Έκτακτη κίνηση από τη FED: Λανσάρει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 700 δισ., ρίχνει στο μηδέν τα επιτόκια

Σε μία έκτακτη κίνηση προχωρά η FED προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην αμερικανική οικονομία.

Όπως αποφάσισε την Κυριακή, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ξεκινά ένα τεράστιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τα επιτόκια στο εύρος 0% με 0,25%. Μείωσε επίσης το ποσοστό έκτακτης δανειοδότησης στο περιθώριο έκπτωσης για τις τράπεζες κατά 125 μονάδες βάσης σε 0,25% και αύξησε τη διάρκεια των δανείων σε 90 ημέρες.

«Οι επιπτώσεις του κορονοϊού θα επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα και δημιουργούν ρίσκα για το οικονομικό outlook» αναφέρει η Fed δικαιολογώντας την έκτακτη κίνησή της.

Προχώρησε επίσης σε μείωση των δεικτών απαίτησης ελάχιστων αποθεματικών για χιλιάδες τράπεζες, ενώ δήλωσε ότι η Τράπεζα του Καναδά, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Federal Reserve και η Ελβετική Εθνική Τράπεζα έλαβαν μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας του δολαρίου σε όλο τον κόσμο μέσω των υφιστάμενων συμφωνιών ανταλλαγής δολαρίων.

Η FED  αναμένει να διατηρήσει τα επιτόκια στο επίπεδο αυτό ωσότου θα είναι βέβαιη ότι η οικονομία έχει ξεπεράσει τα τελευταία γεγονότα και βρίσκεται σε τροχιά να επιτύχει τον στόχο για τη σταθερότητα των τιμών και την πλήρη απασχόληση.

«Η δράση αυτή θα βοηθήσει να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα, την ισχυρή αγορά εργασίας και την επιστροφή του πληθωρισμού κοντά στο συμμετρικό στόχο του 2%» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, η Fed υπογραμμίζει ότι είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που διαθέτει και να ενεργήσει με τον ενδεδειγμένο τρόπο για να στηρίξει την οικονομία και τονίζει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εισερχόμενες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων και πληροφοριών που αφορούν τη δημόσια υγεία.

Πηγή:mononews.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours