Χιόνι και μπουμπουνητά: Χιονοκαταιγίδα πλήττει την Αττική

Ιστορικός χιονιάς σαρώνει την Αττική. Η κακοκαιρία «Ελπίδα» μέσα σε λίγες ώρες «έντυσε» στα λευκά και έφερε ένα σπάνιο φαινόμενο: την χιονοκαταιγίδα.

Χιονοκαταιγίδα με μπουμπουνητά σφυροκοπά εδώ και λίγες ώρες την Αττική.

«Από χθες είχαμε μιλήσει για τις χιονοκαταιγίδες που θα εκδηλώνονταν στην Αττική. Εκεί οφείλονται τα μπουμπουνητά και οι αστραπές που ακούνε το μεσημέρι της Δευτέρας οι κάτοικοι των βορείων προαστίων. Πρόκειται για ένα αρκετά σπάνιο φαινόμενο, αλλά όχι παράξενο», αναφέρει στο iEidiseis ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, κ. Κώστας Λαγουβάρδος, εξηγώντας πού οφείλεται το φαινόμενο, «αυτές οι χιονοκαταιγίδες εκδηλώνονται εξαιτίας της παρουσίας ενός χαμηλού στο Αιγαίο που έφερε έντονη αστάθεια.

Μάλιστα, όταν συμβαίνουν οι χιονοκαταιγίδες είναι εκδηλωτικές της έντασης του φαινομένου, δηλαδή χιονίζει ακόμα περισσότερο εκείνη τη στιγμή». Παράλληλα, αναφέρει ότι θα χιονίζει στην πρωτεύουσα μέχρι τη νύχτα, με τις χιονοπτώσεις να έχουν εξάρσεις. «Αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα μέσα στην ημέρα», καταλήγει ο κ. Λαγουβάρδος.

«Δεν είναι μόνο ότι πέφτει το χιόνι, έχει και καταιγίδα. Ακούγονται μπουμπουνητά, δεν ξέρω αν μπορεί να δει κανείς και αστραπές» σχολίασε η μετεωρολόγος Χριστίνα Σούζη, στο μεσημβρινό δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Για χιονοκαταιγίδες είχε μιλήσει από χθες ο μετεωρολόγος, Δημήτρης Ζιακόπουλος.

Η τελευταία φορά που έπληξε χιονοκαταιγίδα την Ελλάδα

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που το σπάνιο φαινόμενο εμφανίζεται στην χώρα μας. Σύμφωνα με το meteo, το 2019, στους Κούναβους Ηρακλείου Κρήτης, είχε σημειωθεί χιονοκαταιγίδα. Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που είχε δημοσιεύσει τότε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Το φαινόμενο αυτό καταγράφεται κυρίως σε περιοχές με έντονα ανοδικά ρεύματα εντός του ψυχρού τομέα των βαρομετρικών υφέσεων, από το φθινόπωρο ως την άνοιξη, όταν οι θερμοκρασίες επιφάνειας είναι πολύ πιθανό να είναι κοντά ή κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου. Κατά τη διάρκεια του φαινομένου, εκτός από την χιονόπτωση, παρατηρείται συχνά και χαλαζόπτωση σε κάποια σημεία της καταιγίδας.

Τα «δόντια» της θα συνεχίσει να δείχνει μέχρι το πρωί της Τρίτης η κακοκαιρία Ελπίδα που έφερε τεράστια προβλήματα και χιόνια στους δρόμους της Αττικής.«Μέχρι τις 10 με 11 το πρωί της Τρίτης θα συνεχιστούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην Αττική. Οι χιονοπτώσεις θα έχουν εξάρσεις μέχρι το πρωί, άλλοτε θα μειώνονται και άλλοτε θα αυξάνονται», τονίζει στο iEidiseis ο κ. Αρνιακός, λέγοντας πως χρειάζεται επαγρύπνηση, καθώς δεν τελειώσαμε με την κακοκαιρία.

«Θα χιονίζει σε όλη την Αττική μέχρι και το πρωί. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα δυτικά και υπεδυτικά, δηλαδή προς τα Βίλια, ενώ τα χιόνια θα συνεχιστούν και στα βόρεια και κεντρικά του νομού», συνεχίζει.Αναφορικά με τις χιονοστρώσεις στην πρωτεύουσα, ο κ. Αρνιακός αναφέρει στο iEidiseis πως αυτές θα ξεπεράσουν το μισό μέτρο στα βουνά της Αττικής, τους 35 πόντους στα βόρεια προάστια, ενώ στο κέντρο θα δούμε ακόμη και 10 με 15 πόντους σε κάποια σημεία με υψόμετρο.

Τέλος, κάνει έκκληση να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις, καθώς η θερμοκρασία θα πέσει κι άλλο με αποτέλεσμα οι δρόμοι να παγώσουν και οι συγκοινωνίες να γίνονται δύσκολες και επικίνδυνες.

Πηγή:ieidiseis.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.