Εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Ακόμα λίγη θάλασσα, ακόμα λίγο αλάτι» της Αλεξίας Κουδιγκέλη, στο ΑΓΚΑΘΙ το Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Αίθουσα Τέχνης «αγκάθι – κartάλος»
οργάνωσε και παρουσιάζει

την ατομική έκθεση  ζωγραφικής της

Αλεξίας Κουδιγκέλη

με τίτλο

«Η Ατίθαση Παλέτα της Θάλασσας»


Τα εγκαίνια θα γίνουν το

Σάββατο 13 Απριλίου
19:00 – 22:00


Διάρκεια έκθεσης: έως 26 Απριλίου 2024

Η ζωγραφική συλλογή της Αλεξίας Κουδιγκέλη με τίτλο “Ακόμα λίγη θάλασσα, ακόμα λίγο αλάτι” αποτελείται από 29 πίνακες ζωγραφικής (ακρυλικό σε καμβά) και εξερευνά την θαλασσογραφία μέσω του εξπρεσιονισμού.

Ο τίτλος της έκθεσης, ποιητικός στίχος του Ανδρέα Εμπειρίκου από την ενότητα “Ο Πλόκαμος της Αλταμίρας” της συλλογής Ενδοχώρα (1945), υποδηλώνει τη βαθιά σύνδεση της εικαστικού τόσο με τη θάλασσα, όσο και με την ποίηση. Η καλλιτέχνις εμπνέεται συχνά από τη θάλασσα και η νέα ζωγραφική της συλλογή αποτελεί μια προσπάθεια να αποτυπώσει την ομορφιά και την αίσθηση ελευθερίας που προκαλεί η θάλασσα. Οι βάρκες, κύριο στοιχείο της έκθεσης, πλέουν άλλοτε ακάλυπτες σε διάφανα νερά, άλλοτε αγκυροβολημένες σε ήρεμες θάλασσες, ενώ οι χαρακτηριστικές της φιγούρες πλαισιώνουν το τοπίο και δημιουργούν μια ατμόσφαιρα αινιγματική, αλλά πάντα ελπιδοφόρα.

Τα έργα αυτά εκφράζουν την ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου για σταθερότητα και ελπίδα στις δύσκολες στιγμές, με την θάλασσα και το αλάτι να λειτουργούν αλληγορικά ως στοιχεία αναλλοίωτα παρά τις αλλαγές του περιβάλλοντος. Οι συναισθηματικοί χρωματισμοί, αποτυπωμένοι σε ακτή και θάλασσα, καθώς και οι τίτλοι κάθε πίνακα, αποσπάσματα από πεζογραφία ή ποίηση, αντιπροσωπεύουν την ιδέα της συνέχισης και της αντοχής παρά τις δυσκολίες.

Βιογραφικό της εικαστικού

Η Αλεξία Κουδιγκέλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο των Τεχνών του Λονδίνου (UAL), από όπου αποφοίτησε το 2018.

Το έργο της έχει αναγνωριστεί και εκτεθεί σε διάφορες εκθέσεις σε καταξιωμένες γκαλερί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με πρώτη την ατομική της έκθεση στο Σύλλογο Αποφοίτων του σχολείου της Κολλέγιο Αθηνών το 2020, έπειτα στην Γκαλερί “Αγκάθι – Κartάλος” το 2021, στην Αίθουσα Τέχνης Φ.Α.Α.Θ. στην Θεσσαλονίκη το 2022 και στη Δημοτική Πινακοθήκη της Μυκόνου το 2022 και το 2023. Η πιο πρόσφατη ατομική της έκθεση φιλοξενήθηκε το 2024 στο Παρίσι, στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού της Πρεσβείας της Ελλάδος.

Αυτή είναι η έβδομη ατομική της έκθεση. 

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα έως και Παρασκευή 11:30 – 13:30
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 19:00 – 20:30

About Post Author