Έγινε το πρώτο βήμα για τη συνεργασία Τσίπρα με Ανδρουλάκη – Εκτός ο Βαρουφάκης

“Ναι” στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για σύσταση επιτροπής διαφάνειας για το Ταμείο Ανάκαμψης κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής Κανονισμού. Υπενθυμίζεται ότι την πρόταση, που ο Κώστας Τασούλας καθυστέρησε τέσσερις μήνες να την φέρει στη Βουλή, την απέρριψε η Νέα Δημοκρατία, καθώς φοβάται τη διαφάνεια. Το ΚΚΕ δήλωσε «παρών», η Ελληνική Λύση υπερψήφισε ενώ το ΜέΡΑ25 είπε «όχι».

«Θετικό ότι το ΚΙΝΑΛ υπερψήφισε» ανέφερε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες το μέλος της αρμόδιας Επιτροπής, Κώστας Ζαχαριάδης, αποδίδοντας παράλληλα ευθύνες στον Κώστα Τασούλα και τον πρωθυπουργό. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να είναι ο «απόλυτος κυρίαρχος στη νομή των πόρων μέσω της Μαξίμου ΑΕ». 

Μίλησε επίσης για «διαδικαστικές προφάσεις» από την πλευρά της πλειοψηφίας, εξηγώντας ότι ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Μπούγας, επικαλέστηκε τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και το σχετικό φίλτρο ελέγχου από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει δικαίωμα να δεσμεύσει τους πόρους και τις δυναμικές που προσφέρουν αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία» είπε και διευκρίνισε ότι «δεν ζητάμε να συγκυβερνήσουμε, καθώς η κυβέρνηση έχει την ευθύνη. Ζητάμε, όμως, διαφάνεια και έλεγχο».

Από την πλευρά τους πηγές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής, η γραμματέας της ΚΟ Ευαγγελία Λιακούλη, επισήμανε ότι ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης και η ΚΟ του κόμματος, έχει ζητήσει, από την αρχή του έτους, σύσταση οργάνου σχεδιασμού και ελέγχου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. «Κάθε σχετική πρόταση στην κατεύθυνση αυτή, τη στηρίζουμε. Όμως απαιτούμε σοβαρότητα. Το θέμα αυτό δεν συζητείται σε 5 λεπτά, σε συνεδρίαση, τελευταία στιγμή προτού διακόψει τις εργασίες της η Βουλή. Όμως και πάλι, όπως επανειλημμένα ζητάμε από τον Γενάρη τη δημιουργία οργάνου σχεδιασμού, γι΄αυτό λέμε “ναι”, με επιφύλαξη», σημειώνουν οι ίδιες πηγές της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛΛ.