Στο ψυχιατρείο o Ερρίκος Πετιλόν (φωτο)

Σε μια αδιάκοπη μάχη με τον εαυτό του βρίσκεται εδώ και χρόνια ο Ερρίκος Πετιλόν ο οποίος απο μικρός μεγάλωσε σε μια εύπορη οικογένεια και από μικρός δεν είχε κάτι που να του λείψει. Ο πατέρας του Φρειδερίκος ήταν έμπορος καλλυντικών. Λίγο πριν κλείσει τα 30 του χρόνια, ο Πετιλόν είδε τη ζωή του να ανατρέπεται. Ο πατέρας του καταστράφηκε οικονομικά και μπήκε φυλακή λόγω χρεών στο Δημόσιο.

Το πρώην μοντέλο έκανε μία ύστατη προσπάθεια σωτηρίας της οικογενειακής επιχείρησης αλλά δεν τα κατάφερε. Τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν, πάλεψε μόνος του. «Είναι εύκολο να βλέπεις τον πατέρα σου να χάνει ολόκληρη την περιουσία του και να μπαίνει στις φυλακές του Κορυδαλλού στα 85 του για χρέη στο Δημόσιο; Είναι εύκολο να θάβεις τη μητέρα σου με τα χέρια σου και να σκάβεις τον τάφο της μόνος σου; Πάλευα μέσα μου. Την πήρα από το νοσοκομείο για να “φύγει” στο σπίτι. Όταν πέθανε, την πήγα στο νεκροταφείο σκεπασμένη με ένα σεντόνι και έτσι την έθαψα μόνος μου» είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του. Οι επόμενες δεκαετίες τον βρήκαν να πνίγεται στα οικογενειακά χρέη.

Τα μάτια του Ερρίκου Πετιλόν έχουν δει πάρα πολλά, ο ίδιος έχει ζήσει οριακές καταστάσεις, όμως αυτός ο γοητευτικός άνδρας αποφεύγει να μιλάει πολύ. Ο συνδυασμός των έντονων συναισθημάτων με τις ναρκωτικές ουσίες, οι πανέμορφες γυναίκες που τον ερωτεύτηκαν και μια καριέρα μπροστά και πίσω από τις κάμερες είναι τα ιδανικά υλικά για το βιβλίο που ετοιμάζει.

Μεταξύ ναρκωτικών ουσιών, εισόδων και εξόδων από το Ψυχιατρείο, εκεί που βρίσκει λίγη θαλπωρή στο τμήμα της Αγίας Μαρκέλας, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες ο Ερρίκος Πετιλόν έχει αποφασίσει εδώ και καιρό να γράψει βιβλίο για τη ζωή του, το οποίο ετοιμάζει και θα είναι έτοιμο τους επόμενους μήνες.

Errikos_Petilon

Η ζωή του Ερρίκου Πετιλόν θα μπορούσε να γίνει ακόμη και σενάριο για ταινία στο Χόλιγουντ. Μεγάλωσε σε μια εύπορη οικογένεια, ενώ φοίτησε σε ένα από τα καλύτερα σχολεία του κόσμου, στην Ελβετία με συμμαθητές τους μεγαλύτερους γόνους του διεθνούς jet set. Μεταξύ των οποίων ο Ντελόν οι κόρες του πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό και οι γιοι του Μιτεράν.

Η στρατιωτικού τύπου πειθαρχία που θέτει το οικοτροφείο δεν μπορεί να τιθασεύσει τον γοητευτικό Ερρίκο ο οποίος αναγκάζεται να υποκύψει στην πίεση που του ασκεί ο πατέρας του να επιστρέψει στην Ελλάδα και να εργαστεί στην οικογενειακή επιχείρηση με τα καλλυντικά. Στην Αθήνα ο Ερρίκος θα γνωρίσει την Ούρσουλα Άντρες μία από τις πιο όμορφες γυναίκες του κόσμου που υποκύπτει στη γοητεία του. Ζουν μια έντονη σχέση πάθους που κράτησε δύο χρόνια.

«Γνωριστήκαμε όταν είχε έρθει στην Αθήνα για μια φιλανθρωπική εκδήλωση. Για μένα ήταν ένα πρόσωπο-μύθος. Συναντηθήκαμε λοιπόν, είχαμε πολύ καλή χημεία και προέκυψε ένας έρωτας που κράτησε δύο χρόνια. Τώρα που κοιτάω πίσω ήταν μία εμπειρία πολύ ξεχωριστή. Εχω να μιλήσω μαζί της χρόνια. Χωρίσαμε γιατί η μόνη φορά που είχα διαφορά ηλικίας σε σχέση ήταν με τη συγκεκριμένη γυναίκα. Δεν θέλω η γυναίκα να είναι μεγαλύτερη, θεωρώ ότι μια τέτοια σχέση δεν έχει μέλλον», είχε πει παλαιότερα ο ίδιος.

Μετά την οικονομική καταστροφή του πατέρα του ο Ερρίκος κάνει μια ύστατη προσπάθεια να σώσει την οικογενειακή επιχείρηση, αλλά δεν τα καταφέρνει. Πνίγεται στα οικογενειακά χρέη προσπαθώντας πάντα να βρει λύση καταναλώνοντας ουσίες. Κάποια στιγμή θα γνωρίσει μια όμορφη Γερμανίδα τη Νίκη η οποία καταβάλλει προσπάθειες να τον απομακρύνει από τον ψεύτικο κόσμο των ναρκωτικών. Δεν τα καταφέρνει. Μένει όμως στο πλευρό του και μάλιστα του χαρίζει το πιο πολύτιμο δώρο, τον γιο του.

Errikos_Petilon1

Στο πρόσωπο του νεογέννητου ο Ερρίκος βρίσκει τον σωτήρα του. Αποφασίζει να δώσει τέλος στον εφιάλτη των ναρκωτικών. Μπαίνει σε κέντρο απεξάρτησης και δίνει μάχη.  Περνάει περιόδους που δεν είναι εξαρτημένος, δεν είναι όμως εύκολο να ξεφύγει, με αποτέλεσμα ο εθισμός του να τον οδηγήσει στον εισαγγελέα, όταν συνελήφθη επειδή βρέθηκαν ναρκωτικά στην κατοχή του. Μιλά ανοιχτά για τις πιο σκοτεινές πτυχές της ζωής του, χωρίς να κρύβεται. Μιλάει για τις στιγμές που τον έφεραν μέχρι το χείλος της καταστροφής, εξομολογείται την πολυετή και δύσκολη μάχη με τις ουσίες και τη διάγνωσή του με διπολική διαταραχή.

Ο Ερρίκος άρχισε να κάνει χρήση ουσιών σε νεαρή ηλικία για να πειραματιστεί. Στην αρχή φάνταζε αθώα και ακίνδυνη. Ομως η μανιοκατάθλιψη με την οποία διαγνώστηκε αργότερα περιέπλεξε πολύ το φαινομενικά αθώο φλερτ του με τις ουσίες. Ο ίδιος σήμερα θεωρεί ότι το ψυχικό νόσημα ήταν εκείνο που τον οδήγησε στην εξάρτηση από τις ναρκωτικές ουσίες. Είχε κάνει πολλές προσπάθειες απεξάρτησης παρακολουθώντας ειδικά προγράμματα και όπως έχει πει, έμενε καθαρός για ένα διάστημα, μετά όμως ξανακυλούσε.

Όπως λένε οι κοντινοί του άνθρωποι, στις περιόδους της μεγάλης υποτροπής της μανιοκατάθλιψης ο Ερρίκος Πετιλόν εξαφανιζόταν. Έχανε τις δουλειές του, έμενε κλεισμένος στο σπίτι του για μέρες και έκανε τους γύρω του να φοβούνται ότι μπορεί να κάνει κακό στον εαυτό του. Άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι έχει πρόβλημα εθισμού όταν πλέον ένιωσε ότι δεν μπορούσε να λειτουργήσει στην καθημερινότητά του. Έπρεπε να κάνει χρήση ουσιών ακόμα και για να μπορέσει να σηκωθεί από το κρεβάτι, όπως ο ίδιος έχει πει.

Το 2014 αποκάλυψε δημόσια ότι πάσχει από διπολική διαταραχή και μανιοκατάθλιψη, και για κάποια χρόνια απομονώθηκε στους Αγίους Θεοδώρους όπου διατηρεί εξοχικό.

«Ταλαιπωρούμαι αρκετά χρόνια από διπολική διαταραχή. Είναι κληρονομικό – μάλιστα οι γιατροί μου είπαν ότι είχα χαρακτηριστικά αυτής της ψυχικής νόσου από μικρό παιδί και άργησα να το ανακαλύψω. Απέφευγα να συναντιέμαι με αγαπημένους ανθρώπους και έκανα πράγματα αυτοκαταστροφικά.

Errikos_Petilon2

Όταν τελείωσα με τις ουσίες, έκανα πισωγυρίσματα ψάχνοντας μια ισορροπία στη ζωή μου. Μετά όμως, όταν πάθαινα κρίσεις διπολικής διαταραχής, το μυαλό μου πήγαινε αμέσως στις ουσίες. Ακολουθώ φαρμακευτική αγωγή παράλληλα με συνεδρίες. Μου αρέσει να βοηθάω κόσμο που πάσχει από αυτή την ψυχική νόσο και γι’ αυτόν τον λόγο αποφάσισα να ακολουθήσω τη θεραπευτική συμβουλευτική».

Τον περασμένο Ιούλιο βγήκε για πρώτη φορά η είδηση ότι ο Ερρίκος Πετιλόν νοσηλεύτηκε στο Δαφνί. Ο ίδιος αποκάλυψε τι ακριβώς συμβαίνει με την υγεία του και ανέφερε τους λόγους που μπήκε στην ψυχιατρική κλινική. «Νοσηλεύτηκα για πέντε ημέρες στην Παθολογική Κλινική στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο. Η εισαγωγή μου όμως δεν είχε να κάνει με ψυχιατρικής φύσεως προβλήματα, αλλά με παθολογικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκα. Πήγα να κάνω εκεί τις εξετάσεις επειδή έχει εξαιρετικό ιατρικό προσωπικό και με γνωρίζουν.

Το ότι νοσηλεύτηκα μόνο για πέντε ημέρες αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Μάλιστα οι γιατροί που έλεγξαν τις εξετάσεις μου μού είπαν πως όλες είναι σαν μικρού παιδιού. Αν είχα κάνει εισαγωγή για ουσίες και εξαρτήσεις, θα έκανα μήνες μέσα έγκλειστος και δεν θα ήταν θέμα ημερών», είπε χαρακτηριστικά.

Errikos_Petilon3

Έκτοτε και μετά και το περιστατικό στο Σύνταγμα όπου συνελήφθη μαζί με ένα ακόμη άτομο κατηγορούμενοι για απόπειρα κλοπής και ενώ βρίσκονταν και υπό την επήρεια ναρκωτικών, ο Ερρίκος μπαινοβγαίνει στην Ψυχιατρική κλινική και συγκεκριμένα στο τμήμα της Αγίας Μαρκέλας. Εκεί μένει κάποια βράδια ενώ τον φροντίζουν και οι νοσηλευτές προσπαθώντας να τον βοηθήσουν να απεξαρτηθεί από τις ναρκωτικές ουσίες.

Ο Ερρίκος Πετιλόν συμμετείχε σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές, όπως «Οι μεν και οι δεν», «Μαρία η άσχημη», αλλά και σε εκπομπές, μεταξύ αυτών το «Μεταξύ μας» το 1996 στο Mega και το «Super Star» το 2002 στο Star. Το 2007 παρουσίασε τον διαγωνισμό ομορφιάς Playmate, ενώ τον Μάρτιο του 2008 έγινε θέμα όταν η Αστυνομία τον συνέλαβε με ποσότητα ναρκωτικών στην κατοχή του.

«Είμαι άρρωστος, ρε παιδιά. Είμαι χρήστης. Τα είχα κόψει επτά με οκτώ χρόνια, αλλά τον τελευταίο καιρό τα ξανάρχισα» ήταν οι πρώτες κουβέντες του τότε στους αστυνομικούς που τον είχαν συλλάβει στην περιοχή της Ομόνοιας. Όμως αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ζούσε μια ανάλογη κατάσταση: Είχε συλληφθεί και το 1998 στη Γλυφάδα, πάλι για κατοχή ναρκωτικών.

About Post Author

+ There are no comments

Add yours