Η ΕΚΤ άλλαξε το κλίμα στην αγορά ομολόγων

Το νέο πλάνο αγοράς κρατικών χρεογράφων ύψους 750 δισ. ευρώ αναθάρρησε τους επενδυτές.

Ανακάμπτουν οι αγορές ομολόγων σε ολόκληρη την ευρωζώνη μετά την απόφαση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας να διαθέσει 750 δισ. ευρω επιπλέον για αγορά κρατικών χρεογράφων.

Στην εγχώρια αγορά, η οποία πλεον θα συμμετάσχει κατ΄εξαίρεση στο παραπάνω πρόγραμμα, οι αποδόσεις σε όλες τις διάρκειες σημείωσαν σημαντική υποχώρηση. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ θα μπορέσει ν’ αγοράσει απο την αγορά περίπου 12 δισ. ευρω ομόλογα από τα περίπου 50 δισ. ευρω που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια ιδιωτών επενδυτών. Ετσι, η απόδοση του 10ετους ομολόγου υποχώρησε στο 2,3% από το 4,5% που είχε φθάσει χθες, του 5ετούς ομολόγου μειώθηκε στο 1,42% απο το 3,41% και του 15ετούς στο 2,31% απο 3,86%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 32 εκατ. ευρω εκ των οποίων τα 26 εκατ. ευρω αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 2,14% από 4,15%, χθες, έναντι -0,18% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να περιοριστεί στο 2,32% απο 4,45% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται και σήμερα το ευρώ με αποτέλεσμα να διαπραγματεύται νωρίς το απογεύμα στα 1,0979 δολ.

Η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ είχε περιορισμένο μόνο θετικό αντίκτυπο στο ευρωπαϊκό νόμισμα. Η εκτίμηση για ύφεση της οικονομίας (απο -5% έως -10%) της Ευρωζώνης λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, επηρεάζει αρνητικά το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες τις λεπτομέρειες του προγράμματος στήριξης της οικονομίας συνολικού ύψους 1,3 τρισ. δολαρίων. Για την αντιμετώπιση των κλάδων της οικονομίας που πλήττονται από την εξάπλωση του ιού προβλέπονται 50 δισ. δολ. για τη χρηματοδότηση αεροπορικών εταιριών και 150 δισ. δολ. για λοιπούς κλάδους που έχουν υποστεί σημαντική επιδείνωση. Επίσης, θα καταβληθούν σε δύο δόσεις μετρητά σε Αμερικανούς φορολογούμενους συνολικού ύψους 500 δισ. δολ. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προβλέπεται πρόγραμμα χρηματοδότησης μέσω κρατικών εγγυήσεων ύψους 300 δισ. δολ.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0801 δολ.

Πηγή:fortunegreece.com

About Post Author

+ There are no comments

Add yours