Τα Νέα της Ελληνικής Ναυτιλίας

To myreview εγκαινιάζει μία καινούρια εβδομαδιαία στήλη με τα πιο ενδιαφέροντα νέα για την Ελληνική Ναυτιλία. Πολλά και ενδιαφέροντα τα νέα την εβδομάδα που μας πέρασε:

  1. Η Minerva Dry του Ανδρέα Μαρτίνου συμμετέχει σε κατασκευή πλοίου με καύσιμο μεθανόλης και αιολική ενέργεια 


Ο Loyd’s Register, η Cargill, η Minerva Dry και η NACKS συνεργάζονται για την ανάπτυξη νέου ενεργειακά αποδοτικού φορτηγού πλοίου Kamsarmax για χρήση ως καυσίμου μεθανόλης και αιολικής ενέργειας, με δυνατότητα καύσης μεθανόλης και πανιών ρότορα ως αποτέλεσμα ενός κοινού αναπτυξιακού έργου (JDP) που θεσπίστηκε το 2022.

Το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου θα είναι έτοιμο για χρήση μεθανόλης και πανιών ρότορα, και θα υπερέχει σε ενεργειακή απόδοση και περιβαλλοντικές επιδόσεις μετά το αποτέλεσμα ενός κοινού αναπτυξιακού έργου.

  1. Παραγγελία της Safe Bulkers για bulk carriers διπλού καυσίμου

Σε νέα κίνηση με γνώμονα τη στρατηγική που ακολουθεί όσον αφορά το ESG γνωστοποίησε η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Safe Bulkers. Πιο συγκεκριμένα, η Safe Bulkers, με επικεφαλής τον κ. Πόλυ Β. Χατζηωάννου, προέβη σε παραγγελία για τη ναυπήγηση δύο Kamsarmax διπλού καυσίμου.

Τα εν λόγω πλοία θα διαθέτουν χωρητικότητα 81.200 dwt και θα είναι σε θέση να καταναλώνουν και μεθανόλη. Η παράδοση του πρώτου αναμένεται να λάβει χώρα το δ’ τρίμηνο του 2026 και του δεύτερου το α’ τρίμηνο του 2027.

  1. Γ. Προκοπίου: Η ύψιστη διάκριση από την κυπριακή ναυτιλιακή κοινότητα

Ως κορυφαία προσωπικότητα για την κυπριακή ναυτιλιακή κοινότητα τιμήθηκε ο Γεώργιος Προκοπίου στη λαμπρή εκδήλωση που διοργανώθηκε την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, στη Λεμεσό, την πρωτεύουσα της κυπριακής ναυτιλίας.

Το τιμητικό βραβείο απονεμήθηκε από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, στον Γεώργιο Προκοπίου για τη στήριξη του κυπριακού νηολογίου αλλά και της κυπριακής ναυτιλίας γενικότερα. Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν εκπρόσωποι του κυπριακού Υφυπουργείου Ναυτιλίας, της Ένωσης Κυπρίων Εφοπλιστών και του Cyprus Shipping Council. Το συγκεκριμένο μάλιστα βραβείο δίδεται κάθε δύο χρόνια σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που στηρίζει την κυπριακή ναυτιλία και δόθηκε φέτος στον Γεώργιο Προκοπίου, με ομόφωνη απόφαση. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που η πολυσυλλεκτική κριτική επιτροπή απονέμει βραβείο σε Έλληνα πλοιοκτήτη.

  1. «Κίμων»: Καθελκύστηκε στη Γαλλία η πρώτη ελληνική Belharra

Στις εγκαταστάσεις της Naval στη Λοριάν της Γαλλίας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 4ης Οκτωβρίου η καθέλκυση της φρεγάτας “Κίμων” του Πολεμικού Ναυτικού. Η τελετή έγινε παρουσία του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια, του Γάλλου ομολόγου του Σεμπαστιάν Λεκορνού, του αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ και πλήθους αξιωματούχων.

Πρόκειται για την πρώτη από τις τρεις φρεγάτες FDI HN, γνωστές ως “Belharra”, του Πολεμικού Ναυτικού που θα ενταχθούν τα επόμενα χρόνια στον ελληνικό στόλο.

Η φρεγάτα “Κίμων” έχει εκτόπισμα 4.500 τόνους, μήκος περίπου 122 μέτρα, με μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους, πλήρωμα 120 ατόμων και ενσωματώνει προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες.

  1. TEN: Η «γαλανόλευκη» στο πρώτο Aframax κατανάλωσης και LNG

Το πρόγραμμα παραδόσεων πλοίων της Tsakos Energy Navigation συνεχίζεται με την εταιρεία να ανακοινώνει την παράδοση του Aframax tanker «Njord DF», το οποίο φέρει την ελληνική σημαία.

Το εν λόγω Aframax είναι διπλού καυσίμου, κατανάλωσης και LNG, διαθέτει μήκος 249,9 μέτρων, βύθισμα 15,2 μέτρων και χωρητικότητα 64.461 gt. Σημειώνεται ότι είναι το πρώτο από μια σειρά τεσσάρων Aframax tankers υψηλών προδιαγραφών, τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

  1. Νεότευκτο containership στον στόλο της Chartworld

    Με ένα νεότευκτο containership ενίσχυσε τον στόλο της η Chartworld. H εταιρεία παρέλαβε πρόσφατα το Lima Express, το οποίο αποτελεί το πρώτο από τα τέσσερα πλοία που θα παραλάβει η Chartworld από τα κινεζικά ναυπηγεία New Times Shipbuilding.

    Με μεταφορική ικανότητα 13.300 TEUs είναι, το Lima Express είναι ένα από τα μεγαλύτερα containership που έχει παραγγείλει ποτέ ελληνικών συμφερόντων εταιρεία. Ανάδοχος του πλοίου ήταν η κ. Παγιέτ Παλαιολόγου, Vice President for South East Europe, Black Sea, and Adriatic (SEEBA) Zone του Bureau Veritas.

Με πληροφορίες από: e-nautilia.gr , naftikachronika.gr, isalos.net

About Post Author