Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Επιτέλους δικαίωση. Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τη Γενοκτονία των Αρμενίων.
Με τις σφαγές του ’22 στη Σμύρνη από τους Τούρκους, η οικογένεια διαλύθηκε. Σκόρπισε στους τέσσερις ορίζοντες για να γλιτώσει από την μανία των Νεότουρκων. Η γιαγιά με τον παππού και τα παιδιά στην αγκαλιά, με μια βάρκα πέρασαν στη Μυτιλήνη κι από κει βρέθηκαν στον Πειραιά πρόσφυγες, Τουρκοσπορίτες, όπως τους αποκαλούσαν οι Έλληνες εκείνη την εποχή.

Ο αδελφός της γιαγιάς που τον έλεγαν Κρικόρ, είχε συλληφθεί και τον πήγαιναν στις πορείες θανάτου με οικτρά βασανιστήρια, μέχρι να καταλήξει στις ερήμους που οδηγούσαν τα καραβάνια των μελλοθάνατων. Κατάφερε να δραπετεύσει και να περάσει στην Ελλάδα, όπου συνάντησε την οικογένεια και ό,τι από αυτήν είχε απομείνει, γιατί πίσω άφησαν ένα ολόκληρο σόι που δεν κατάφερε να γλιτώσει το θάνατο. Ο Κρικόρ, έζησε μέχρι το τέλος μαζί μας και πήρα το όνομά του, αφού πρώτα έγινε νονός μου.

Ο αδελφός του παππού ο Λάζαρος, βρέθηκε φυγάς στην Αίγυπτο. Πέρασαν χρόνια για να έρθει στην Ελλάδα και να συνατήσει την οικογένεια.

Ο αδελφός της γιαγιάς ο Μπερτς, μετά από πολλά χρόνια που ήταν χαμένος, μάθαμε ότι είχε φτάσει στην Αιθιοπία και είχε προκόψει. Μάλιστα είχε γίνει υπουργός επί Αυτοκράτορα Χαϊλέσε Λασιέ. Βρέθηκε με την υπόλοιπη οικογένεια που τον αναζητούσε, 45 χρόνια μετά.

Με την ιστορική απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους, είναι μια δικαίωση για 1.500.000 θύματα και για τις οικογένειές τους.

Με την απόφαση αυτή, αναγνωρίζεται ότι οι Τούρκοι έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και πρέπει να πληρώσουν.

του Krikor Tsakitzian

About Post Author

+ There are no comments

Add yours