του Μανώλη Διακάκη

Η ηλεκτρονική μουσική αναφέρεται στη μουσική που δίνει έμφαση στη χρήση ηλεκτρονικών μουσικών οργάνων ή της τεχνολογίας παραγωγής μουσικής _ ο κυρίως παράγοντας δημιουργίας .,

Ιστορικά, η ηλεκτρονική μουσική θεωρήθηκε οποιαδήποτε μουσική που δημιουργήθηκε με τη χρήση ηλεκτρονικών μουσικών οργάνων ή ηλεκτρονικής επεξεργασίας, αλλά στη σύγχρονη εποχή, αυτή η διάκριση έχει χαθεί επειδή σχεδόν όλη η ηχογράφηση της μουσικής σήμερα, και η πλειονότητα των live εμφανίσεων  εξαρτώνται από την εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας .

Σήμερα, ο όρος ηλεκτρονική μουσική χρησιμεύει για τη διαφοροποίηση της μουσικής που χρησιμοποιεί τα ηλεκτρονικά ως σημείο εστίασης ή έμπνευσης, από τη μουσική που χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά κυρίως για τη δημιουργία μιας προοριζόμενης παραγωγής που μπορεί να έχει κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία στον ήχο, αλλά δεν επικεντρώνεται σε αυτά.

Η ηλεκτρονική μουσική εκφράζει μορφές μουσικής τέχνης, συμπεριλαμβανομένης της μουσικής υπολογιστών, της πειραματικής μουσικής  _  και δημοφιλείς μορφές μουσικής που περιλαμβάνουν πολλαπλά στυλ μουσικής χορού όπως techno, house, trance, electro, breakbeat, drum and bass, synth pop κ.λπ.

Η διακρισή μας γίνετε  μεταξύ οργάνων που παράγουν ήχο μέσω ηλεκτρομηχανικών μέσων σε αντίθεση με όργανα που παράγουν ήχο χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά στοιχεία  .

Παραδείγματα ηλεκτρομηχανολογικών οργάνων είναι το telharmonium, Hammond organ και η ηλεκτρική κιθάρα, ενώ παραδείγματα ηλεκτρονικών οργάνων είναι  το  Theremin, synthesizer και ένας υπολογιστής.

Αυτές  οι παραπάνω σκέψεις ίσως ειναι μικρές λιτές απαντήσεις στον ευατό μας το τι σημαίνει ηλεκτρονική μουσική & σε αυτό το απλοικό άρθρο σε καποιές συνέχειες  θα αναφερθούμε σε γνωστούς ή αγνώστους οδοιπόρους της σκηνής αυτής  –  οι  ” rock stars σε ηλεκτρονική version ” !

Ο  Richard David James γνωστός και ως Aphex Twin, είναι ένας ηλεκτρονικός μουσικός που έχει χαρακτηριστεί ωs η ” η πιο εφευρετική φιγούρα στη σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική ” .

Το μοναδικό στιλ παραγωγής και η σύνθεση του έχουν διαδώσει ένα μικρό είδος μουσικής (gabba). Το 1992 το περιοδικό Rolling Stone έγραψε για το άλμπουμ: « O Richard David James επεκτάθηκε πολύ πέρα από την ατμοσφαιρική μουσική του Brian Eno, συνδυάζοντας πλούσια ηχητικά τοπία με ωκεανικούς ρυθμούς και μπάσα.»

Έχει πιστωθεί για τη δημιουργία της πιο ενδιαφέρουσας μουσικής που δημιουργήθηκε ποτέ με πληκτρολόγιο και υπολογιστή. ” Ο «εναλλακτικός» ήχος του Aphex βρίσκεται στο προσκήνιο της σημερινής πολυκεντρικής κουλτούρας ακρόασης IPod .

Οι Prodigy είναι ένα συγκρότημα  ηλεκτρονικής μουσικής που δημιουργήθηκε από τον Liam Howlett το 1990, στο Braintree, Essex, Αγγλία. Έχουν πουλήσει πάνω από 16 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, που είναι απαράμιλλη στην ιστορία της μουσικής χορού. Η μουσική τους αποτελείται από διάφορα στυλ που κυμαίνονται από rave, hardcore και breakbeat στις αρχές της δεκαετίας του 1990 έως εναλλακτικό ροκ και μεγάλο ρυθμό με πανκ φωνητικά στοιχεία σε μεταγενέστερους χρόνους.

 Οι Prodigy εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην υπόγεια rave σκηνή στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και έκτοτε πέτυχε η ομάδα αυτή τεράστια δημοτικότητα και παγκοσμίως γνωστή.

Η επιτυχία των Prodigy ήταν ένα  motive στον ηλεκτρονικό  ήχο , φέρνοντας ακροατές που δεν «απολάμβαναν» την ηλεκτρονική μουσική, μέχρι που άκουσαν τους  ”  The Prodigy ” .

Οι Daft Punk ήταν  ένα ντουέτο ηλεκτρονικής μουσικής από Γάλλους μουσικούς  _ Guy-Manuel de Homem-Christo και Thomas Bangalter.

Το ντουέτο θεωρείται μια από τις πιο επιτυχημένες ηλεκτρονικές μουσικές συνεργασίες όλων των εποχών, τόσο στις πωλήσεις άλμπουμ όσο και σε κριτική αναγνώριση.

Οι Daft Punk έφτασαν  σε σημαντική δημοτικότητα στα τέλη της δεκαετίας του 1990 στη Γαλλία.

Στους  Daft Punk πιστώνεται επίσης η  παραγωγή τραγουδιών που θεωρήθηκαν απαραίτητα στη γαλλική σκηνή. Με την εικονική εμφάνισή τους, έχουν διαμορφώσει μια φανταστική καριέρα  & έχουν συνεργαστεί με τεράστιους καλλιτέχνες όπως ο Kanye West και μάλιστα μπήκαν στη σκηνοθεσία και τη συγγραφή ταινιών για να διακλαδώσουν το δημιουργικό τους project !

Στις 22 Φεβρουαρίου 2021, οι  Daft Punk κυκλοφόρησαν  ένα βίντεο στο κανάλι τους στο YouTube με τίτλο “Epilogue”.

Στο  βίντεο περιλαμβάνει μια σκηνή από την ταινία τους, το Electroma του 2006, στην οποία ένα ρομπότ εκρήγνυται και το άλλο περπατά μακριά _ μια κάρτα τίτλου που δημιουργήθηκε γράφει “1993-2021” ενώ παίζει ένα απόσπασμα του τραγουδιού των Daft Punk “Touch”.

Αργότερα εκείνη την ημέρα, ο μακροχρόνιος δημοσιογράφος των  Daft Punk Kathryn Frazier επιβεβαίωσε ότι το ντουέτο είχε χωρίσει …..

Επεται συνέχεια …

 

 

 

 

 

 

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours