Βίλια: Καίγονται σπίτια – Το πύρινο μέτωπο έχει κυκλώσει τον οικισμό

Δύσκολες είναι οι ώρες για τους κατοίκους των Βιλίων. Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη για τρίτη ημέρα και οι επόμενες ώρες είναι δυσοίωνες. Οι φλόγες έχουν περικυκλώσει το χωριό ωστόσο μήνυμα εκκένωσης από το 112 δεν έχει ακόμα σταλεί. Χιλιάδες στρέμματα έχουν παραδοθεί στην πύρινη λαίλαπα και όλοι την ύστατη στιγμή προσπαθούν να δημιουργήσουν ζώνες για να ανακόψουν το μέτωπο. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη από αέρος και γης και οι εθελοντές κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να σώσουν τις περιουσίες τους.

Οι άνεμοι ωστόσο είναι ισχυροί και ο χρόνος πιέζει.

Σημειώνεται, ότι η φωτιά είχε πλησιάσει και νωρίτερα το χωριό αλλά τέθηκε υπό έλεγχο. Όμως, λίγο μετά τις 17:00 άλλαξε η φορά του ανέμου και μια νέα αναζωπύρωση άρχισε να απειλεί πάλι τον οικισμό. Ήδη κάηκε ένα κτίσμα και απειλούνται σπίτια εκτός του χωριού. Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια ελέγχου του νοτίου τμήματος προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με ενέργειες διάνοιξης ζωνών ειδικά για αποφυγή επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι. Σύμφωνα με την εκτίμηση του δορυφορικού συστήματος Copernicus της ΕΕ στην περιοχή έχουν καεί περίπου 48.000 στρέμματα.

«Είναι πολύ κοντά η φωτιά στο χωριό. Άλλαξαν πολλά από τις 14:30 η ώρα. Αλλού πήγαινε η φωτιά και αλλού κατέληξε. Οι άνεμοι ενισχύθηκαν και το μέτωπο τώρα είναι σε μικρή απόσταση από τα σπίτια. Στις 16:30 μας είπαν ότι δεν χρειάζεται να γίνει εκκένωση. Δεν ξέρω γιατί δεν το έχουν ζητήσει ακόμα. Υπάρχει δρόμος για να φύγει ο κόσμος», δήλωσε στο MEGA ο κ. Βασίλης Κόκκαλης, Aντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας.

Από την μεριά τους,  οι κάτοικοι αγωνιούν και κάνουν έκκληση για βοήθεια. «Θα καούμε ζωντανοί. Η κατάσταση είναι δραματική. Η ατμόσφαιρα αποπνηκτική. Όλα είναι εκτός ελέγχου», φωνάζουν.

Στην περιοχή επιχειρούν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του in.gr, 11 ελικόπτερα και 1 Σινούκ, 8 αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού Beriev, 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 130 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ. Επίσης, πολύτιμη βοήθεια προσφέρουν οι δυνάμεις από την Πολωνία (143 πυροσβέστες με 46 οχήματα) και οι εθελοντές.

 

About Post Author

+ There are no comments

Add yours