Κορoνοϊός: Τα έκτακτα μέτρα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Η τηλεργασία υιοθετήθηκε από το Δικαστήριο ως γενικός κανόνας, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση των καθηκόντων του.

Έκτακτα μέτρα για να ανταποκριθεί στην παγκόσμια κρίση του κορονοϊού παίρνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες αποφάσεις των γαλλικών αρχών και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΔΔΑ, οι βασικές δραστηριότητες του Δικαστηρίου κατ’ αρχήν θα διατηρηθούν και ιδιαίτερα ο χειρισμός των υποθέσεων προτεραιότητας.

Για το σκοπό αυτό η τηλεργασία υιοθετήθηκε από το Δικαστήριο ως γενικός κανόνας, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση των καθηκόντων του.

Επίσης, έχουν θεσπιστεί διαδικασίες για την εξέταση επειγουσών αιτήσεων για τη λήψη προσωρινών μέτρων, σύμφωνα με το άρθρο 39 του Κανονισμού του Δικαστηρίου. Ο κανονισμός αυτός ισχύει μόνο όταν υπάρχει επικείμενος κίνδυνος για μη αναστρέψιμη βλάβη.

Οι εγκαταστάσεις του ΕΔΔΑ δεν είναι πλέον προσβάσιμες στο κοινό και οι ακροάσεις που είχαν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο ακυρώνονται, εν αναμονή περαιτέρω αποφάσεων.

Η εξάμηνη προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων, σύμφωνα με το άρθρο 35 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναστέλλεται κατ’ εξαίρεση για περίοδο ενός μήνα από σήμερα Δευτέρα 16 Μαρτίου.

Επιπλέον, όλες οι προθεσμίες για διαδικασίες που εκκρεμούν επί του παρόντος θα ανασταλούν για ένα μήνα, με ισχύ από σήμερα.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι αυτές οι νέες εργασιακές ρυθμίσεις θα υπόκεινται διαρκώς σε επανεξέταση, ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κατάστασης, προκειμένου να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το Δικαστήριο να συνεχίσει να λειτουργεί τηρώντας και τους κανόνες που καθορίζει το κράτος υποδοχής.

About Post Author

+ There are no comments

Add yours