Η Χριστίνα Χαλιορή και ο Γιώργος Φολόκης εκθέτουν στο καφενείο Ξωτικά στο Π.Φάληρο

του Λεόντιου Πετμεζά

Από τις 1 εως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 διαρκεί η έκθεση ζωγραφικής της Χριστίνας Χαλιορή και του Γιώργου Φολόκη στο καφενείο Ξωτικά ,Δημητρακοπούλου 7 στο Π.Φάληρο .Οι δύο εμπνευσμένοι  δημιουργοί μας καλούν σε ένα εναλλακτικό παιχνίδι παρουσίασης της εικαστικής εργασίας τους που στην πορεία εξελίσσεται σε μια προσωπική περιήγηση στην απόλυτη τεχνική των ποικίλων εκθεμάτων τους .

                                                                                   

Η Χριστίνα Χαλιορή στις ενότητες των έργων της που παρακολουθούμε δένει την συνειδητή  έκφανση  με την  προσδοκούμενη επάρκεια . Στο μεταίχμιο των συλλήψεων της κυριαρχεί επιλεκτικά το φωτεινό ιδίωμα των περιγραφών που συνιστούν ένα κόσμο ονειρικής και φαντασιακής πραγματικότητας.   Με τις  ενδόμυχες σκέψεις  της ανασύρει ιστορίες με αρώματα παρουσίας –απουσίας και τις θέτει στις εικόνες που αναδεικνύει . Αγγίζει αφηγήσεις και υπονοήσεις με μουσικότητα που εμμονικά λεπτολογούν  τις αναφορές  και τις  εκμυστηρεύσεις  των συμβάντων. 

Οι συγκεκριμένες συνθέσεις της μεταλαμπαδεύουν προσανατολισμούς  που συγκροτούν την τεχνοτροπία της. Δρά συγκεντρωτικά, με συνεργατική διάθεση και εκθέτει  ηθογραφικά μνημειακά κομμάτια της  μέθεξης  . Στην ύπαρξη τους που κινείται με  χαρακτήρα μακριά αλλά και κοντά στην  ανθρωποκεντρική χροιά προκαλεί  την αναπαράσταση  των εμβόλιμων στιγμών  και των  κύριων διευθετήσεων  που χαρακτηρίζονται για την εξελικτική υφή  τους που είναι διαποτισμένη από ζωτικές μνήμες.   

       

                   

Ο Γιώργος Φολόκης με λεπτομέρεια και οξυδέρκεια στην γραφή του προτείνει διαβαθμίσεις με περιεκτική διάβαση  που απαντούν σε καίριες αναζητήσεις και αναπτύσσονται πολυδιάστατα σε μια ατμοσφαιρική πολυφωνία που συμπληρώνει απόψεις. Η διττή αποστολή των ευρηματικών απεικονίσεων του  αποτελεί μια μελέτη με καταγραφή  και παρακολούθηση στην οποία ο θεατής έχει την δυνατότητα, να ενημερωθεί , να αξιολογήσει, να υιοθετήσει προτάσεις και να λειτουργήσει απέναντι σε επιμέρους αναλύσεις . Περιλαµβάνει απεικάσματα που καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό πλαίσιο συνοµιλίας  .Αποτυπώσεις που αντλούν αισθαντικά ερεθίσματα και εναύσματα από την λιτή αλλά και την πολυποίκιλη  προσέγγιση,την διάθεση της προέκτασης και την διαχρονική προοπτική.  Αποκαλύπτει  εμπειρίες από  καταστάσεις που είναι  στοιχειοθετημένες  με έντονη χρωματική και σχεδιαστική ακρίβεια.        

Σε αυτόν τον μοναδικό διάλογο του κοινού με τα έργα τέχνης  των δύο καλλιτεχνών οι πολλαπλοί συµβολισµοί γίνονται πηγή και µέσο διοχέτευσης των προτύπων και των  µηνυµάτων τους που αφήνουν  ανεξίτηλο  το αποτύπωµα  τους και  αποσκοπούν σε  συγκινησιακές παραστάσεις και  στην αναλυτική πανσπερμία  των εικονογραφικών συντεταγμένων. Με γνωρίσµατα και χαρακτηριστικά η απόδοση τους διαφοροποιείται ανάλογα με τις αισθητικές αντιλήψεις  και τις σημαίνουσες εκφορές . 

About Post Author