Έφυγε από τη ζωή ο στιχουργός, ηθοποιός και συγγραφέας Κώστας Μπιλίρης

Θλίψη σκόρπισε o θάνατος του μεγάλου στιχουργού, ηθοποιού και συγγραφέα Κώστα Μπιλίρη από την Μακρυρράχη Δομοκού.

Σημειώνεται ότι η εξόδιος ακολουθία πραγματοποιήθηκε χτες Σάββατο 29/7 στις 10:00 το πρωί ενώ η ταφή θα γίνει στο χωριό Μακρυρράχη Δομοκού Φθιώτιδας στης 4 το απόγευμα.

Ποιος ήταν ο Κώστας Μπιλίρης

Γεννήθηκε στη Μακρυρράχη (Καΐτσα) του Δήμου Δομοκού Φθιώτιδας, το 1940, όπου και τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Είναι τελειόφοιτος της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας και πτυχιούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Ωδείου Αθηνών.

Στη Λαμία, μαθητής ακόμη, συνεργάστηκε με τοπικές εφημερίδες (Λαμιακός Τύπος, Πρωινά Νέα κλπ). Το 1957 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Μαθητικά Έργα», ενώ το 1958 κυκλοφόρησε το περιοδικό «Νεανικοί Παλμοί».

Ως ηθοποιός έπαιξε σε θέατρο μαζί με τους .Δ Χόρν, Μ .Κατράκη,Κ .Χατζηχρήστο, Γ. .Γκιωνάκη, Α.Αλεξανδράκη, Ζ.Λάσκαρη, Σ.Παράβα ,Χ.Εξαρχάκο, Σ.Ξενίδη, Τ.Μηλιάδη, Σ.Ψάλτη κ.ά.

Έκανε και δικούς του θιάσους, ιδίως για την επαρχία. Σημαντική ήταν η συνεργασία του στα πρώτα χρόνια της Ελληνικής Τηλεόρασης ΕΡΤ – ΥΕΝΕΔ, όπου ερμήνευσε σπουδαίους ρόλους. Τα σήριαλ στην τηλεόραση που εμφανίστηκε ήταν «Η Γειτονιά μας», «Η Κοκορόμυαλη», «Ο κύριος συνήγορος», «Οι έμποροι των εθνών», «Η Μαντώ Μαυρογένους» και άλλα.

Δίδαξε αρκετά χρόνια υποκριτική και δραματολογία σε Δραματικές Σχολές και έγραψε θεατρικά έργα που ανέβασαν γνωστοί θίασοι κυρίως επιθεωρήσεις.

Είκοσι χρόνια συνεχώς υπήρξε συνεργάτης μεγάλων ραδιοφωνικών σταθμών περιοδικών και εφημερίδων. Έγραψε ασταμάτητα και μάλιστα επαγγελματικά. Επίσης έκανε και μια σειρά έρευνας για την τηλεόραση (1988) με τον τίτλο «Με Βιολιά και με Κλαρίνα».

Εγραψε στίχους για διακόσια (200) και πλέον λαϊκά και δημοτικά τραγούδια. Συνεργάστηκε με τους συνθέτες Χρήστο Νικολόπουλο, Γιώργο Κόρο, Βασίλη Σούκα και Στάθη Κάβουρα, που γνωστοί λαϊκοί και παραδοσιακοί ερμηνευτές είπαν τα τραγούδια του.

Έγραψε στίχους ιδιαίτερα για δημοτικά τραγούδια που έγιναν επιτυχίες με τον Στάθη Κάβουρα με τεράστια επιτυχία.

Έχει εκδώσει τα παρακάτω βιβλία : α) «Αριστουργήματα», 2009, Εκδόσεις Δρόμων (εκατό αριστουργήματα λογοτεχνίας και σάτιρας) β) «Η ζωή στην Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας», 2009, Εκδόσεις Δρόμων και γ) «Σχόλια και Σχολιανά», 2012, Εκδόσεις Δρόμων (επιλογές από σατιρικά, πολιτικά και λογοτεχνικά κείμενα).

About Post Author