Δικηγόροι: Ζητούν από τον πρωθυπουργό να επαναλειτουργήσουν νωρίτερα τα δικαστήρια

Επιστολή στον πρωθυπουργό απέστειλαν οι μαχόμενοι δικηγόροι με την οποία εκφράζουν την αντίθεσή τους σχετικά με την παράταση της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, την οποία χαρακτηρίζουν αδικαιολόγητη.

Οι δικηγόροι αναφέρουν ότι τα δικαστήρια είναι κλειστά, την ώρα που επαναλειτουργούν καταστήματα εστίασης, μικρά εμπορικά καταστήματα και πολυκαταστήματα.

«Οι υπογράφοντες μαχόμενοι δικηγόροι – ποινικολόγοι, μέλη των δικηγορικών συλλόγων από όλη την Ελλάδα, μέλη της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, διατυπώνουμε την οξεία αντίθεσή μας για την αδικαιολόγητη παράταση της αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων και των περισσοτέρων δικαστηριακών ενεργειών παρά το γεγονός ότι απεφασίσθη κατόπιν εισηγήσεως από την ανώτατη υγειονομική επιτροπή να επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης, τα μικρά εμπορικά καταστήματα, τα πολυκαταστήματα (Mall), μάλιστα νωρίτερα από την προκαθορισμένη ημερομηνία» σημειώνουν στην επιστολή.

Όπως αναφέρουν, «η συνεχιζόμενη αρνησιδικία προσβάλλει βάναυσα τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών, αφού κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού υπήρξαν άνθρωποι που δυστυχώς φυλακίστηκαν για μικρές ποινές ακόμα και λίγων μηνών, εφόσον δεν μπορούσαν να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη, καθώς οι περιπτώσεις αυτές δεν ήταν στις εξαιρέσεις των Κ.Υ.Α. δέον όπως τονισθεί ότι ακόμα και σε άλλες περιπτώσεις αστικής φύσεως με χαρακτήρα κατ’ επείγοντος και άμεσου κινδύνου, έχουν εγκλωβιστεί οι πολίτες στην βασανιστική αναμονή, με δυσάρεστα αποτελέσματα».

Οι μαχόμενοι δικηγόροι θεωρούν ότι η παρατεταμένη αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων, έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στη φυλακή, ενώ σε οικονομική εξαθλίωση και απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες συνάδελφοί τους. «Διερωτώμεθα ως εκ τούτου εάν υφίσταται εμπεριστατωμένη και αδιαμφισβήτητη επιστημονική άποψη ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται μόνο στις αίθουσες των δικαστηρίων και όχι στα πολυκαταστήματα (Mall), στις παραλίες, στα εγκαίνια πλατειών ή σε άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και στους άλλους χώρους μαζικών συναθροίσεων εκατοντάδων ή και χιλιάδων ανθρώπων καθημερινά.

Η παρατεταμένη αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων έχει ήδη οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στη φυλακή και σε ακόμη περισσότερους έχει στερήσει το δικαίωμα της αποφυλάκισης με αποτέλεσμα να εκτυλίσσονται οικογενειακές τραγωδίες σε χιλιάδες σπίτια ανά την επικράτεια.

Παράλληλα, έχει οδηγήσει σε οικονομική εξαθλίωση και απόγνωση τους χιλιάδες συναδέλφους μας αφού το δικηγορικό σώμα επλήγη ανεπανόρθωτα. Απαραίτητη φυσικά η γενναία οικονομική στήριξη των Δικηγόρων κατά τον μήνα Μάιο και η σαφής αναγνώριση μας ως πληττόμενου κλάδου» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι δικηγόροι επισημαίνουν ότι καθολικό αίτημα χιλιάδων δικηγόρων και της πλειονότητας των Ελλήνων πολιτών είναι να επαναπροσδιοριστεί η ημερομηνία άρσης αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων.

«Είμαστε πρόθυμοι να σας καταθέσουμε περαιτέρω εξηγήσεις και διαθέσιμοι για άμεση συνάντηση προφανώς μετά από συνεννόησή μας με την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, είτε με εσάς είτε με εκπροσώπους που εσείς θα ορίσετε» λένε στην επιστολή τους οι δικηγόροι.

About Post Author

+ There are no comments

Add yours