Χρήστος Ζαμπούνης: Η χειραψία δυνητικά μπορούν να είναι παράγοντες μετάδοσης ενός θανατηφόρου ιού, τους ξεχνάμε

Ο κορονοίός έχει αλλάξει για τα καλά τη ζωή μας. Οι κανόνες καλής συμπεριφοράς περνοπύν σε δεύτερο πλάνο, και προτεραιότητα έχει η ασφάλεια και η υγεία.

Απλώνοντας το χέρι για να συστηθείς, να χαιρετήσεις ή να επισφραγίσεις μια συμφωνία, τα δάχτυλα πλέον παραμένουν κλειστά και το σημείο επαφής με τον συνομιλητή είναι η γροθιά.

Οι έφηβοι ξέχασαν προσωρινά το «κόλλα το» και χαιρετιούνται με αγκωνιές ή ελαφρύ άγγιγμα των υποδημάτων τους, ενώ η χαρά σε μια συνάντηση φίλων εκδηλώνεται αντί με θερμή αγκαλιά, με φιλιά στον …αέρα!

Η νέα πραγματικότητα που ισχύει την περίοδο της πανδημίας της Covid-19 απενεργοποίησε την επαφή, κατάργησε τη χειραψία και άφησε άδεια την αγκαλιά, διαμορφώνοντας παράλληλα νέα δεδομένα στους κανόνες ευγένειας.

«Βασική αρχή του savoir vivre, που ισχύει και για τα οκτώ δισεκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη, είναι ότι σκεφτόμαστε τον άλλον και δεν κάνουμε πράγματα που θα τον ενοχλούσαν ή θα τον έφερναν σε δύσκολη θέση. Άρα από τη στιγμή που ο ασπασμός και η χειραψία δυνητικά μπορούν να είναι παράγοντες μετάδοσης ενός θανατηφόρου ιού, τους ξεχνάμε», δηλώνει κατηγορηματικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συγγραφέας και εκδότης Χρήστος Ζαμπούνης.

About Post Author

+ There are no comments

Add yours