Την Τρίτη οι ανακοινώσεις για άρση μέτρων- Πώς θα αποτραπεί ο συγχρωτισμός στα ΜΜΜ (video)

Κλείδωσε» για το απόγευμα της Τρίτης το τηλεοπτικό διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον ελληνικό λαό για την σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού και την επιστροφή στην κανονικότητα.
Η αρχή της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων γίνεται αύριο, Δευτέρα, με τα Υποθηκοφυλακεία, τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία, αλλά για συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως εκείνες των συναινετικών προσημειώσεων.

Στο τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στο σχέδιο της επόμενης μέρας, αρχής γενομένης από την 4η Μαΐου το οποίο ενδέχεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο κ. Μητσοτάκης, στο μήνυμά του θα ευχαριστήσει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας, αλλά και τους πολίτες για την πειθαρχία τους, αναμένεται να εξηγήσει ότι καθημερινά θα αξιολογούνται οι επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού και η άρση των μέτρων θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση. Θα υπογραμμίσει επίσης την ανάγκη να τηρούνται καθημερινά όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής και όλες οι οδηγίες των ειδικών επιστημόνων.

Μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού τα αρμόδια υπουργεία θα εξειδικεύσουν τον τρόπο που θα χαλαρώσουν τα μέτρα στο εμπόριο και τις μεταφορές και πώς θα γίνει η επιστροφή στα σχολεία, καθώς και πώς θα προσεγγίζεται πλέον το ζήτημα της άθλησης και της προσωπικής προπόνησης.

Η αρχή της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων γίνεται αύριο, Δευτέρα, με τα Υποθηκοφυλακεία, τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία, αλλά για συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως εκείνες των συναινετικών προσημειώσεων.

Την επόμενη Δευτέρα, 4 Μαΐου, ακολουθούν τα μικρά μαγαζιά και τα κομμωτήρια, με όριο πελατών ανάλογα τα τετραγωνικά μέτρα.

Τέλος Μαΐου πιθανότατα, αν όλα έχουν εξελιχθεί ομαλά ως τότε, θα επαναλειτουργήσουν εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες, αλλά μόνο στους εξωτερικούς τους χώρους, χωρίς δηλαδή να εξυπηρετούν πελάτες στο κλειστό κομμάτι του μαγαζιού εστίασης.

Οι τουριστικές επιχειρήσεις αναμένεται να ανοίξουν από τον Ιούνιο, όπως και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Προέχει βέβαια να έχει βρεθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις πτήσεις, ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν να έρχονται ξένοι τουρίστες στην Ελλάδα, υπό προϋποθέσεις και με συγκεκριμένα μέτρα βέβαια.

Προβληματισμός για τα σχολεία

Όσον αφορά στα σχολεία, οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου θα επιστρέψουν στα θρανία και μάλιστα θα είναι οι πρώτοι που θα το κάνουν, ενώ και οι Πανελλήνιες θα πραγματοποιηθούν με πιθανή ημερομηνία έναρξης τα μέσα Ιουνίου. Μάλιστα, ως ημερομηνία επιστροφής στις σχολικές αίθουσες για τους μαθητές της τελευταίας τάξης του Λυκείου, φαίνεται να έχει «κλειδώσει» η Δευτέρα 11 Μαΐου.

Ακόμα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θεωρείται πολύ πιθανό να επιστρέψουν στα θρανία και οι μαθητές των μικρότερων τάξεων του Λυκείου, ενώ μένει να αποφασιστεί τι θα γίνει με τους μαθητές γυμνασίου και αν θα ανοίξουν τα Δημοτικά.

Στα Δημοτικά, δε, εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο εθελοντικής παρουσίας των μικρών μαθητών.

Ακόμα σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, πολύ πιθανό φαντάζει τόσο το ενδεχόμενο παράτασης αυτής της χρονιάς, όσο και το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η επόμενη νωρίτερα, ωστόσο όχι για όλες τις βαθμίδες.

Πλέον, και εφόσον η επιστροφή όλων των μαθητών στα σχολεία γίνει πραγματικότητα από τα μέσα του επόμενου μήνα και μετά, μένει να διευκρινιστούν τα ζητήματα υγιεινής όπως η χρήση μάσκας και γαντιών, αλλά και οι αποστάσεις που πρέπει να έχουν οι μαθητές μέσα στις σχολικές αίθουσες.

Βέβαια, πονοκέφαλο στους ειδικούς προκαλεί ο συνωστισμός που ενδέχεται να παρατηρείται στα διαλείμματα και ειδικότερα όσον αφορά στα μικρότερα παιδιά.

About Post Author

+ There are no comments

Add yours