«SUMMER VIBES» – Με δημιουργίες εμπνευσμένες από το καλοκαίρι στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο στο Κολωνάκι 

Του  Λεόντιου  Πετμεζά

Από τις 30 Μαΐου έως 25 Ιουνίου 2022 διαρκεί η νέα ομαδική εικαστική έκθεση «SUMMER VIBES στον  ιστορικό χώρο του ΕΛΛΗΝΟ – ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ, Πλατεία Κολωνακίου 2,  4ος όροφος στην καρδιά της Αθήνας στο  Κολωνάκι .

(Είσοδος δίπλα στην τράπεζα Πειραιώς).                       

Διαβάζουμε σε απόσπασμα από ‘’Το καλοκαίρι’’ του Κωστή Παλαμά :‘’… το καλοκαίρι μύρισε˙ προσμένουν οι αμμουδιές και τα πρυάρια, πριν έμπης, άθεη χειμωνιά, να γίνουν εκκλησιές˙ οι ερωτεμένοι λειτουργοί και τα φιλιά τροπάρια’’.

Bασικός  στόχος της έκθεσης είναι να βιώσουν οι θεατές της καλοκαιρινές δονήσεις σώματος και ψυχής που μόνο η Τέχνη μπορεί να προσφέρει.

Μετά από καλοκαίρια δύσκολα με ασφυκτικές ανάσες, προκειμένου να νιώσουμε ζωντανοί, το φετινό καλοκαίρι αποζητά την ανεμελιά, το παιχνίδι, την πραγματική ΖΩΗ χωρίς δεύτερες σκέψεις. Κι αν ακόμη κάποιοι από εμάς δε σκέφτονται θετικά, υπάρχουν 24 σύγχρονοι, αξιόλογοι εικαστικοί που μέσα από τα έργα τους το καλοκαίρι βιώνει την Τέχνη τους, παίρνοντας βαθιές ανάσες σε τοπία αντάξιά του και με συνοδοιπόρους ανθρώπινες παρουσίες που αναζητούν την ενέργεια του, που τόσο μας έχει λείψει, μια και μέσα μας οι 4 εποχές μοιάζουν να έχουν χάσει τις πολυσήμαντες διαστάσεις τους.

Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου. Η έκθεση παρουσιάζεται σε συνδιοργάνωση με τη Διεθνή Πολιτιστική Πλατφόρμα ART HUB ATHENS / Art for social change – www.arthubathens.org,

Συμμετέχουν οι εικαστικοί:

Maria Vlasseros // Sidan Ghazi // Stella Caviart // Έλενα Αρσενίδου // Νατάσα Βλαχάκη // Πόλυ Γεωργακοπούλου // Σπυριδούλα Δήμου // Θεόδωρος Ελευθεριάδης // Χρήστος Ζωγράφος // Αγλαΐα Θανάσου // Ρένα Καμάρη // Στέλλα Κατεργιαννάκη // Μιράντα Κατσίφα // Σελίνα Κρητικού // Δήμητρα Λαουτάρη // Πάνος Λιάπης // Ευαγγελία Λιάσκου // Μαρίνα Μπαστουνοπούλου // Σουζάνα Παπακαλιάτη // Βασιλική Πουρίδου // Βιβέττα Σαρρή // Αγγελική Παργινού Τσιώτση // Μίνα Φάκκα // Έλενα Χηνιτίδου.

Στην εκλεπτυσμένη απόδοση των δημιουργών που συμμετέχουν συνυπάρχουν τα χαρακτηριστικά στοιχεία της σχεδιαστικής ακεραιότητας, της χρωματικής διάκρισης και της αφηγηματικής χροιάς που το συνεκτικό διαμέτρημα τους στέκεται στοχαστικά σαν πηγή έμπνευσης . Η δυναμικότητα στην ροή της γραφής  των πεπραγμένων που παρατίθενται τονώνεται ευπρόσδεκτα δικαιώνοντας με μαρτυρία διακριτικότητας και ενσάρκωσης το στίγμα της απλότητας στην φορμαρισμένη υφή της αποτύπωσης επαρκών και μοναδικών ταξιδιών .

Η ετερότητα του θέματος μέσω των  διαφορετικών θέσεων προσδίδει ξεχωριστή ανάπλαση και ανασυγκρότηση στις συλλήψεις. Η μαγεία που αποκομίζουμε παρατηρώντας και παρακολουθώντας τις συγκεκριμένες ζυμώσεις και σιμώσεις είναι  απόρροια του συνδυασμού ενός πηγαίου ύφους που διαθέτει αντικατοπτρισμούς απέναντι στα είδωλα και στους καθρέπτες της συνδιαλλαγής . Οι συνθέσεις διανθίζουν την ανέλιξη φάσεων που αναβιώνουν εύρωστα την ανασύνθεση  των πλαισίων αναφοράς και των κορυφώσεων μιας φιλοτεχνημένης συμβατικής και συναφούς γέφυρας περιήγησης.

