του Γιώργου Λιβανού

Υπάρχουν φιλίες που αντέχουν στο χρόνο. Υπάρχουν σχέσεις που φερνουν τους ανθρώπους κοντά, σχέσεις στοργής , αποδοχής κι αγάπης.

Ο Τέλης Ζώτος τα τελευταία 57 χρονια μιλάει καθημερινά με τη Ροζίτα Σώκου στο τηλέφωνο, 2 και τρεις φορές τη μέρα, όπως η ίδια τονίζει, ενώ μετά τη χαλάρωση των μέτρων της Πανδημίας, ξεκίνησε και πάλι τις εβδομαδιαίες επισκέψεις στη Ροζίτα , μια φορά την εβδομάδα, στο σπίτι της στο Βύρωνα.

Οι τρίωρες και βάλε αυτές επισκέψεις, έχουν χιούμορ, αμοιβαία εκτίμηση και πειράγματα, συζητήσεις που ακροβατούν από την τρέχουσα κοινονικοπολιτική πραγματικότητα ως τις απίστευτες ιστορίες που και οι δύο θυμούνται πασπαλισμένες όλες, με ένα αίσθημα που περισσεύει. Αυτό της αγάπης και της αφοσίωσης μεταξύ δύο φίλων.

Η Ροζίτα πάντα μαγειρεύει, πάντα ρητορεύει, πάντα θέλει να καυτηριάσει με το δικό της τρόπο τα κακώς κείμενα και η συζήτηση που οι επισκέπτες απολαμβάνουν μαζί με τους δύο πρωταγωνιστές πραγματικά κάθε φορά απρόβλεπτη.

Συχνά η Ροζίτα απαγγέλει ολοκληρα δημοτικά ποιήματα ή στίχους από σονέττα που αγαπά, γεγονός που εκλπήττει πρώτο τον Τέλη, μα για τι μνήμη μιλάμε, απορεί. Και αυτό που είναι απορίας άξιο είναι πότε ακριβώς γνωρίστηκαν και ξεκίνησαν να κάνουν παρέα.

Ο Τέλης επιατρέφει στην Αθήνα 57 χρόνια πίσω, όταν την επισκέπτεται μετά την Αποφοίτηση του από τη Βασ. Ακαδημία του Λονδίνου. Έλληνας της Αλεξάνδρειας , έχει ενα φίλο στην Ελλάδα, που πλέον μετοικεί, ηθοποιό και σκηνοθέτη , τον Πάνο Κατέρη , που του προτείνει να είναι ο πρωταγωνιστής στην πρώτη του ταινία, το Τετράγωνο, η οποία γίνεται με κόπο και πολλή προσπάθεια αλλά και σπουδαία ονόματα να την ενισχύουν, όπως αυτό του Σαμαράκη στο σενάριο & Ξαρχάκου στη μουσική!

Η εντυπωσιακή ανταπόκριση της ταινίας στο κοινό και τους κριτικούς του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, κάνει τη Ροζίτα να εκφράσει το ενδιαφέρον και τη στήριξη της για τα νεαρά αυτά αγόρια, σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή!

Η σχέση της με τον Τέλη ιδιαίτερα, σχεδόν συγγενική πια , είναι άξια για την ποιότητα της διάρκειάς της… Τόσα χρόνια λέει ο Τέλης. Η Ροζίτα μου δείχνει μια φώτο του νεαρού πρωταγωνιστή τότε, που κοσμεί μια γωνιά στο σαλόνι της και τον διορθώνει, είχαμε πρωτοειδωθεί σε ένα κάλεσμα της Ίλυας Λιβυκού, και τον ξεχώρισα, αλλά μάλλον το ‘ χει ξεχάσει. Μετά ήρθε η ταινία κι ο θαυμασμός στον ηθοποιό. Πολλά χρόνια ε;

Ο Τέλης είναι 80 χρονών και η Ροζίτα το Σεπτέμβρη κλείνει τα 98 της χρόνια. Μαζί με την πίττα που μας δίνει προικιό για το δρόμο μας απαγγέλει Μπάυρον. Το σπίτι αυτό είναι υπέροχο, μονολογεί εν τέλει γιατί είναι χτισμένο ψηλά να είναι το μάτι παντα ελευθερο, στην περιοχή του Βύρωνα. Τυχαίο, αναρωτιέται, όσο και οι ανθρώπινες σχέσεις.

 

About Post Author

Γιώργος Λιβανός

Σκηνοθέτης- Ηθοποιός

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours