Αλαλούμ επικρατεί στις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών αναφορικά με το πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν θα έχουν κάνει την πρώτα δόση του εμβολίου μέχρι τις 16 Ιανουαρίου. Όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την παραπάνω προθεσμία και μετά όσοι επιλέξουν να μην εμβολιαστούν θα επιβαρύνονται με πρόστιμο κάθε μήνα μέσω της ΑΑΔΕ.

Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ισχύσει το παραπάνω με μία προϋπόθεση. Όπως τόνισε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, αν η κυβέρνηση διαπιστώσει ότι οι πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας σπεύσουν μαζικά να εμβολιαστούν, ενδέχεται το πρόστιμο να μην ισχύσει.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε επίσης σχετικά πως «ίσως δώσουμε περισσότερο χρόνο», ενώ ξεκαθάρισε ότι σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα θα συζητηθεί και θα αποσαφηνιστεί μέχρι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Από την πλευρά του, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν θα δοθεί καμία απολύτως παράταση στην εφαρμογή των προστίμων για τους άνω των 60 που επιμένουν να μην εμβολιαστούν. Όπως είπε επίσης στον ΣΚΑΪ, έχουν ακόμη στη διάθεσή τους πέντε ημέρες για να κλείσουν τα ραντεβού τους και να εμβολιαστούν. Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και για τους άνω των 50 ετών.

Αλλά και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δοθεί παράταση για την επιβολή του διοικητικού προστίμου.

Με βάση όμως όσα γνωρίζουμε ως τώρα δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για:

  • Όσους έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση
  • Όσους έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Η απόφαση ανέφερε επίσης:

Ειδικώς τα άτομα αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν σε διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται με την πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας, δύνανται να εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του θεράποντος ιατρού τους και κατόπιν έγκρισης από τις επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης. Δεν εμπίπτουν, επίσης, εψαρμογής του παρόντος οι κατηγορίες εργαζομένων που υποχρεούνται εμβολιασμό κατ’ εψαρμογή του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130).

Οι κυρώσεις αίρονται από πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης.

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours