Βραβείο Δημοσιογραφίας «Daphne Caruana Galizia» – Πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων

Στις 3 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απηύθυνε πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων για το δεύτερο Βραβείο Δημοσιογραφίας «Daphne Caruana Galizia».

Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο για σπουδαία επιτεύγματα στον τομέα της δημοσιογραφίας που προωθούν ή υπερασπίζονται τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola δήλωσε: «Το μήνυμα του Κοινοβουλίου είναι σαφές. Η Ευρώπη στέκεται στο πλάι όσων αναζητούν την αλήθεια. Η φωνή της Daphne σώπασε βίαια γιατί αποκάλυπτε την αλήθεια, δείχνοντας γιατί δε θα πρέπει ποτέ να αφήνουμε δημοσιογράφους να γίνονται στόχοι ή θύματα. Με το βραβείο αυτό, το Κοινοβούλιο συνεχίζει να υπερασπίζεται την ελευθερία του λόγου, την πολυφωνία στα ΜΜΕ και την ποιοτική δημοσιογραφία, βοηθώντας να μεταδοθούν οι αξίες αυτές στις μελλοντικές γενιές.»
Δεκτές θα γίνονται δημοσιογραφικές δουλειές που έχουν δημοσιευθεί ή μεταδοθεί σε μέσα ενημέρωσης με έδρα σε οποιοδήποτε από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στόχος είναι να στηριχθεί και να τονιστεί η σημασία της επαγγελματικής δημοσιογραφίας για την προστασία της ελευθερίας και της ισότητας.

Η τελετή απονομής του βραβείου με χρηματικό έπαθλο ύψους 20.000 ευρώ διοργανώνεται κάθε χρόνο κοντά στις 16 Οκτωβρίου, ημερομηνία δολοφονίας της Daphne Caruana Galizia.

Τα τελευταία έτη, το Κοινοβούλιο έχει προειδοποιήσει σχετικά με προσπάθειες να υπονομευθεί η πολυφωνία στην ΕΕ και έξω από αυτή. Οι ευρωβουλευτές έχουν καταδικάσει τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων, ειδικά όσες προέρχονται από πολιτικούς, καλώντας την Επιτροπή να υποβάλει νομοθετική πρόταση κατά των καταχρηστικών αγωγών και μηνύσεων. Στις 27 Απριλίου δημοσιεύθηκε η πρόταση για την αντιμετώπιση κακόβουλων νομικών ενεργειών κατά δημοσιογράφων και ακτιβιστών.

Η υποβολή υποψήφιων άρθρων θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας https://daphnejournalismprize.eu/ μέχρι τις 31 Ιουλίου 2022, στις 12.00 τα μεσάνυχτα (θερινή ώρα Κεντρικής Ευρώπης).

Ποια ήταν η Daphne Caruana Galizia; Η Daphne Caruana Galizia ήταν Μαλτέζα δημοσιογράφος, μπλόγκερ και ακτιβίστρια κατά της διαφθοράς. Στην επαγγελματική της πορεία είχε αποκαλύψει εκτενείς πληροφορίες για θέματα που αφορούσαν τη διαφθορά, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, το οργανωμένο έγκλημα, την πώληση «χρυσών διαβατηρίων» σε υπηκόους τρίτων χωρών

Έχοντας δεχτεί επανειλημμένως παρενοχλήσεις και απειλές, η δημοσιογράφος δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2017, όταν εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της. Η κατακραυγή για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την υπόθεση διερεύνησης της δολοφονίας οι αρχές της χώρας οδήγησε τελικά στην παραίτηση του πρωθυπουργού Joseph Muscat. Εκφράζοντας την αποδοκιμασία τους για τις παραλείψεις κατά τη διεξαγωγή των ερευνών, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2019 να αναλάβει δράση.

Περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο: daphnejournalismprize.eu

About Post Author