Οι θύτες πωλούσαν ανύπαρκτα κινητά που εμφανίζονταν στον ιστότοπο-μαϊμού και τα θύματά τους έμεναν να τα χέρια αδειανά.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανακοίνωσε εντόπισε και συνέλαβε δύο άτομα που εξαπατούσαν πολίτες, μέσω ενός ψεύτικου e-shop που είχαν φτιάξει. Τα εν λόγω άτομα πωλούσαν ανύπαρκτα κινητά τηλέφωνα που εμφανίζονταν στον ιστότοπο-μαϊμού, πληρώνονταν ηλεκτρονικά από τα υποψήφια θύματά τους, κι έπειτα δήλωναν πως προέκυψε κώλυμα και πως θα τους επιστρέψουν τα χρήματά τους.

Όμως, το τελευταίο δεν συνέβαινε ποτέ. Η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) σχημάτισε δικογραφία τακτικής διαδικασίας εις βάρος τους, για απάτες και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Πώς δρούσαν οι απατεώνες

Σύμφωνα λοιπόν με την ΕΛ.ΑΣ., αρχικά οι υποψήφιοι αγοραστές, ύστερα από αναζήτηση συσκευών κινητών τηλεφώνων σε ιστοσελίδα διαμεσολάβησης, παραπέμπονταν στο συνεργαζόμενο ηλεκτρονικό κατάστημα, όπου εντόπιζαν αυτές σε δελεαστικές τιμές πώλησης.

Στη συνέχεια προέβαιναν σε παραγγελίες, προπληρώνοντας το σχετικό αντίτιμο, είτε με χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, είτε με μεταφορά του ποσού στο τραπεζικό λογαριασμό του καταστήματος, καθ’ υπόδειξη των υπαλλήλων αυτού.

Μετά το πέρας της προθεσμίας για την παραλαβή των προϊόντων και αφού δεν είχε πραγματοποιηθεί η αποστολή τους, προέβαιναν σε επικοινωνία με το κατάστημα, υπάλληλοι του οποίου δήλωναν αδυναμία αποστολής, ενώ τους γνωστοποιούσαν την επιστροφή των χρηματικών ποσών, γεγονός το οποίο ουδέποτε ελάμβανε χώρα.

Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τονίζει πως οι πολίτες πρέπει να προσέχουν τα εξής:

  • Πριν πραγματοποιήσουμε οποιαδήποτε συναλλαγή μέσω μιας ιστοσελίδας, θα πρέπει να επικοινωνούμε με το ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop) ή την εταιρεία, προκειμένου να επιβεβαιώσουμε εάν θα λάβουμε απάντηση και αν υφίσταται-λειτουργεί η επιχείρηση και έχει φυσική έδρα.
  • Να αναζητούμε πληροφορίες και σχετικές αναρτήσεις, για την αξιοπιστία του ηλεκτρονικού καταστήματος και πώς το διαδικτυακό κατάστημα διαχειρίζεται τυχόν παράπονα πελατών του.
  • Να ζητάμε την αυθεντική απόδειξη ή γραπτή απόδειξη αγοράς.
  • Να προσέχουμε ιδιαιτέρως όταν η προσφορά φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή και το άλλο μέρος ασκεί συνεχώς πίεση για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας.
  • Θα πρέπει να πραγματοποιούμε πάντα τις συναλλαγές μας πληκτρολογώντας οι ίδιοι τη διεύθυνση της αντίστοιχης ιστοσελίδας. Να μην κάνουμε «κλικ» πάνω σε συνδέσμους (links) από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς υπάρχει περίπτωση να είναι απατηλά.
  • Να πραγματοποιούμε τις πληρωμές-συναλλαγές μας μόνο μέσω ιστοσελίδων που έχουν το εικονίδιο ασφαλείας (μία κλειδαριά πάνω αριστερά στον browser).

Πηγή:ieidiseis.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours