Υποψήφιος στις εκλογές της Λιβύης ο γιος του Καντάφι

Ο 49χρονος Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι εμφανίστηκε μετά από μία δεκαετία και υπέβαλε και επισήμως την υποψηφιότητά του για πρόεδρος της χώρας 

Και επίσημα υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές στη Λιβύη είναι ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι.

Ο 49χρονος Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, εμφανίστηκε την Κυριακή, για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία, σε βίντεο της εκλογικής επιτροπής φορώντας παραδοσιακά ρούχα και έχοντας γκρίζα γενειάδα.

Ο δευτερότοκος γιος του Καντάφι υπέγραψε τα έγγραφα για την υποψηφιότητά του στο εκλογικό κέντρο της πόλης Σαμπά.

Πρόκειται για έναν από τους πιο γνωστούς και αμφιλεγόμενους υποψήφιους, που αναμένεται να διεκδικήσουν την προεδρία της Λιβύης, ενώ στη λίστα των προεδρικών υποψηφίων συμπεριλαμβάνονται ο στρατιωτικός διοικητής της Ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ, ο πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και ο πρόεδρος της Βουλής Αγκίλα Σάλεχ.

Η επίσημη συμμετοχή του Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι σε μία εκλογική διαδικασία, οι κανόνες της οποίας, καθορίζονται από τις αντιμαχόμενες φατρίες της Λιβύης, είναι ενδεχόμενο να προκαλέσει νέα ερωτηματικά, σχετικά με τις εκλογές, αλλά και με τη συμμετοχή υποψηφίων, οι οποίοι σε ορισμένες περιοχές, θεωρούνται μη αποδεκτοί.

Παρά τη δημόσια υποστήριξη των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου από πολιτικούς σχηματισμούς στη Λιβύη, αλλά ξένες δυνάμεις,  η πραγματοποίησή τους παραμένει αμφίβολη, καθώς οι αντιμαχόμενες πολιτικές ομάδες έχουν διαφορές για τους κανόνες και το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των εκλογών.

Η διεθνής διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Παρίσι, συμφώνησε στην επιβολή κυρώσεων κατά οποιουδήποτε προσπαθεί να προκαλέσει αναταραχή ή να αποτρέψει τη διεξαγωγή των εκλογών.

Καθώς απομένουν λιγότερες από έξι εβδομάδες για την πραγματοποίησή των εκλογών, δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για τους κανόνες, αλλά και για το ποιος θα τους εφαρμόσει.

Πηγή: Protagon.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *