Αυτοκτόνησε η Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, σκηνογράφος του «Κυνόδοντα»

Πήδηξε στο κενό από την ταράτσα της πολυκατοικίας όπου διέμενε

Τραγικό φινάλε στη ζωή της επέλεξε να δώσει η διακεκριμένη σκηνογράφος και ενδυματολόγος Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, πέφτοντας στο κενό από την ταράτσα της πολυκατοικίας όπου διέμενε!

Με ιδιαίτερα σημαντικές δουλειές στον κινηματογράφο και το θέατρο, η Έλλη Παπαγεωργακοπούλου είχε, μεταξύ άλλων, σχεδιάσει τα κοστούμια για την Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 και για τον 51ο Διαγωνισμό της Eurovision του 2006, ενώ είχε εργαστεί ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος στην πολυσυζητημένη ταινία «Κυνόδοντας» (2009) του Γιώργου Λάνθιμου, η οποία, ως γνωστόν, βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Καννών, ενώ ήταν υποψήφια και για Όσκαρ Καλύτερου Ξενόγλωσσου φιλμ.

Η Έλλη Παπαγεωργακοπούλου είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης με δάσκαλό τον Μίμη Κοντό και στην Ανωτάτη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Μαθήτευσε δίπλα στον Διονύση Φωτόπουλο και είχε σχεδιάσει σκηνικά και κοστούμια σε περισσότερες από εξήντα θεατρικές παραστάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό (Λονδίνο, Ιταλία, κ.α.), ενώ στο πλευρό του Θωμά Μοσχόπουλου, πρώτο σκηνοθέτη με τον οποίο συνεργάστηκε, δημιούργησε μαζί του μερικές από τις πλέον αξιομνημόνευτες παραστάσεις του «Αμόρε» (Θέατρο του Νότου).

Η Έλλη Παπαγεωργακοπούλου ήταν ίσως το πιο γνωστό όνομα στην Ελλάδα στον τομέα της σκηνογραφίας και της ενδυματολογίας τα τελευταία χρόνια, με πιο χαρακτηριστικά δείγματα της δουλειάς της στο θέατρο να λογίζονται οι παραστάσεις «Όρνιθες» (2016), «Βάτραχοι» (2008), «Γκόλφω» (2013), «Συρανό Ντε Μπερζεράκ» (2010), αλλά και ο αμφιλεγόμενος «Βυσσινόκηπος» στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, που θεωρήθηκε προσωπικό της επίτευγμα.

Το βιογραφικό της
Ξεκίνησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης, όπου σπούδασε ζωγραφική με δάσκαλό της τον σημαντικό, αν και παραγνωρισμένο, Μίμη Κοντό. Επέστρεψε στην Αθήνα για να γίνει ηθοποιός στη Σχολή του Εθνικού. Ένας από τους συμφοιτητές της ήταν ο Νίκος Καραθάνος, με τον οποίο έμελλε να συνεργαστεί, χρόνια μετά, όχι ως ηθοποιός αλλά συμμετέχοντας στο εξαιρετικό του team ως σκηνογράφος.

ΟΘωμάς Μοσχόπουλος ήταν ο πρώτος σκηνοθέτης με τον οποίο συνεργάστηκε, δημιουργώντας μαζί του μερικές από τις πλέον αξιομνημόνευτες παραστάσεις του Αμόρε (Θέατρο του Νότου). Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και η Έλλη Παπαγεωργακοπούλου έγινε μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες σκηνογράφους-ενδυματολόγους.

Έχει υπογράψει μερικές από τις πιο εμβληματικές συνεργασίες των τελευταίων ετών σε θέατρο και κινηματογράφο, όπως οι ταινίες που έχει γυρίσει ο Γιώργος Λάνθιμος επί ελληνικού εδάφους, τα αιρετικά έργα της Λένας Κιτσοπούλου, οι επιτυχίες του Νίκου Καραθάνου (Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται, Σιρανό, η περίφημη Γκόλφω, το υπέροχο Δεκαήμερο) και ο αμφιλεγόμενος Βυσσινόκηπος στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, που θεωρήθηκε προσωπικό της επίτευγμα.

Ενδεικτικές δουλειές της Έλλης Παπαγεωργακοπούλου ως σκηνογράφου:
Κυνόδοντας
Γιούγκερμαν
Φεγγάρι από χαρτί
Σ’ εσάς που με ακούτε
Το Σκλαβί
Σου φυλάξαμε μια θέση
Αντιγόνη
Ο θρύλος του αγίου Κάρτακ και το μικρό λουλούδι
Είμαστε από καλή γενιά
Όρνιθες
Ο βίος του Γαλιλαίου
Λίλιομ
Δεκαήμερο
Ματωμένος γάμος
Τραχίνιες
Συρανό Ντε Μπερζεράκ
Το τρίτο στεφάνι
Οκτώ γυναίκες
Hardcore
Ενδεικτικές δουλειές της Έλλης Παπαγεωργακοπούλου ως ενδυματολόγου:
Σ’ εσάς που με ακούτε
Τυραννόσαυροι ΡΕΞ
Αντιγόνη Lonely Planet
Είμαστε από καλή γενιά
Top Girls
Θεέ μου, τι σου κάναμε;
Βυσσινόκηπος
Κοκκινοσκουφίτσα – Το Πρώτο Αίμα
Δεκαήμερο
Ιππόλυτος
Ματωμένος γάμος
Γκόλφω
Συρανό Ντε Μπερζεράκ
Άλκηστη

About Post Author

+ There are no comments

Add yours