ΚΟΙΝΩΝΙΑΥΓΕΙΑ

AstraZeneca Εμβόλιο: Προβληματίζει ο εμβολιασμός σε πολίτες άνω των 65

Spread the love

AstraZeneca Εμβόλιο: Αν οι ειδικοί στην Ελλάδα αποφασίσουν να μην γίνει το εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 65, τινάζεται στον αέρα ο προγραμματισμός των εμβολιασμών στη χώρα μας

Ένα τεράστιο θέμα ανακύπτει για τους εμβολιασμούς στη χώρα μας καθώς παραμένει άλυτος «γρίφος» η εμπλοκή με το εμβόλιο της AstraZeneca, που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στις αμέσως επόμενες φάσεις του εμβολιασμού στην Ελλάδα. Για το θέμα, σύσκεψη πραγματοποίησαν την Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2021, τα μέλη της Εθνικής Αρχής Εμβολιασμών. Το βασικό θέμα συζήτησης ήταν αν θα γίνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της AstraZeneca  σε πολίτες άτομα άνω των 65 ετών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, απόφαση δεν ελήφθη, ενώ πρόκειται να υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες. Το θέμα που προκύπτει αυτή την ώρα είναι πως αν τελικά οι ειδικοί αποφασίσουν να μην γίνουν τα εμβόλια στους άνω των 65, θα προκύψει πρόβλημα με τον προγραμματισμό του εμβολιασμού, όπως έγινε και στη Σουηδία. Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος της Ελλάδας είναι μέχρι το τέλος του Μαρτίου να έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού τα άτομα άνω των 75 και όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Η απάντηση αναμένεται να δοθεί τις επόμενες μέρες.

Θεοδωρίδου : Προβληματισμός για το εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 65

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2021, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της AstraZeneca στους άνω των 65, εξέφρασε τις αμφιβολίες της για τα αποτελέσματα των ερευνών που το αμφισβητούν. Σημείωσε ότι στις δοκιμές του εμβολίου υπήρξε μικρός αριθμός συμμετεχόντων μεγάλης ηλικίας, κάτι που καθιστά τα αποτελέσματα για τους 65 και άνω αναξιόπιστα. «Υπάρχει η προοπτική το δείγμα να γίνει μεγάλο, μετά τα αποτελέσματα της μεγάλης μελέτης της εταιρείας στις ΗΠΑ», συνέχισε.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών υπενθύμισε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca κυμαίνεται στο 60% και μετά τη δεύτερη δόση στο 82%. «Σε καμία περίπτωση, δεν είναι αναποτελεσματικό εμβόλιο, απλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα», σημείωσε χαρακτηριστικά. Η κυρία Θεοδωρίδου εξήγησε πως το εμβόλιο της AstraZeneca λειτουργεί με τη μέθοδο του ιικού φορέα, μια μέθοδο που έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά χρόνια και για τον ιό Ebola. «Χρησιμοποιείται ένας μη πολλαπλασιαζόμενος αθώος ιός για να παρασκευαστεί η πρωτεΐνη του κορoνοϊού που θα δώσει το ερέθισμα στην ανοσοαπόκριση από τον οργανισμό» είπε.

«Να πω ότι και σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει πιθανότητα να μετέχει το εμβόλιο στο DNA του ατόμου που εμβολιάζεται ούτε ο ιός που χρησιμοποιείται σαν μεταφορέας να μεταδίδεται στο περιβάλλον» συνέχισε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού και σημείωσε πως η αποτελεσματικότητά του είναι περίπου 60%. Το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία ψυγείου και μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το emvolio.gov.gr, μέχρι σήμερα στη χώρα μας έχουν πραγματοποιηθεί 290.947 εμβολιασμοί ενάντια στον κορωνοϊό και 244.652 άτομα έχουν κάνει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου της Pfizer. Η επόμενη ηλικιακή ομάδα που είναι να εμβολιαστεί στη συνέχεια είναι οι πολίτες άνω των 75 ετών.

Πηγή:healthweb.gr

Comment here

shares