«Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»: Καλοκαίρι με 250 εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους (vid)

Τον νέο θεσμό «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», που σηματοδοτεί την επανεκκίνηση του Πολιτισμού –θέατρο, μουσική, χορός, κινηματογραφικές προβολές, αφιερώματα (όπως το αφιέρωμα για τα 95 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη)-, μετά την αναγκαστική αναστολή που επέβαλε η πανδημία του κορονοϊού, παρουσίασε μέσω τηλεδιάσκεψης η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τη Δευτέρα 25 Μαΐου.

Mε τον νέο θεσμό το Υπουργείο Πολιτισμού επιχειρεί να «διακτινίσει» τον σύγχρονο πολιτισμό με δράσεις μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους και τους ανοιχτούς χώρους των μουσείωνενεργοποιώντας τους εποπτευόμενους φορείς του κι εκείνοι με τη σειρά τους τις συνεργασίες από την ελεύθερη αγορά του σύγχρονου πολιτισμού που ίσως πληγεί ακόμα περισότερο από το φθινόπωρο.

Η πρώτη φάση του προγράμματος θα διαρκέσει από τις 18 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου και θα ισχύσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας που επιβάλλει η πανδημία.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε 251 παραστάσεις -σε αυτές δεν περιλαμβάνονται οι παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου- σε 111 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε 38 περιφερειακές ενότητες και σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρχαιολογικές εφορείες.

Πρόκειται για 55 παραγωγές που σχεδίασαν το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής,το ΚΘΒΕ, το ΜοMus, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το ΕΜΣΤ. 

«Δεν θέλουμε ένα απολιτιστικό καλοκαίρι» επανέλαβε η κ. Μενδώνη, ανακοινώνοντας το «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» και αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «το 91% των παραγωγών είναι εξωτερικοί συνεργάτες -750 καλλιτέχνες και τεχνικοί, και 500 προσωπικό εντόπιοι συνεργάτες».

Οι δράσεις ξεκινούν στις 18 Ιουλίου με την Εθνική Λυρική Σκηνή στη Ρωμαϊκή Αγορά και τη διεθνούς φήμης Γεωργιανή μεσόφωνο Ανίτα Ρατσβελισβίλι. Όλες οι δράσεις είναι δωρεάν και οι θεατές θα πληρώνουν το εισιτήριο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο ή τα μουσεία.

Πρόκειται για έναν θεσμό που ήταν ούτως ή άλλως προγραμματισμένος και που η πανδημία επέσπευσε. Όπως ανακοίνωσε η κ. Μενδώνη, από την 1η Οκτωβρίου 2020 και έως τα τέλη Νοεμβρίου 2020 το υπουργείο θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα για την υποβολή σχετικών προτάσεων τις οποίες θα κρίνει επταμελής επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν καλλιτεχνικοί διευθυντές εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Πολιτισμού.

Το Εθνικό Θέατρο, εκτός από τους «Πέρσες» και τη «Λυσιστράτη», θα παρουσιάσει τρεις ακόμη παραγωγές: το «Αμάρτημα της Μητρός μου» του Βιζυηνού στα αγγλικά,  την «Αθηναίων Πολιτεία» με κείμενα τα οποία αναφέρονται στην περίοδο που προηγήθηκε της Δημοκρατίας και τους «Ξένοι Περιηγητές» σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή  θα παρουσιάσει 20 διαφορετικά προγράμματα μουσικής, όπερας, οπερέτας, χορού και αφιερώματα.

«Ίσως ήρθε ο καιρός να προσαρμόσουμε τη φιλοδοξία μας σε πιο απλά πράγματα, με πιο ουσιαστικές συναδελφικές σχέσεις, να βρούμε τρόπους να ταιριάξουμε τις διαφορετικότητές μας, να βρούμε τρόπους να συνεργαστούμε, να περάσουμε από το ‘εγώ’ στο ‘εμείς’» σημείωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Γιώργος Κουμεντάκης. 

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συμμετέχει επίσης με 20 παραγωγές κλασικής και σύγχρονης μουσικής.

Πηγή:huffingtonpost.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours