ΥΠΕΞ Συρίας: Ο γιος του Ερντογάν διηύθυνε το λαθρεμπόριο πετρελαίου από την Συρία

Τους ισχυρισμούς του αρχιμαφιόζου Σεντάτ Πεκέρ σχετικά με την αποστολή όπλων της Τουρκίας στη Συρία επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Μπασάρ Τζαφάρι, προσθέτοντας μάλιστα ότι «η κλοπή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μας από τον ISIS διευθύνονταν προσωπικά από το γιο του Ερντογάν».Μιλώντας στην τουρκική Deutsche Welle ο Τζαφάρι είπε ότι ανέφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τις σχέσεις της Τουρκίας με στρατιωτικές ομάδες που ήρθαν στη Συρία και αριθμούν χιλιάδες, ενώ επιβεβαίωσε ότι αυτό που είπε ο Σεντάτ Πεκέρ είναι απολύτως αληθινό.

«Οι δηλώσεις του κ. Σεντάτ Πεκέρ σχετικά με τη εμπλοκλή του καθεστώτος Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογένειάς του, στην κλοπή πετρελαίου, φυσικού αερίου, ορυκτού πλούτου και σιτηρών είναι αληθής. Όλοι γνωρίζουμε για την κλοπή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μας, ακόμη και από τον ISIS, το 2015-2016, και ότι την υπόθεση διαχειριζόταν προσωπικά ο γιος του Ερντογάν».

Ο Τζαφάρι ισχυρίστηκε επίσης ότι ένα άτομο της ΜΙΤ, ονόματι Αλ Κασάρ χρησιμοποίησε τα φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία για να μεταφέρει 2 λίτρα από το δηλητηριώδες αέριο σαρίν στην τρομοκρατική οργάνωση Αλ Νούσρα.

Η μεταφορά έγινε από τη Λιβύη στην Κωνσταντινούπολη το 2013 κι ο Αλ Κασάρ πέρασε συνοδεία Τούρκων πρακτόρων στη Συρία.

Το αέριο χρησιμοποιήθηκε σε επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο και τον πνιγμό πολλών Σύρων στρατιωτών και αμάχων στο Χαλέπι και τότε κατηγορήθηκε η συριακή κυβέρνηση για χημική επίθεση. «Αυτό επαναλήφθηκε πολλές φορές», είπε ο Τζαφάρι.

Ο Τζαφάρι υποστήριξε ότι η Τουρκία εφαρμόζει μια «πολιτική τουρκοποίησης» στη βόρεια Συρία.

«Η διαδικασία τουρκοποίησης έχει γίνει απαράδεκτη. Το νόμισμα που κυκλοφορεί στην περιοχή είναι η τουρκική λιρέτα. Στα σχολεία αντί της σημαίας της Συρίας, υπάρχει μια τουρκική σημαία, η αλλαγή των ονομάτων των δρόμων και των πλατειών, η κλοπή των υλικών για χρήση στην κλωστοϋφαντουργία και η μεταφορά τους στην Τουρκία δεν είναι ανεκτή πλέον», είπε ο Σύρος ΥΠΕΞ.

Πηγή:briefingnews.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *