Δίκη Χρυσής Αυγής: Πόσα καιρό θα περάσουν στη φυλακή η ηγεσία και τα στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης

Δίκη Χρυσής Αυγής: Το «παιχνίδι» θα παιχτεί στην αναστολή ενόψει της εφέσεως, σύμφωνα με τον ποινικολόγο, κ. Δημητρίου.

Μετά την καταδικαστική απόφαση, η προσοχή όλης της κοινωνίας έχει στραφεί στην διαδικασία των ποινών και αν αυτές θα έχουν ή όχι ανασταλτικό χαρακτήρα. Πληθαίνουν οι φωνές που λένε ότι οι χρυσαυγίτες δεν αντιμετωπίστηκαν με αυστηρότητα από το δικαστήριο, ενώ η ανησυχία είναι ότι κάποιοι μπορεί να μην μείνουν καθόλου φυλακή ή να μείνουν πολύ λίγο. Μετά τους δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής που έχουν εκφράσει στο σύνολό τους τη δυσαρέσκειά τους για τις χαμηλές ποινές σε καταδικασμένους που συμμετείχαν στα τάγματα εφόδου, κι άλλοι νομικοί παίρνουν τον λόγο, προσπαθώντας να εκτιμήσουν τον πιθανό χρόνο που κάποιος θα πάει φυλακή.

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησαν ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου, Κωνσταντίνος Χρυσόγονος και ο ποινικολόγος, Σπύρος Δημητρίου, για τη δίκη της Χρυσής Αυγής και τις ποινές που επιβλήθηκαν στους καταδικασθέντες.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, οι ποινές για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης δεν κυμάνθηκαν στα ανώτατα όρια και το δικαστήριο δεν εξάντλησε την αυστηρότητά του. Τώρα, «το παιχνίδι θα παιχτεί στην αναστολή ενόψει της εφέσεως», είπε χαρακτηριστικά.

Για να καταστεί η υπόθεση αμετάκλητη θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια εξήγησε και πρόσθεσε πως στην παρούσα φάση οι κατηγορούμενοι αιτούνται αναστολή μέχρι η υπόθεση να γίνει τελεσίδικη, να δικαστεί δηλαδή και από το εφετείο.

Ο ίδιος θεωρεί πως για κάποιες ποινές φυλάκισης, δηλαδή κάτω των πέντε ετών, είναι πολύ πιθανό να χορηγηθεί αναστολή ενόψει του εφετείου διότι μέχρι αυτό να πραγματοποιηθεί μπορεί η έκτιση του συνόλου της ποινής να έχει ολοκληρωθεί και το εφετείο να είναι άνευ αντικειμένου.

Τι ισχύει με τον Λαγό

Για τον καταδικασθέντα χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγό, ο κ. Χρυσόγονος υποστήριξε πως μπορεί να συλληφθεί, με την προϋπόθεση ότι δε θα του χορηγηθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή του, εφόσον αρθεί η ασυλία του από το ευρωκοινοβούλιο. «Για να υπάρξουν συνέπειες για τους καταδικασθέντες θα πρέπει να γίνει αμετάκλητη η καταδίκη τους», σχολίασε.

Μάλιστα, εξήγησε πως στις επόμενες εκλογές θα μπορούν να είναι υποψήφιοι, καθώς το Σύνταγμα προβλέπει πως για να στερηθεί κανείς την ικανότητα του εκλέγεσθαι πρέπει να έχει στερηθεί την ικανότητα του εκλέγειν, η οποία χάνεται με αμετάκλητη ποινική καταδίκη, ή την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη.

Αναφορικά με την πραγματική έκτιση των ποινών, ο κ. Δημητρίου εξήγησε πως η κάθειρξη 13 ετών στην πραγματικότητα δε θα υπερβεί τα πέντε χρόνια, ενώ τα ισόβια ισούνται με 17 χρόνια φυλάκισης. Στα υπόλοιπα οκτώ έτη της κάθειρξης των 13 ετών, ο καταδικασθείς βρίσκεται σε καθεστώς υφ’ όρων απόλυσης, με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και συχνή παρουσία στο αστυνομικό τμήμα. Αν στην περίοδο αυτή διαπράξει νέο αδίκημα, τότε εκτίει το υπόλοιπο της ποινής και τη νέα ποινή, αθροιστικά και ολόκληρες.

Δείτε το βίντεο

Πηγή:pagenews.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours