Ήττα με το «καλημέρα» για τον Μπόρις Τζόνσον – Απώλεια βουλευτικής έδρας

Έχασε την έδρα της εκλογικής περιφέρειας του Μπρέκον και Ράντνορσαϊρ της Ουαλίας, την οποία κέρδισε μια φιλοευρωπαία υποψήφια

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον υπέστη την πρώτη του εκλογική ήττα, με την οποία μειώθηκε η ισχνή κοινοβουλευτική του πλειοψηφία σε μία μόλις ψήφο, κάτι το οποίο περιπλέκει την στρατηγική του για το Brexit.

Το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα, την ηγεσία του οποίου ανέλαβε την περασμένη εβδομάδα, έχασε την έδρα της εκλογικής περιφέρειας του Μπρέκον και Ράντνορσαϊρ της Ουαλίας, την οποία κέρδισε μια φιλοευρωπαία υποψήφια, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Η ήττα αυτή καθιστά ευάλωτη την νέα κυβέρνηση του Τζόνσον, η οποία ανακοίνωσε τον διπλασιασμό του ετήσιου προϋπολογισμού της που προορίζεται για τις προετοιμασίες για ένα Brexit χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία, στον οποίο προστίθενται επιπλέον 2,1 δισεκατομμύρια στερλίνες (περίπου 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ).

Τα χρήματα αυτά θα εξυπηρετήσουν «στην επιτάχυνση των προετοιμασιών στα σύνορα, στην υποστήριξη της προετοιμασίας των επιχειρήσεων και στην εξασφάλιση της προμήθειας των ζωτικής σημασίας φαρμάκων», όπως και στη διεξαγωγή μιας νέας επικοινωνιακής εκστρατείας για το Brexit, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών.

Συνολικά 6,3 δισεκατομμύρια στερλίνες (περίπου 6,9 δισεκατομμύρια ευρώ) θα δοθούν για να προετοιμαστεί η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, εκ των οποίων 4,2 δισεκατομμύρια φέτος.

Αντιπολίτευση ωστόσο στη νέα κυβέρνηση δεν ασκεί μόνον το Εργατικό Κόμμα. Ο Φίλιπ Χάμοντ, ο σημαίνων υπουργός Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης των Συντηρητικών, έχει προειδοποιήσει ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Τις εκλογές στην περιφέρεια του Μπρέκον κέρδισε η υποψήφια των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζέιν Ντοντς, η οποία προειδοποίησε επίσης αμέσως μετά την εκλογή της κατά μιας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία, η οποία θα έπληττε τους ουαλούς αγρότες.

«Το πρώτο πράγμα που θα κάνω ως βουλευτής όταν φτάσω στο Ουέστμινστερ θα είναι να βρω τον Μπόρις Τζόνσον όπου και να κρυφτεί και θα του πω καθαρά και ξάστερα: σταματήστε να παίζετε με το μέλλον των κοινοτήτων μας και αποκλείστε ένα Brexit χωρίς συμφωνία» δήλωσε η Ντοντς μετά τη νίκη της.

Η χθεσινή αυτή εκλογική διαδικασία ακολούθησε την καθαίρεση του Συντηρητικού βουλευτή Κρις Ντέιβις, την οποία προκάλεσαν ψηφοφόροι, στηριζόμενοι σε διαδικασία που εισήγαγε το 2015 ο Συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Οι ψηφοφόροι τιμώρησαν τον Ντέιβις μετά την καταδίκη του για ψευδείς δηλώσεις δαπανών.

Αποδεχόμενος το λάθος του, ο Ντέιβις κατέβηκε εκ νέου υποψήφιος για την έδρα της περιφέρειας αυτής για να ηττηθεί από την αντίπαλό του των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζέιν Ντοντ με 13.826 ψήφους έναντι 12.401. Στην εκλογική αυτή αναμέτρηση το Κόμμα του Brexit ήρθε τρίτο με 3.331 ψήφους, ενώ το Εργατικό Κόμμα τέταρτο με 1.680 ψήφους.

Η περιφέρεια του Μπρέκον και Ράντνονσαϊρ είχε ταχθεί υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ με ποσοστό 52% στο δημοψήφισμα που είχε διεξαχθεί για το Brexit το 2016.

Πηγή:protothema.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours