SMS στο 13033: Πότε καταργείται – Πότε ανοίγουν σχολεία, καφέ και κομμωτήρια

Το σχέδιο για την έξοδο από την καραντίνα με ημερομηνία «ορόσημα» την 4η Μαΐου

Στο ερώτημα πότε χαλαρώνουν τα μέτρα θα δώσει απάντηση επισήμως η κυβέρνηση στα μέσα της επόμενης εβδομάδας καθώς έχει την πρώτη εικόνα για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Το Μαξίμου και οι ειδικοί επιστήμονες επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους πως μέρες του Πάσχα και η τήρηση των περιοριστικών μέτρων θα κρίνουν την πορεία χαλάρωσης, με το σχέδιο να μπορεί να ανατραπεί στο απευκταίο σενάριο εξάπλωσης του ιού. Άπαξ και οι Έλληνες διατηρήσουν την πειθαρχία που έχουν επιδείξει τις προηγούμενες μέρες, οι ανακοινώσεις θα έρθουν πριν από τις 27 Απριλίου. Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr η ημερομηνία ορόσημο είναι η Δευτέρα 4 Μαΐου.  

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εκείνη την ημέρα θα καταργηθεί το περιοριστικό κομμάτι που αφορά τις μετακινήσεις και το απαραίτητο SMS στο 13033. Σε αυτή την πρώτη φάση οι Έλληνες θα μπορούν να μετακινούνται δίχως να χρειάζεται αιτιολόγηση μετακίνησης.

Αυτή είναι και η εισήγηση που υπάρχει σήμερα στο πρωθυπουργικό γραφείο μετά τις τελευταίες συζητήσεις με τους αρμόδιους, δηλαδή επιστήμονες και υπουργούς.

Παράλληλα, από τις 4 Μαΐου θα ανοίξουν πύλες κάποια εμπορικά καταστήματα, αυτά με μικρό και μεσαίο όγκο επιφάνειας. Ιδιαίτερα πρέπει να επισημανθεί ότι παράλληλα με το σταδιακό άνοιγμα θα διατηρηθεί και αυστηροποιηθεί ο έλεγχος για τον συνωστισμό καθώς από κει και πέρα θα φέρει και την ευθύνη του κάθε καταστηματάρχη.

Δηλαδή, θα υπάρξει πρόστιμο εάν σε μικρό κατάστημα αντί για τα άτομα που θα προβλέπεται να εχει μέσα, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι. Η τήρηση των αποστάσεων και η αποφυγή, μεγάλου τουλάχιστον συνωστισμού θα απαγορεύεται καθ’ όλη την διάρκεια χαλάρωσης των μέτρων.

Καφετέριες – μπαρ

Θα είναι τα τελευταία καταστήματα που θα ανοίξουν. Υπάρχουν δύο σενάρια.

Το πρώτο να ανοίξουν όσα έχουν εξωτερικούς χώρους, στο διάστημα 11 – 18 Μαΐου μειώνοντας τα τραπέζια τους και τηρώντας την απόσταση 1 μέτρου, και το δεύτερο να ανοίξουν τον Ιούνιο.

Ολα θα κριθούν από τις συσκέψεις της ερχόμενης εβδομάδας.

Κομμωτήρια

Ιδιαίτερη κουβέντα έγινε για τα κομμωτήρια αλλά και άλλα καταστήματα που αναμένεται, λόγω της φύσης των υπηρεσιών τους, να παρατηρηθεί συνωστισμός. Εκτιμήθηκε οτι δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω από την τήρηση των ραντεβού και την αποφυγή συνωστισμού στους χώρους αυτούς πέρα από τα προβλεπόμενα άτομα που θα πρέπει να έχουν.

Σχολεία

Για τα σχολεία υπάρχει στο τραπέζι ένα ειδικό πλάνο το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Ξενοδοχεία – Καταλύματα

Η απόφαση είναι να ανοίξουν στο διάστημα από 15 Ιουνίου ως 15 Ιουλίου τα δωδεκάμηνης διάρκειας και από 1η Ιουλίου τα υπόλοιπα καταλύματα.

Η απόφαση αυτή όμως δεν είναι εύκολη.

Θα πρέπει να προηγηθεί συμφωνία εντός της ΕΕ για το πως θα πραγματοποιούνται απο δω και πέρα οι πτήσεις που είναι φυσικά ο καθοριστικός παράγοντας αφού έτσι έρχονται οι τουρίστες.

Μετακίνηση εκτός νομού

Η κίνηση εκτός νομού κύριας κατοικίας δεν θα γίνει από την αρχή. Η απαγόρευση αυτή θα ισχύει τουλάχιστον μέχρι τις 11 Μαΐου και έως τότε θα έχει επανεξεταστεί η κατάσταση.

Επισημαίνεται πάντως και θα πρέπει οι πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό, οτι θα υπάρχουν και διαφορετικά μέτρα για κάθε νομό ανάλογα με την ”επιδημιολογική συμπεριφορά” του στην κρίση του κορονοιού.

 

 

About Post Author

+ There are no comments

Add yours