Τρομερά νέα – Ακόμα πιο κοντά στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό – Σπουδαία ανακάλυψη!

Πληθαίνουν τα θετικά νέα καθώς οι χώρες βγαίνουν από το lockdown και οι επιστήμονες επισπεύδουν τις έρευνες για πιθανά εμβόλια και φάρμακα.

Θετικές εξελίξεις στη μάχη κατά του κορωνοϊού καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες. Και όχι σε ένα, αλλά δύο μέτωπα: Και αυτό γιατί από τη μία υπάρχουν θετικές ενδείξεις από το πρώιμο στάδιο δοκιμών εμβολίου σε ανθρώπους. Από την άλλη, επιστήμονες διαπίστωσαν πως ακόμη ένα αντίσωμα έχει τη δυνατότητα να εξουδετερώσει τον κορωνοϊό.

Ελπιδοφόρα μηνύματα για το εμβόλιο

Η βιοφαρμακευτική εταιρεία Moderna, με έδρα στη Βοστώνη, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι συλλέχθηκαν «θετικά» δεδομένα κατά το πρώιμο στάδιο δοκιμής εμβολίου σε ανθρώπους, με όλους τους 45 συμμετέχοντες ηλικίας 18 έως 55 ετών να παράγουν αντισώματα COVID-19. Έπειτα από την εξέλιξη αυτή, ο ιατρικός κόσμος ελπίζει πως έφτασε ένα βήμα πιο κοντά στην παραγωγή ενός εμβολίου κατά του θανατηφόρου ιού.

Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, με την κάθε μία να λαμβάνει, τυχαία, διαφορετική ποσότητα εμβολίου: 25 μικρογραμμάρια, 100 μικρογραμμάρια και 250 μικρογραμμάρια. Κάθε ομάδα έλαβε δύο δόσεις με ενδομυϊκές ενέσεις, με 28 ημέρες να μεσολαβούν μεταξύ των δόσεων.

Μετά από 43 ημέρες, ή δύο εβδομάδες από τη λήψη της δεύτερης δόσης, η «ομάδα 15 ατόμων των 25 μικρογραμμαρίων» παρουσίασε επίπεδα αντισωμάτων τα οποία «συμφωνούν» με τα δείγματα αίματος από ασθενείς που ανέρρωσαν από τον κορωνoϊό, σύμφωνα με την ενημέρωση της Moderna. Η «ομάδα των 100 μικρογραμμαρίων» παρήγαγε αντισώματα που «ξεπέρασαν σημαντικά» τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν σε ασθενείς οι οποίοι ανέρρωσαν από τον ιό.

Μάλιστα, τουλάχιστον οκτώ συμμετέχοντες ανέπτυξαν αυτό που ονομάζεται «εξουδετερωτικά αντισώματα», τα οποία υπερασπίζονται τα ανθρώπινα κύτταρα από παθογόνα ή μολυσματικά σωματίδια.

Η αμερικάνικη εταιρεία, τόνισε ακόμα ότι το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) συνέβαλε στη δοκιμή του υποψήφιου εμβολίου σε ποντίκια, τα οποία στη συνέχεια εκτέθηκαν στο νέο κορωνοϊό, ωστόσο το εμβόλιο «απέτρεψε την αναπαραγωγή στους πνεύμονές τους». Το ενδιαφέρον στοιχείο έγκειται στο γεγονός πως τα πρώιμα στοιχεία για τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων από τη δοκιμή σε ανθρώπους συνάδουν, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία, με εκείνα από τα ποντίκια.

Τέλος, η Moderna δήλωσε ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει την τρίτη φάση δοκιμής για το εμβόλιο τον Ιούλιο, καθώς η δεύτερη φάση – με 600 συμμετέχοντες – αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Ακόμα ένα αντίσωμα που εξουδετερώνει τον κορωνοϊό

Την ίδια στιγμή, ακόμη εξουδετερωτικό αντίσωμα, που είχε απομονωθεί παλαιότερα από έναν ασθενή, ο οποίος ανέρρωσε πριν χρόνια από το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), διαπιστώθηκε ότι μπλοκάρει αποτελεσματικά τη μολυσματικότητα του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

Οι επιστήμονες από την Ελβετία, τη Γαλλία (Ινστιτούτο Παστέρ) και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον δρα Ντέιβιντ Βίσλερ του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature». Τέτοια εξουδετερωτικά αντισώματα θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων αντι-ιικών φαρμάκων και εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Τα αντισώματα παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα ως απάντηση σε ξένους μικροοργανισμούς που εισβάλλουν στο σώμα. Τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να εστιάσουν σε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη (αντιγόνο) του «εισβολέα». Στην περίπτωση του νέου ιού, στόχος είναι η προεξέχουσα πρωτεΐνη-ακίδα του (spike) με την οποία διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Οι ερευνητές είχαν προηγουμένως εντοπίσει μονοκλωνικά αντισώματα από έναν ασθενή, ο οποίος είχε αναρρώσει από SARS το 2003 και είχαν ήδη διαπιστώσει, μέσα από δοκιμές σε ζώα και ανθρώπους, ότι αυτά τα αντισώματα μπορούσαν να εξουδετερώσουν κορωνοϊούς. Αυτή τη φορά, διερεύνησαν τις δυνατότητες που έχουν 25 από αυτά τα αντισώματα κατά του νέου ιού SARS-CoV-2 και βρήκαν ότι οκτώ μπορούν να προσδεθούν τόσο στον ιό όσο και στα μολυσμένα από αυτόν κύτταρα.

Ιδίως ένα αντίσωμα, το S309, διαπιστώθηκε ότι έχει ισχυρή εξουδετερωτική δράση κατά του νέου ιού, καθώς προσδένεται ακριβώς στην «ακίδα» του. Το S309 μπορεί να δράσει επίσης σε συνδυασμό με ένα άλλο λιγότερο ισχυρό αντίσωμα, το οποίο στοχεύει σε ένα διαφορετικό σημείο της ίδιας πρωτεΐνης spike. Η συνέργεια αυτή των δύο αντισωμάτων μπορεί να βελτιώσει τις δυνατότητες εξουδετέρωσης του ιού και να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης ανθεκτικών μεταλλάξεων του, όπως εκτιμούν οι ερευνητές, οι οποίοι πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου να δημιουργηθούν «κοκτέιλ» μονοκλωνικών αντισωμάτων που θα ελέγχουν τον SARS-CoV-2. Όμως θα πρέπει πρώτα να γίνουν δοκιμές τους σε ανθρώπους.

Πηγή:newpost.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.