Le Monde: Tι δείχνουν τα χακαρισμένα mail του EMA για τα εμβόλια – Οι πιέσεις για έγκριση στην ΕΕ

Αποκαλυπτικά είναι τα όσα αναφέρει η γαλλική Le Monde σε δημοσίευμά της αναφορικά με τα χακαρισμένα mail του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Τα εμπιστευτικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) που διέρρευσαν στον dark web μαρτυρούν ότι η ρυθμιστική αρχή αντιμετώπισε πίεση για να επιταχύνει τη διαδικασία έγκρισης για το εμβόλιο Pfizer, ανέφερε η Le Monde, επικαλούμενη τη σχετική αλληλογραφία.

Στις 9 Δεκεμβρίου, ο EMA έκανε γνωστό ότι είχε υποστεί κυβερνοεπιθέσεις. Την Παρασκευή, επιβεβαίωσε ότι ορισμένα από τα χακαρισμένα έγγραφα που αφορούσαν φάρμακα και εμβόλια κατά της COVID-19 είχαν διαρρεύσει στο Διαδίκτυο, σημειώνοντας ότι «μέρος της αλληλογραφίας έχει χειραγωγηθεί από τους δράστες πριν από τη δημοσίευση με τρόπο που θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στα εμβόλια».

Παρ ‘όλα αυτά, ο EMA παραδέχτηκε ακόμη στη γαλλική εφημερίδα, η οποία μελέτησε κάποια από την αλληλογραφία που χρονολογείται από το Νοέμβριο, ότι τα συγκεκριμένα email αντικατοπτρίζουν ζητήματα και συζητήσεις που υπήρχαν τότε.

Τι περιείχε η αλληλογραφία που εκλάπη

Σε μια αλληλογραφία της 12ης Νοεμβρίου, ένας υπάλληλος του EMA αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη, ενώ επιμένει ότι όλα τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να λάβουν ταυτόχρονα το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, τονίζει ότι τα κράτη μέλη δεν πρέπει να προχωρήσουν σε εθνικές διαδικασίες (έγκρισης) πριν από την έγκριση σε επίπεδο ΕΕ.

Σε επιστολή της 19ης Νοεμβρίου, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του EMA αναφέρει μια τηλεδιάσκεψη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία φέρεται να πραγματοποιήθηκε σε μια αρκετά τεταμένη ατμόσφαιρα και κατέστησε σαφές τι μπορεί να αντιμετωπίσει ο EMA εάν δεν ανταποκριθεί στις προσδοκίες, ανεξάρτητα από το αν είναι αυτές είναι ρεαλιστικές ή όχι.

Την επόμενη ημέρα, ο ίδιος αξιωματούχος γράφει στη δανέζικη ρυθμιστική αρχή ότι εξεπλάγην όταν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ονόμασε τα δύο εμβόλια που θα λάβουν άδεια μέχρι το τέλος του έτους, συγκεκριμένα των Pfizer / BioNTech και της Moderna.

Ο αξιωματούχος του EMA υποστήριξε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα και με τα δύο εμβόλια.

Άλλα έγγραφα παρέχουν πληροφορίες για τρεις βασικές ανησυχίες που εξέφρασε η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ σε σχέση με το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech τον Νοέμβριο. Οι ανησυχίες είναι η απουσία έγκρισης σχετικά με ορισμένες μονάδες παραγωγής, η έλλειψη δεδομένων σχετικά με τις εμπορικές παρτίδες του εμβολίου και, το σημαντικότερο, οι ποιοτικές διαφορές μεταξύ των εμπορικών παρτίδων εμβολίων και εκείνων που χρησιμοποιούνται σε κλινικές δοκιμές.

Ενώ σημειώνει ότι δεν είναι σαφές ποιος είναι πίσω από την επίθεση στον κυβερνοχώρο, η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι από τη στιγμή που διέρρευσαν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Rutor, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι «ο χάκερ προέρχεται από τη Ρωσία ή είναι Ρώσοφιλος».

Στο δελτίο τύπου της Παρασκευής, ο EMA επέμεινε ότι οι άδειες κυκλοφορίας για τα εμβόλια Pfizer / BioNTech και Moderna χορηγήθηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου και στις αρχές Ιανουαρίου αντίστοιχα, «μετά από ανεξάρτητη επιστημονική αξιολόγηση».

Η ρυθμιστική αρχή τόνισε ότι «παρά τον επείγοντα χαρακτήρα, υπήρχε πάντοτε συναίνεση σε ολόκληρη την ΕΕ να μην συμβιβαστούν τα πρότυπα υψηλής ποιότητας και βασιζόταν στη δύναμη των επιστημονικών στοιχείων για την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου και τίποτα άλλο».

Το χρονικό της κυβερνοεπίθεσης

Ο EMA, είναι υπεύθυνος για την αξιολόγηση και την έγκριση φαρμάκων, ιατρικών οργάνων και εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έγγραφα που σχετίζονται με την «κανονιστική υποβολή» του εμβολίου της Pfizer και της BioNTech κατά της COVID-19 «υποκλάπηκαν παράνομα» κατά τη διάρκεια κυβερνοεπίθεσης στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), που σημειώθηκε την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρεται σε κοινή δήλωση των δύο εταιρειών «είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κανένα σύστημα της BioNTech ή της Pfizer δεν έχει παραβιαστεί σε σχέση με αυτό το συμβάν και δεν γνωρίζουμε αν υπήρξε πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα».

Ταυτόχρονα, οι εταιρίες τονίζουν πως αναμένουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα του EMA, σύμφωνα με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων με έδρα το Άμστερνταμ, υπογράμμισε πως το περιστατικό της κυβερνοεπίθεσης διερευνήθηκε, αλλά δεν διευκρίνισε πότε συνέβη ή εάν στοχεύτηκε το έργο του για την καταπολέμησης της COVID-19, όπως τονίζει το AFP.

Πηγή:sputniknews.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours