BENAKI CRAFTS: Κεραμική – μια πανάρχαιη τέχνη σε διάλογο με το μέλλον

Αυτό το φθινόπωρο, το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη παρουσιάζει στην Κριεζώτου 3 μια έκθεση με επιλεγμένα κεραμικά αντικείμενα από τις πλούσιες συλλογές του, συμμετέχοντας στο πρώτο Athens Design Forum που οργανώνεται στην Αθήνα.

Το Πωλητήριο λειτούργησε από τη σύστασή του ως ένας δυναμικός χώρος που επιμελείται και προβάλλει τις εφαρμοσμένες τέχνες στην Ελλάδα, συνενώνοντας σε μια δημιουργική κοινότητα δυνάμεις που ως τότε δρούσαν μεμονωμένα. Εδώ και δεκαετίες, έχουμε υπάρξει πρωτοπόροι στα δημιουργικά νερά του ελληνικού craftsmanship, αναζητώντας την «αιχμή» των χειρωνακτικών τεχνικών και προσφέροντας βήμα σε αντικείμενα που διακρίνονται για την αυθεντικότητα και την τεχνική τους αρτιότητα.

Γεώργιος Καραϊσκάκης

Ειδικότερα στην τέχνη της κεραμικής, η έρευνα για νέους δημιουργούς, και η ανάδειξη τους, αποτέλεσε συστατικό μέρος του ίδιου μας του μανιφέστου, και εξελίχθηκε, ουσιαστικά, στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα καταστήματα μας.

Συγκεκριμένα, η ‘Βιτρίνα της Κριεζώτου 3’ καθιερώθηκε ως εκθεσιακός χώρος για καλλιτέχνες, που μέσω αυτού του θεσμού συνδιαλέγονται με τον κόσμο της πόλης, ενώ με τις ‘Αναζητήσεις στην Ύλη’ εγκαινιάσαμε έναν κύκλο εκθέσεων μέσα στο χώρο του Πωλητηρίου, που αναδεικνύουν αντικείμενα μοναδικής τεχνικής και ιδιαίτερης καλλιτεχνικής έμπνευσης που δεν εμπίπτουν στις κλασικές κατηγοριοποιήσεις. Θίξαμε, έτσι, πρώτοι το ζήτημα της εμφάνισης νέων μορφών έκφρασης που προκύπτουν από την ώσμωση των παραδοσιακών τεχνικών με το design.

 

Στα πλαίσια αυτής της εμπειρίας, και πιστοί στη δέσμευση μας να υποστηρίζουμε νέα εγχειρήματα, όπως το πρώτο Athens Design Forum, το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη θα παρουσιάσει μέρος του πολύτιμου Aρχείου του, συνεχίζοντας έναν δημιουργικό διάλογο για την αναγέννηση της ελληνικής κεραμικής και της ελληνικής χειροτεχνίας γενικότερα. Παραδοσιακοί τεχνίτες, εικαστικοί, καλλιτέχνες πολλαπλών μέσων, λάτρεις της πορσελάνης ή μάγοι των υαλωμάτων … η σύγχρονη σκηνή κεραμικών στον τόπο μας είναι συναρπαστική, ιδιοσυγκρασιακή και ραγδαία εξελισσόμενη.

Στην έκθεση του Benaki Shop στο πλαίσιο του ADF, χειροποίητα κεραμικά δοχεία καταξιωμένων δημιουργών συνδιαλέγονται με σύγχρονα αντικείμενα που παράχθηκαν και με τη συμβολή digital τεχνολογίας ή τη χρήση νεότερων μέσων και υλικών. Η συγκατοίκηση τους επιχειρεί να αρθρώσει μια νέα αισθητική γλώσσα, έναν τόπο στα σύνορα των crafts και του design, εκεί όπου η μνήμη και η αυθόρμητη χειρωνακτική έκφραση δεν αποτελεί πλέον το μοναδικό ζητούμενο. Αν και τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, καθένα από αυτά τα αντικείμενα αποκαλύπτει τη συστολή, την προσωπικότητα και την αναζήτηση της τελειότητας από μέρους των δημιουργών, ενώ στο σύνολο τους μοιάζουν να λειτουργούν ως τεκμήρια ενός αρχέγονου κοινωνικού τελετουργικού, την ίδια στιγμή που συνομιλούν με την τρέχουσα πραγματικότητα.

Η ιδιότυπη αυτή αρχειακή παρουσίαση θα λειτουργήσει ως αρχή της σεζόν 2021-22 κατά την οποία το Benaki Shop έχει προγραμματίσει μια σειρά εκθέσεων στη μορφή συνομιλίας μεταξύ παλαιών και νέων κεραμιστών στους χώρους του πωλητηρίου, πάντα σε άμεση ή έμμεση αναφορά με τις αξεπέραστες συλλογές του Μουσείου.

Πωλητήριο Πινακοθήκης Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Κριεζώτου 3, Αθήνα

Διάρκεια: 30.09.2021-17.10.2021

Κουκουβάγια Μητέρα

About Post Author

+ There are no comments

Add yours