Οι καλλιτέχνες ενέσκηψαν με προσοχή και μελέτη σε ένα πλούσιο υλικό προβάλλοντας την ουσιαστική μνεία .Η οντότητα και το μέτρημα του αποτελέσματος της διαδικασίας που επιτεύχθηκε έχει αναμφίβολα ευρύτερες διαστάσεις και παραθέσεις ευκρινών πληροφοριών.

Η διαδρομή σε συνεργασία με την σύμπραξη έγινε επωδός σε επίπεδο ιδιοσυγκρασίας και αρχών, καθώς κάνει καθολικό ένα  κλίμα  αποφασιστικότητας και  ευαισθησίας με μια δυνατότητα θεώρησης που οδηγεί σε ένα περίγυρο από τον οποίο εκπέμπονται  χαμόγελα πνεύματος με αρτιωμένη αναζήτηση.   Κάθε αναφορά με ευθύνη εμπεριέχει άμεσα αλήθειες με κριτήριο περαιτέρω επιλογής και εσωτερικής διάβασης .

Τα ευπρόσδεκτα μηνύματα αναπαριστούν υπαρξιακές εκφάνσεις και εκλάμψεις με προσδιορισμούς και αντιπαραθέσεις .Στα εκθέματα η τεχνική επισημαίνει την γνώση για την χρήση των υλικών . Προσαρμόζει ζητήσεις με διττή και διάτρητη εμπέδωση . Με συνέπεια και μοναδικότητα τονίζει την απαράμιλλη αισθαντικότητα . Οι εντάσεις στην τυπολογία  εξωτερικεύουν τάσεις.  Εκφράζουν αισθήσεις με καθοριστικά πρότυπα και προσεγγίσεις που αποκαλύπτουν την θεωρητική διακριτικότητα . Τα επιτεύγματα είναι  καταθέσεις ειλικρίνειας που σε συνδυασμό με την ευδόκιμη ανησυχία ενορχηστρώνονταν σε εικαστικό λόγο. Στα πλαίσια του ιδιότυπου λυρισμού με μυσταγωγική χάρη θέτουν την αναφορική εξομολόγηση στην μελέτη της ενατένισης. Παρουσιάζονται τεχνοτροπίες με παρεμβάσεις που με ακρίβεια  διαφοροποιούν με ρευστότητα μετουσίωσης την απορρόφηση των πόρων που πραγματεύονταν. Ενδόμυχες σκέψεις και αποτυπώσεις εννοιών κυριαρχούν στις προχωρημένες και μεταμοντέρνες απεικονίσεις ανακαλύπτοντας την ευφρόσυνη διάθεση που επισυνάπτεται εύληπτα απέναντι σε αισθαντικές καταστάσεις και θρυλικές ιχνηλασίες που ενέχουν αναμφίβολα την ηθογραφική ρυθμικότητα της δραστικής διαπραγμάτευσης . Σταδιακά περιδιαβαίναμε σε μια παρέμβαση με ακατάβλητη γοητεία και προς τα μονοπάτια μιας ενδότερης ανάλυσης που βασίζεται σε σχολές .Με προδιαγραφές ενδοσκοπικής τελετουργίας οι δημιουργοί αποκαλύπτουν  επιτηδευμένα και επεξεργασμένα τα οικεία στοιχεία της υπάρχουσας πραγματικότητας και της καθημερινότητας τονίζοντας το μεγαλείο της δυναμικότητας ,της υπέρβασης, της αρμονικής διάταξης και της κλίμακας των αναφορών του παρόντος και του σήμερα .Με δεινότητα περιγράφουν  ένα πλήρες φάσμα  αυθεντικών και αμιγών επιδόσεων που ενσαρκώνεται  εμβληματικά  σε έντεχνες εικονίσεις με διακριτικότητα υπεροχής, τονική αλλά και μεθοδική παράθεση .

Ημέρες και Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα έως Παρασκευή (εκτός Τετάρτης): 5 – 9 μ.μ.

Σάββατο: 12 – 4 μ.μ.

Τετάρτη και Κυριακή: ΚΛΕΙΣΤΑ

Δευτέρα, 13 Ιουνίου, του Αγίου Πνεύματος: ΚΛΕΙΣΤΑ.