Η πρώτη χώρα της Ευρώπης που ξεκινάει 3ωρες διακοπές ρεύματος τον χειμώνα

Η εξοικονόμηση ενέργειας έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στους Ευρωπαίους αξιωματούχους

Η ενεργειακή κρίση δοκιμάζει την Ευρώπη που ετοιμάζεται για τον πιο δύσκολο χειμώνα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η εξοικονόμηση ενέργειας έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στους Ευρωπαίους αξιωματούχους και δεν αποκλείεται να γίνονται διακοπές ρεύματος. Τον δρόμο σε αυτό το μέτρο «δείχνει» η Βρετανία η οποία ίσως αντιμετωπίσει προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος διάρκειας τριών ωρών σε σπίτια και επιχειρήσεις αυτόν τον χειμώνα, εάν δεν καταφέρει να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από την Ευρώπη.

Η προοπτική των διακοπών ρεύματος έρχεται καθώς η πρωθυπουργός Λιζ Τρας κάλεσε την Πέμπτη την Ευρώπη να διατηρήσει τις εξαγωγές ενέργειας σε ροή κατά τη διάρκεια του χειμώνα και είναι πιθανό να ασκήσει περαιτέρω πίεση στην κυβέρνηση αφού προηγουμένως απέκλεισε το ενδεχόμενο παροχής ενέργειας με δελτίο στη Βρετανία.

Από την πλευρά της, πάντως, η βρετανική κυβέρνηση διαμηνύει ότι είναι σίγουρη για την εξασφάλιση της τροφοδοσίας ρεύματος για τον χειμώνα. «Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει ένα ασφαλές και ποικίλο ενεργειακό σύστημα. Είμαστε σίγουροι για το σχέδιό μας να προστατεύσουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε όλο το φάσμα των σεναρίων αυτό το χειμώνα», δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Για να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτή τη θέση, έχουμε θέσει σε εφαρμογή σχέδια για να εξασφαλίσουμε τον εφοδιασμό», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, δείχνοντας τα αποθέματα φυσικού αερίου της Βρετανίας στη Βόρεια Θάλασσα, τις εισαγωγές από εταίρους όπως η Νορβηγία και τις καθαρές πηγές ενέργειας.

Μια ξεχωριστή αξιολόγηση κινδύνου από τη βρετανική κυβέρνηση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη έδειξε ότι η ασφάλεια του εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο πληρούσε τα πρότυπα που απαιτούνται από τη νομοθεσία.

About Post Author