Η παράλληλη πεζοπορία στην τέχνη της Άννας Αμπαριώτη στην γκαλερί Citronne

του Λεόντιου Πετμεζά

Από τις 16 Μαΐου εως τις 29 Ιουνίου 2024 παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne Πατριάρχου Ιωακείμ 19, 4ος όροφος στην Αθήνα σε ατομική έκθεση μία ενότητα από ψηφιακά έργα και κεραμικά γλυπτά της καλλιτέχνιδας Άννα Αμπαριώτου.

Η έκθεση που επιμελείται ο ιστορικός τέχνης Κώστας Πράπογλου έχει τίτλο”Η Τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία” .Στην τεχνοτροπία της δημιουργού η ρυθμική ειλικρίνεια δένει με αυθορμητισμό και εκποιεί συνδυασμούς αποκαλύψεων . Μέσα από την απόλυτη διευθέτηση της αναπτύσσει εμβόλιμα και ουσιαστικά συναισθήματα εμβάθυνσης, ενδοσκόπησης και ολοκλήρωσης . Ενορχηστρώνει δυνάμεις με τρόπο συνεκτικό και συνοπτικό. Η αφήγηση της διαδραστικά κυοφορεί έναν λυρισμό με μυσταγωγία. Η επικράτηση της δεικτικής και ηθογραφικής αναπαράστασης που συντονίζει συνυπάρχει επιδέξια τονίζοντας την αινιγματική τάση που διαθέτει η σύνθεση των ποικίλων κατασκευών . Διατηρώντας ισορροπίες και έχοντας υπέρτατη αναφορά το σκιαγραφικό μορφισμό σταχυολογεί καταβολές που ανάγονται στις φόρμες της ωρίμανσης, στην γνώση του ενστίκτου και στις ζητήσεις που οδηγούν σε μια εκτονωτική εκφραστικότητα. Εκτεταμένα και διαφωτιστικά τα επιτεύγματα της αντανακλούν με πλαστικότητα σε χώρους απρόσμενους. Φορτίζουν εμπεριστατωμένα και επεκτατικά την ανασυγκρότηση του επιδιωκόμενου ιδεατού . Ο αεικίνητος μικρόκοσμος και ο μακρόκοσμος της κινείται συγκεκριμένα. Με τρυφερότητα απλώνεται στο κρεσέντο ενός ατέρμονου πλήθους συμβόλων. Η πολλαπλή χρήση και η διύλιση απελευθερώνει καταλυτικά το τρόπο διαπραγμάτευσης που ακολουθεί οδηγώντας στον δρόμο για την εκλεκτική ελευθερία. Διερευνητικά διεκδικεί την απαράμιλλη διατύπωση, την έκσταση και την υπερβατική όσμωση. Με εντάσεις χαράζει τα σημεία που επεκτείνει. Αναβιώνει αντικείμενα παρακολουθώντας τις ζωτικές πορείες .Η περιδιάβαση με παρατήρηση και μελέτη εντείνει το ενδιαφέρον στις παραθέσεις που επισυνάπτονται .Συνδέοντας τις εκδοχές καλύπτει τους ισχυρισμούς της ενατένισης με βαρύτητα οντότητας που επιτελεί διακρίσεις .Αναδεικνύει μηχανισμούς εκθέτοντας αναδρομές που συνιστούν την ένταξη σε επισημάνσεις που συνδέονταν αμετάκλητα .Με συντεταγμένη ανάπλαση και ανασυγκρότηση αγγίζει την διάσταση της παρεμβολής των εκφάνσεων. Αξιώνει την πλήρη αισθητοποίηση που διευρύνει προκαθορισμούς με ουσιώδεις ισορροπίες . Η εξιδανίκευση ενδυναμώνεται από την έμπνευση. Συγκροτείται διεξοδικά με οξυδέρκεια . Αναθεωρεί τον ορίζοντα της παρατήρησης .Προσδίδει βάθος στις περιπετειώδεις περιπλανήσεις που διαδραματίζονται .

Η παράλληλη πεζοπορία στην τέχνη της Άννας Αμπαριώτη στην γκαλερί Citronne

Στις καταθέσεις που παρακολουθούμε αποτυπώνεται η διαδικαστική προσπάθεια της δημιουργού να ανακαλύψει και να αποκαλύψει έναν «άλλον», μη προφανή κόσμο. Ο εκτεταμένος ,αρκετά μεγάλος τίτλος λειτουργεί ως μέρος της εικαστικής δημιουργίας, καθώς παραπέμπει στην αφετηρία, δηλαδή στην αρχική ιδέα της καλλιτεχνικής αναζήτησης. Η Άννα Αμπαριώτου εξηγεί αναλυτικά τον τίτλο αυτόν. Προσδιορίζει την «Τέχνη του να μην κάνεις τίποτα» ως τον χώρο και τον χρόνο που δίνει κανείς στον εαυτό του να αντιληφθεί, να κατανοήσει και να αξιολογήσει αυτά που έχουν συμβεί και αυτά που συμβαίνουν. Η «Παράλληλη Πεζοπορία» είναι ο χρόνος και ο χώρος που δίνει κανείς στον εαυτό του να ζήσει με την διαύγεια που του προσφέρουν όσα έχει ανακαλύψει.

Στον χώρο της CITRONNE Gallery αναπτύσσεται μία εγκατάσταση η οποία επιχειρεί να εκφράσει το κυρίαρχο αφήγημα της καλλιτέχνιδας, το οποίο εμπεριέχει εξίσου στοιχεία φαντασίας, όπως και στοιχεία ρεαλισμού. Η συνύπαρξη δείχνει στον θεατή μια πραγματικότητα σύνθετη, όπως την προσλαμβάνει και την εξελίσσει η υποκειμενικότητα.

Τα έργα της Άννας Αμπαριώτου, παραπέμπουν σε ένα απολύτως προσωπικό παράλληλο σύμπαν, με μια ελεύθερη ερμηνευτική προσέγγιση της καθημερινής πορείας των ανθρώπων. Ο θεατής καλείται να αποκρυπτογραφήσει αυτήν την προσωπική εικαστική γλώσσα.

Ο επιμελητής της έκθεσης Κώστας Πράπογλου θεωρεί ότι με τα έργα αυτά «γινόμαστε μάρτυρες μιας ανταλλαγής φιλοσοφικών νοημάτων, αμφισβητούμε, διαπραγματευόμαστε και επαναπροσδιορίζουμε τη συνύπαρξη και τη σχέση μας με το περιβάλλον και την ίδια τη φύση».

Η γκαλερί CITRONNE πλαισιώνει και συμμετέχει στην καλλιτεχνική αυτή «διαπραγμάτευση».

Η έκθεση συνοδεύεται από τη δίγλωσση έκδοση The Art of Doing Nothing and the Parallel Hiking – Η Τέχνη του να Μην Κάνεις Τίποτα και η Παράλληλη Πεζοπορία.

Κείμενα: Άννα Αμπαριώτου,Έφη Κασούρα, Κώστας Πράπογλου, Τατιάνα Σπινάρη.

Βιογραφικό :Η Άννα Αμπαριώτου γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και ζει. Σπούδασε Έσωτερική Διακόσμηση και Γραφικές Τέχνες στην σχολή Βακαλό και συνέχισε τις σπουδές στη Ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών στα εργαστήρια του Χρόνη Μπότσογλου και του Τάσου Χριστάκη. Παρακολούθησε επίσης γλυπτική στο εργαστήριο του Νίκου Τρανού και multimedia στο εργαστήριο του Μάνθου Σαντοριναίου.

Η δουλειά της περιλαμβάνει ζωγραφική, γλυπτική, Video Art, εγκαταστάσεις και ψηφιακά έργα. Έχει παρουσιάσει τα έργα της σε πέντε ατομικές, και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες απο τριάντα ομαδικές εκθέσεις και φεστιβάλ στην Έλλάδα και στο εξωτερικό.

Ωράρια Λειτουργίας της έκθεσης : Τρί, Πέμ, Παρ: 11.00 – 20.00 και Τετ, Σάβ: 11.00 – 16.00

About Post Author