Ολλανδία: Ζητείται άρση της απαγόρευσης της μπούρκας

Ολλανδοί βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση να επανεξετάσει την απαγόρευση της μπούρκας, καθώς οι γυναίκες αναφέρουν αύξηση της κακοποίησης.

Εκπρόσωποι του Ιδρύματος “Report Islamophobia” ζητούν από την κυβέρνηση της Ολλανδίας να επανεξετάσει τον νόμο που απαγορεύει την κάλυψη των γυναικείων προσώπων σε ορισμένους δημόσιους χώρους, αφού μια νέα έκθεση δείχνει ότι οδηγεί σε αύξηση της σωματικής και λεκτικής κακοποίησης.

Η απαγόρευση της μπούρκας ισχύει από τον Αύγουστο του 2019 και στις γυναίκες που καλύπτουν τα πρόσωπά τους στις δημόσιες συγκοινωνίες ή σε κτίρια, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και νοσοκομείων, επιβάλλεται χρηματική ποινή 150 ευρώ. Ο νόμος δεν ισχύει για ρούχα όπως το hijab ή το chador που καλύπτουν τα μαλλιά, αλλά αφήνουν το πρόσωπο εκτεθειμένο.

Όπως λέει η Rahma Bavelaar, συνιδρύτρια του Ιδρύματος “Report Islamophobia”, λέει ότι ήρθε η ώρα να αρθεί η απαγόρευση:

“Είναι μια κατάφωρη παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας και ο νόμος δεν έχει επιτύχει σε αυτό που υποτίθεται θα έκανε, δηλαδή να βελτιώσει τη δημόσια ασφάλεια και τη διαπροσωπική επικοινωνία. Υπάρχουν πολύ καλοί λόγοι για τον τερματισμό αυτού του τύπου αστυνόμευσης της γυναικείας ένδυσης”.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Euronews, εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι 57 Μουσουλμάνες έχουν δεχτεί σωματική επίθεση από την ημέρα εφαρμογής του μέτρου και πλήθος άλλων έχουν αντιμετωπίσει λεκτικές επιθέσεις μέχρι και άρνηση εισόδου σε κάποια μέρη, ενώ δεν ενέπιπταν σε κάποια παραβίαση του νόμου.

Παρόλα αυτά, είχαν να αντιμετωπίσουν οργισμένους συμπολίτες τους, γεγονός που δυσφημεί τον νόμο, ο οποίος αφορά μία μειοψηφία γυναικών. Υπολογίζεται ότι μεταξύ 100 και 400 γυναικών φορούν μπούρκα ή niqab στην ευρωπαϊκή χώρα των 17 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Πηγή:news247.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *