αρχές σε σχέση με την αναχώρησή μου από τη χώρα. Νιώθω άβολα που το επίκεντρο των τελευταίων εβδομάδων ήμουν εγώ και ελπίζω ότι όλοι τώρα μπορούμε να επικεντρωθούμε στο παιχνίδι και το τουρνουά που αγαπώ. Θα ήθελα να ευχηθώ στους παίκτες, τους υπεύθυνους του τουρνουά, το προσωπικό, τους εθελοντές και τους φιλάθλους ότι καλύτερο για το τουρνουά. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, τους φίλους, την ομάδα, τους υποστηρικτές, τους φιλάθλους και τους Σέρβους συμπολίτες μου για τη συνεχή υποστήριξή σας. Ησασταν όλοι μια μεγάλη πηγή δύναμης για μένα».

Βούτσις υπέρ Τζόκοβιτς

Ολη η διαδικασία στην υπόθεση Τζόκοβιτς έμοιαζε με «κυνήγι μαγισσών» δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου της Μελβούρνης για την απέλαση του Σέρβου τενίστα.

Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Νόβακ Τζόκοβιτς και του δήλωσε ότι αγωνιά να τον συναντήσει στην Σερβία. «Βασανίζετε τον Τζόκοβιτς 11 μέρες για να του εκδώσετε μία απόφαση, την οποία γνωρίζατε από την πρώτη ημέρα. Αν λέγατε από την αρχή ότι οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο τουρνουά, ο Τζόκοβιτς δεν θα ερχόταν ή θα εμβολιαζόταν. Αντί για αυτό τον ταλαιπωρείτε και τον βασανίζετε 11 ημέρες» τόνισε ο Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας εκτίμησε ότι πρόθεση των αυστραλιανών αρχών ήταν να ταπεινωθεί ο Τζόκοβιτς αλλά τελικά – συμπέρανε – ταπεινώθηκε η Αυστραλία. «Ο Τζόκοβιτς μπορεί με το κεφάλι ψηλά να επιστρέψει στην Σερβία» κατέληξε στην δήλωση του ο Βούτσιτς.

(με πληροφορίες από The Age, Reuters)

About Post Author

+ There are no comments

Add yours