Parklife: «Τσάι Γιασεμί» | Αφιέρωμα στην Αρλέτα

Το πλούσιο συναυλιακό καλοκαίρι του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συνεχίζεται και τον Ιούλιο στα Πανοραμικά Σκαλιά με την σειρά συναυλιών, Parklife.

Την Πέμπτη 1η Ιουλίου, στις 21.00, μια ομάδα εκλεκτών καλλιτεχνών υποδέχεται το κοινό του ΚΠΙΣΝ με «Τσάι Γιασεμιού» και τη συνάντηση της  μουσικής νοσταλγίας με την σύγχρονη ματιά. Ένα πλούσιο μουσικό αφιέρωμα στην Αρλέτα, με επιλογές από δικά της τραγούδια αλλά και αγαπημένων της συνθετών όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Γιάννης Σπανός και ο Λάκης Παπαδόπουλος. 

Ο επί δεκαετίες στενός φίλος και συνεργάτης της Αρλέτας Βασίλης Ρακόπουλος, η Μελίνα Τανάγρη, η Νανά Μπινοπούλου, καθώς και οι μουσικοί Ανδρέας Πολυζωγόπουλος και Πέτρος Κούρτης, προσεγγίζουν με αυτοσχεδιαστική διάθεση τραγούδια όπως το «Μια φορά θυμάμαι», τη «Σερενάτα», το «Λύκο» και το «Χάρτινο το φεγγαράκι», τιμώντας τη μνήμη μιας σημαντικής τραγουδίστριας.

Όπως δηλώνει ο Βασίλης Ρακόπουλος, «παρά τις αρχικές μας επιφυλάξεις  για τα αφιερώματα και τους διθυράμβους σε καλλιτέχνες που έφυγαν, αποφασίσαμε να φτιάξουμε αυτή τη βραδιά για να καλύψουμε την δική μας εσωτερική ανάγκη συνύπαρξης και επικοινωνίας, αποδίδοντας ταυτόχρονα φόρο τιμής στην αγαπημένη μας φίλη».

Γεννημένος στην Αθήνα, ο Βασίλης Ρακόπουλος ολοκλήρωσε σπουδές ηλεκτρολόγου-μηχανολόγου στο ΕΜΠ. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην πυρηνική φυσική (ΚΠΕ Δημόκριτος) και την επιχειρησιακή έρευνα (ΕΜΠ). Επιπλέον, σπούδασε μουσική στο Swiss Jazz School (Hochschule der Künste Bern), απ’ όπου αποφοίτησε με δίπλωμα τζαζ κιθάρας, έχοντας σα δεύτερο όργανο την τρομπέτα. Πέρα από την ενεργό συμμετοχή του στο σχηματισμό της πρωτοεμφανιζόμενης ελληνικής τζαζ σκηνής, έχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες (Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Μαμαγκάκης, Σαββόπουλος, Πλέσσας κ.α.).

Έπειτα από σπουδές πάνω στην Ιστορία της Τέχνης και το Θέατρο, η Μελίνα Τανάγρη πήρε το βάπτισμα του πυρός στο ελληνικό τραγούδι δίπλα στον Διονύση Σαββόπουλο, στην παράσταση «Αχαρνής» (1976-1977). Λίγο αργότερα καθιερώθηκε και ως τραγουδοποιός, μέσα από σημαντικούς δίσκους όπως Όλα Μπερδεύονται Γλυκά, Βυζάκια Έξω Λοιπόν, Mελίνα Απ’ το Μέλι κ.α.

Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, η Νανά Μπινοπούλου ξεκίνησε να τραγουδάει από πολύ μικρή ηλικία. Η μέχρι τώρα πορεία της έχει σφραγιστεί από συνεργασίες με συνθέτες όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Γιάννης Σπανός κ.α.

Ο τρομπετίστας και συνθέτης Ανδρέας Πολυζωγόπουλος μεγάλωσε στο Σαμκό, ένα μικρό χωριό της Ηλείας. Με σπουδές τζαζ τρομπέτας στο κονσερβατόριο του Άμστερνταμ (Bachelor of Arts) και στη Βασιλική Ακαδημία των Βρυξελλών (Master of Arts), σήμερα θεωρείται ένας από τους πλέον αξιόλογους εκπροσώπους του ευρωπαϊκού τζαζ ήχου.

Έχοντας σπουδάσει κλασικά κρουστά στο Δημοτικό Ωδείο Ζωγράφου αλλά και το Βerklee College of Music, ο Πέτρος Κούρτης δραστηριοποιείται στη μουσική από τη δεκαετία του 1990. Σταθμό στην καριέρα του αποτέλεσε η συνεργασία του με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου και τον Γιώργο Κουμεντάκη στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004.

ΚΠΙΣΝ, Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

01.07.2021

Πε: 21:00

€10-5

About Post Author

+ There are no comments

Add yours