Μάρλον Μπράντο, ο μεγάλος δάσκαλος του Hollywood

Βραδιά των Όσκαρ η αποψινή, μια αληθινή γιορτή της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Θα απονεμηθούν τα βραβεία του σινεμά και πραγματικά μικρή ή χωρίς σημασία έχει ποιοι είναι οι κερδισμένοι. Όλοι οι προκριθέντες καλλιτέχνες, αλλά και όσοι δεν είναι υποψήφιοι, είναι ταλαντούχοι και απίστευτα επαγγελματίες. Οι παραγωγές του Χόλυγουντ τις τελευταίες δεκαετίες έχουν ανεβάσει στα ύψη το επίπεδο ποιότητας και εμπορικότητας των ταινιών.

Ο μεγάλος δάσκαλος του Χόλυγουντ είναι ο Μάρλον Μπράντο. Ο μέγας ηθοποιός δεν έκανε κανένα μάθημα σε κανένα, αλλά με τη συμμετοχή στις ταινίες, την πρώτη το 1950, άνοιξε δρόμους άγνωστους στο σινεμά και επηρέασε σκηνοθέτες από τη μια και δημιούργησε μαθητές, μιμητές όλους σχεδόν τους μετέπειτα πολύ μεγάλους σταρ. Τέτοιο τέρας ιερό και απίθανο μέχρι τη δική του εμφάνιση δεν είχε παρουσιαστεί. Με τη μια κατάργησε, ακύρωσε τον σχεδόν παιδικό, ερασιτεχνικό τρόπο που έπαιζαν οι σκληροί του Χόλυγουντ,

Χωρίς υπερβολή σε σύγκριση με τον αξεπέραστο Μάρλον Μπράντο σήμερα μοιάζουν της πλάκας όλα σχεδόν τα βαριά ονόματα του παλιού Χόλυγουντ, Τζέιμς Κάγκνεϊ, Κλαρκ Γκέιμπλ, Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, Γκρέγκορι Πεκ, Τζον Γουέιν, Γκάρι Κούπερ, Ρόμπερτ Μίτσαμ κ.α.

Τον Μάρλον Μπράντο παραδέχονται ότι τον αναγνωρίζουν ως αστέρι που τους φώτισε στην καριέρα τους και οι τρεις μεγάλοι, οι πιο μεγάλοι του σινεμά. Αλ Πατσίνο, Τζακ Νίκολσον και Ρόμπερτ ντε Νίρο. Παιδιά της ”σχολής Μάρλον Μπράντο” είναι και οι νεότεροι, επίσης πολυβραβευμένοι Τζόνι Ντεπ, Μπραντ Πιτ, Σον Πεν, Ματ Ντέιμον, Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Έντουαρντ Νόρτον, μακράν η πρώτη εξάδα, και να περιοριστούμε σ’ αυτούς.

”Αλλόκοτος” άνθρωπος στην ταραχώδη προσωπική του ζωή ο Μάρλον Μπράντο και – όπως είχε παραδεχτεί ο ίδιος – ποτέ δεν πήρε στα σοβαρά την ηθοποιία. Έφθασε να αδιαφορεί για το αηδιαστικό πάχος του, τα περιττά κιλά, να γελοιοποιεί τον εαυτό του, αλλά και τη δουλειά του. Δεν είναι τυχαίο αυτός ο κολοσσός ηθοποιός να δέχεται ρόλους που θα αρνούνταν ηθοποιός καριέρας και βήτα κλάσεως διότι υπονόμευαν την καριέρα του.

Ο Μάρλον Μπράντο (1924-2004) κέρδισε το όσκαρ πρώτου ρόλου το 1954 και αρνήθηκε να το παραλάβει το 1973 για τον εμβληματικό ”Νονό”. Το σύμπαν του κινηματογράφου προσκύνησε τον Μάρλον Μπράντο (φώτο) για τον ”Νονό”, ταινία σταθμό στην Ιστορία. Κι όμως! Αν προσέξει κανείς θα διαπιστώσει ότι ο Μ.Μ. δεν υποδύεται με καλλιτεχνική υπευθυνότητα τον αρχηγό τσιτσιλιάνικης φαμίλιας, αλλά λοιδορεί το ρόλο του.

Πηγή:zougla.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours