Ο συνωστισμός σε μπαρ τρομάζει τους επιστήμονες – Φόβοι για υπερμετάδοση του κοροναϊού

Ανησυχία και προβληματισμό στους επιστήμονες προκαλεί η χαλάρωση που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα καθώς οι εικόνες από μπαρ σε διάφορες περιοχές της χώρας όπου παρατηρείται συνωστισμός δημιουργούν φόβο για μία πιθανή υπερμετάδοση του ιού.

Παρά την εξαιρετική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα, όσο αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, οι ειδικοί δεν σταματούν να χτυπούν καμπανάκια σημειώνοντας ότι σε συνθήκες συνωστισμού υπάρχει υπερμετάδοση.

Ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας χαρακτήρισε ανησυχητικές τις εικόνες που είδαμε το σαββατοκύριακο σε μπαρ της Μυκόνου και άλλων περιοχών.

«Αυτός είναι ο χειρότερος παράγων με τον οποίο ο ιός εξαπλώνεται σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού», υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος μιλώντας στο Θέμα Fm.

Όπως εξήγησε, όταν οι ειδικοί βλέπουν συνωστισμό σε μπαράκια, παραλίες και πλατείες, ανησυχούν πάρα πολύ. «Φοβόμαστε ότι θα υπάρξει διασπορά γιατί ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί και οι Έλληνες πολίτες δεν είναι άνοσοι, άρα έχουμε όλο το υλικό για να έχουμε επιδημία. Αν έχουμε και συνωστισμό τότε ενδεχομένως να έχουμε κακά αποτελέσματα που μπορεί να φανούν σε 1-2 εβδομάδες, με αύξηση των κρουσμάτων», πρόσθεσε.

Το παράδειγμα της Θράκης

«Ήδη είχαμε ένα δείγμα γι’ αυτό στη Θράκη, όπου δύο εβδομάδες περίπου μετά τις γιορτές του Ραμαζανιού είχαμε μια συρροή κρουσμάτων στα χωριά των Ελλήνων μουσουλμάνων και στην Ξάνθη.  Ελπίζω να μη συμβεί κάτι τέτοιο και σε τουριστικές περιοχές», υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος.

 Ερωτηθείς γιατί πιστεύει ότι πολλοί άνθρωποι φέρονται σαν να μην υπήρξε ποτέ καραντίνα, έδωσε την εξής απάντηση: «Πρόκειται για μια απόλυτα φυσιολογική πρώτη αντίδραση μετά από μια μεγάλη περίοδο εγκλεισμού, δεδομένης και της ηλιοφάνειας αλλά και της τάσης μας όταν ξανασυναντάμε τους παλιούς μας φίλους μετά από καιρό να τους αγκαλιάζουμε και να τους φιλάμε για να τους χαιρετίσουμε. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό αλλά θέλω να πιστεύω ότι είναι μόνο μια πρώτη αντίδραση, δεν θα είναι συνέχεια.                                                                                                                                                                

Στο «τραπέζι» το ενδεχόμενο για τοπικό lockdown

Οι τελευταίες εικόνες με το συνωστισμό θαμώνων σε μπαρ της Ελλάδας έχουν επαναφέρει τις συζητήσεις για το ενδεχόμενο να υπάρχει ένα νέο lockdown σε περιοχές όπου θα υπάρξουν αυξημένα κρούσματα κοροναϊού.

Ο κυβερητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εξήγησε ότι στόχος είναι εφόσον υπάρξει εστία να διαγνωστεί γρήγορα και να γίνει περιχαράκωσή της ώστε να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα. Σε αυτό το πλαίσιο σταμάτησαν οι πτήσεις από τη Ντόχα μόλις υπήρξαν 12 κρούσματα όπως είπε.

«Το ίδιο θα κάνουμε σε τοπικό επίπεδο αν δούμε κάπου ένα πρόβλημα, είτε αφορά γειτονιά, ή μια υγειονομική δομή ή ένα σχολείο. Μπορεί να αφορά ακόμη και μια γεωγραφική περιοχή ένα νησί ή ένα νομό. Όλα είναι στο τραπέζι. Δεν έχει φύγει ο κοροναϊός. Μην χαλαρώνουμε», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σχετικά με τις επικρίσεις για το δίμηνο λουκέτο σε beach bar στη Μύκονο όπου έγινε πάρτι χωρίς να τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα, ο κ. Πέτσας είπε ότι η νομοθεσία πρέπει να γίνεται σεβαστεί και «αν χρειάζεται κάτι να αναθεωρηθεί στο μέλλον εδώ είμαστε να το δούμε» αλλά το κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η δημόσια υγεία.

Πηγή:in.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *