Ο “πλατωνιστής” ζωγράφος Αντρέας Γκολφινόπουλος στο “Ερρίκος Ντυνάν”

του Λεόντιου Πετμεζά

Η εικαστική διαδρομή του Αντρέα Γκολφινόπουλου παρουσιάζεται στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» της λεωφόρου Μεσογείων με επιλεγμένα έργα του που θα εκτίθενται στο lobby και άλλους χώρους του νοσοκομείου από τις 13 Μαίου ως τις 14 Ιουνίου 2024 με ελεύθερη επίσκεψη και τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας.

Οι πίνακες ζωγραφικής και μικρά γλυπτά του διακεκριμένου Έλληνα καλλιτέχνη προσφέρουν σε ασθενείς και επισκέπτες μια εναλλακτική εικόνα για την λειτουργία και τον κοινωνικό ρόλο του ιδρύματος .Η καθαρότητα των ενισταμένων συλλήψεων που καλούμαστε να παρακολουθήσουμε στηρίζεται πρώτιστα και συγκεκριμένα στην αυθεντικότητα μιας ειλικρινούς ,προσωπικής έμπνευσης που χειρίζεται με απόλυτη επιτυχία σε ένα διαφορετικό στυλ γραφής και εννοιολογικής θεματολογίας. Οι αδιάλειπτες διατυπώσεις αποδίδονται μέσα από την ενδυνάμωση της ιδιαιτερότητας που προκαλούν τα ιδιότυπα και ατομικά χαρακτηριστικά των καταβολών .Οι συνθέσεις που ιστορούνται διαθέτουν καθαρότητα και εκφραστική δεινότητα, λιτότητα, υφολογική επάρκεια και διάρκεια . Τα επιτεύγματα επισυνάπτουν λύσεις από εκκλήσεις που ενδυναμώνουν τις ενδείξεις της διακοσμητικής αλήθειας. Καθρεφτίζουν τους κατάλληλους και τους απαραίτητους αγωγούς της μνήμης. Διεγείρουν ευρηματικά τις σκέψεις για την προσέγγιση σε ποικίλες δράσεις .Τα ιδεώδη εκθέματα λειτουργούν ως χειρονομίες για την θεραπεία της ψυχής και της αντίληψης. Αφομοιώνουν και ισορροπούν ζωτικές καταστάσεις . Τα ζωογόνα εναύσματα τους εμβαθύνουν σε λεπτομέρειες . Αναβιώνουν επιλεγμένα αφηγήματα με γενικευμένη επέκταση και ατμοσφαιρική θέαση. Αποδίδουν αποτελέσματα καθώς απεικονίζουν εμβληματικές και πολύχρωμες χαράξεις, ευφρόσυνα στίγματα πνεύματος και μηνύματα δραστικής και διαδραστικής συνδιαλλαγής. Οι δημιουργίες εισάγουν το κοινό σε μια πολυκύμαντη μύηση . Σε ευπρόσδεκτα και πολυδιάστατα μονοπάτια ανάγνωσης . Σε εύληπτες διαγώνιους της ενημέρωσης.Με προσεγμένες τομές γνώσης οδηγούν σε λεωφόρους προέκτασης της εσωτερικότητας και σε εκφάνσεις της προσφοράς.Ο Ανδρέας Γκολφινόπουλος με την παρέμβαση του Μεγακλή Ρογκάκου συγκροτεί άρρηκτα την προοπτική της διαχρονικότητας των στοιχειοθετήσεων του .Η επιμέλεια της έκθεσης ενέχει τα χαρακτηριστικά μιας αμιγούς , αυτούσιας και εξαιρετικής παρουσίας που εμφανέστατα έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Θα άξιζε να την επισκεφθούν εκτός από τους φιλότεχνους , μαθητές σχολείων και να ξεναγηθούν στο μεγαλείο των τεχνοτροπίας που θα συναντήσουν. Να εντρυφήσουν στην συγκίνηση που πηγάζει από την συνδρομή της πρώτιστης αναγκαιότητας.Να περιδιαβούν σε ένα θαυμαστό και ευχάριστο ταξίδι με σταχυολογημένα πρότυπα επέμβασης, περιπλάνηση , στοχαστική περιήγηση που συνάδει στην αμέριστη και λειτουργική αξία της συναφούς σχηματοποίησης .Με δασκάλους τον Νίκο Νικολάου και τον Γιάννη Μόραλη, ο Αντρέας Γκολφινόπουλος -ο «πλατωνιστής» ζωγράφος, όπως έχει χαρακτηρισθεί- έχει βάλει τη δική του σφραγίδα στις εικαστικές τέχνες στη χώρα μας, η οποία δεν περιορίζεται στη ζωγραφική, αλλά αφήνει ξεχωριστό αποτύπωμα και στη μικρογλυπτική και κεραμική.

Τα έργα του αποπνέουν προσωπικά βιώματα, εμπνέονται από τον φυσικό χώρο και αναδεικνύουν το ελληνικό τοπίο.Οι καταθέσεις του Αντρέα Γκολφινόπουλου παρουσιάζονται  μέσα από εμβληματικά έργα του από τις ενότητες: 2005 – 2015 Πορτραίτα του Ουρανού, 2015 – 2020 Ο μύθος της γοργόνας, 2022 – 2024 Τα καλοκαιρινά.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 13 Μαΐου στις 13:00 στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου.

Τα εκθέματα θα παρουσιάσουν ο Ιστορικός Τέχνης δρ. Μεγακλής Ρογκάκος, ο πρόεδρος ΔΣ του Ερρίκος Ντυνάν, Θέμος Χαραμής, καθώς και ο ζωγράφος Αντρέας Γκολφινόπουλος. Αποσπάσματα κειμένων θα διαβάσει ο πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών του Κολεγίου PCC του Λος Άντζελες, Αλέκος Κριτσέλης.

About Post Author