Κορωνοϊός: Η Σουηδία αλλάζει στάση μετά τα αυξημένα κρούσματα -Απαγορεύει δημόσιες συγκεντρώσεις άνω των 50 ατόμων

Στροφή 180 μοιρών στο θέμα της επιβολής περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του νέου κορωνοϊού φαίνεται ότι σκέφτεται να κάνει η Σουηδία, που εξετάζει το ενδεχόμενο να βάλει σε καραντίνα τη Στοκχόλμη μετά τη δραματική αύξηση των θανάτων στην πρωτεύουσά της.

Μέχρι τώρα η Σουηδία αρνιόταν να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών κρατών, μεταξύ των οποίων και της γειτονικής Νορβηγίας και της Δανίας, που έλαβαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα, αλλά χθες καταγράφηκαν 66 θάνατοι από τον κορωνοϊό στη χώρα –αύξηση κατά 60% σε σχέση με την Τετάρτη – εκ των οποίων πάνω από τους μισούς στη Στοκχόλμη.

Την ίδια ώρα τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 534 σε 2.806, μια αύξηση της τάξης του 23% που συνάδει με την καμπύλη εκθετικής αύξησης σε άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, όπου τα κρούσματα σχεδόν τριπλασιάζονται ανά τρία 24ωρα.

Τα δραματικά αυτά στοιχεία κάνουν την πολιτική ηγεσία της Σουηδίας να το ξανασκέφτεται καθώς στη Στοκχόλμη έχουν χάσει τις ζωές τους από τον φονικό κορωνοϊό 41 άνθρωποι, ενώ η πρωτεύουσα μετρά και τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στη χώρα (1.216 μέχρι στιγμής).

Οι Αρχές φοβούνται ότι οι κάτοικοι της Στοκχόλμης μπορεί να διασπείρουν στη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα τον κορωνοϊό σε επαρχίες της χώρας, που μέχρι στιγμής δεν έχουν πληγεί από την πανδημία, κι όπως αναφέρει η σουηδική εφημερίδα Aftonbladet υπουργοί καταστρώνουν σχέδια για την απομόνωση της πρωτεύουσας από την υπόλοιπη χώρα, αν και όπως ανέφερε ο επιδημιολόγος Άντρες Τέγκνελ, που συνεργάζεται με τον κρατικό μηχανισμό, πρόκειται προς το παρόν για σχέδια, υπογραμμίζοντας ότι «δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί».

Η Σουηδία απαγορεύει δημόσιες συγκεντρώσεις άνω των 50 ατόμων

Εχοντας επιλέξει την ήπια αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού χωρίς την λήψη περιοριστικών μέτρων, αντίθετα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η Σουηδία είχε διατηρήσει μέχρι σήμερα την οικονομία της εν λειτουργία. Ωστόσο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την απαγόρευση της συγκέντρωσης άνω των 50 ατόμων, αφού προηγουμένως είχε απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις άνω των 500 ατόμων.

«Εκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αποφάσισε τον περιορισμό των συγκεντρώσεων στα 50 άτομα, έπειτα από σύσταση της Δημόσιας Υπηρεσίας Υγείας σήμερα το πρωί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Στέφαν Λέβεν. Οι παραβάτες του περιοριστικού μέτρου κινδυνεύουν με την επιβολή ποινής φυλάκισης έως έξι μηνών. «Αν δεν υπάρχει ανάγκη να ταξιδέψετε, μείνετε στο σπίτι. Είναι σοβαρό αυτήν την στιγμή», δήλωσε ο σουηδός πρωθυπουργός, ενώ στην χώρα έχουν καταγραφεί 92 θάνατοι και 3.046 κρούσματα της επιδημίας Covid-19.

Αντιδράσεις για τη χαλαρή στάση των Αρχών

Πρόκειται για μια δραματική αλλαγή ρότας σε σχέση με το περασμένο 24ωρο στη Σουηδία, που διατηρεί ακόμη ανοικτά τα σχολεία, τα μπαρ και τα εστιατόρια και ενθαρρύνει τον κόσμο να βγαίνει έξω να ξεσκάσει. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Στέφαν Λόφβεν με τηλεοπτικό του διάγγελμα την Κυριακή κάλεσε τους πολίτες της χώρας να «δείξουν υπευθυνότητα» και να ακολουθήσουν τις συστάσεις της κυβέρνησης για κοινωνική αποστασιοποίηση, τηλε-εργασία, όπου αυτό είναι εφικτό και παραμονή στο σπίτι όσων αισθάνονται αδιαθεσία και όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ή είναι άνω των 70 ετών. Μέχρι στιγμής απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις άνω των 500 ατόμων – σε σύγκριση με τα δύο άτομα στη Γερμανία και τη Βρετανία.

Την Τρίτη η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι τα εστιατόρια και τα μπαρ θα επιτρέπεται να σερβίρουν μόνον στα τραπέζια για να αποφεύγεται ο συνωστισμός, αλλά δεν τα έκλεισα, ενώ οι υπηρεσίες Υγείας κάλεσαν τους πολίτες να το σκεφτούν σοβαρά αν πρέπει να επισκεφθούν συγγενείς τους στην επαρχία το Πάσχα. Αλλά για πολλούς η ζωή συνεχίζεται σχεδόν κανονικά. Το Σαββατοκύριακο τα μπαρ και τα εστιατόρια ήταν κατάμεστα στη Στοκχόλμη, όπως και τα αστικά λεωφορεία τις ώρες αιχμής, την ώρα που η γειτονική Νορβηγία έθεσε προ δύο εβδομάδων σε εφαρμογή τα αυστηρότερα μέτρα εν καιρώ ειρήνης κλείνοντας σχολεία και επιχειρήσεις και απαγορεύοντας τις αθλητικές συναντήσεις και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Μέχρι στιγμής η σουηδική Βουλή έχει περάσει ένα νόμο που επιτρέπει το κλείσιμο των βρεφονηπιακών σταθμών και των νηπιαγωγείων εφόσον κριθεί αναγκαίο, αλλά η χώρα έχει κλείσει τα σύνορά της για τα μη αναγκαία ταξίδια. Στις επιθετικές ερωτήσεις των ΜΜΕ για την χαλαρή απάντησή τους στην πανδημία του κορωνοϊού, Σουηδοί πολιτικοί λένε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τις εισηγήσεις των ειδικών της κρατικής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει ζητήσει αυστηρά μέτρα, υποστηρίζοντας ότι οι ηλικιωμένοι κι όχι τα παιδιά, πρέπει να μένουν στα σπίτια τους το είδαμε

Πηγή:iefimerida.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours