Τις μπανάνες τις αγαπώ και δεν το κρύβω. Τις βρίσκω παντού και πάντα: όλες τις εποχές του χρόνου, σε κάθε μανάβικο ή σουπερμάρκετ θα υπάρχει ένα τσαμπί για μένα. Είναι χορταστικές και τόσο γλυκές, που όσες δεν μπουν στο πρωινό μου γιαούρτι, τις καραμελώνω και τις κάνω topping για εξωτικό ρυζόγαλο ή τις βάζω σε κολασμένα Banoffee. Εάν είσαι σαν κι εμένα, πάντα θα “παίζουν” μερικές μπανάνες στην κουζίνα. Όμως ποτέ δεν καταφέρνω να τις καταναλώσω όλες τόσο γρήγορα ώστε να μην μου καφετιάσουν (όσο κι αν έχω δοκιμάσει κόλπα με μεμβράνες και αλουμινόχαρτα)Ωριμάζουν σχετικά γρήγορα οι μπανάνες, όμως μην κάνεις καμιά τρέλα και τις πετάξεις επειδή γέμισαν καφέ κηλίδες και μαλάκωσαν! Όπως και ενίοτε οι άνθρωποι, έτσι και οι μπανάνες όσο περισσότερο ωριμάζουν, τόσο πιο γλυκές γίνονται. Διάβασε παρακάτω τι θαυμάσια πράγματα μπορείς να κάνεις με αυτές τις παραγινωμένες μπανάνες.

1. Τα πιο βελούδινα & γλυκά smoothies που απόλαυσες ποτέ

Μπορεί να λατρεύεις ήδη τα smoothies με βασικό συστατικό την μπανάνα. Το μυστικό για να σου γίνουν υπέροχα βελούδινα και κρεμώδη, τόσο που να δυσκολεύεσαι να τα ρουφήξεις με το οικολογικό καλαμάκι σου, είναι να χρησιμοποιήσεις παγωμένες, υπερώριμες μπανάνες.

Ξεφλούδισε τις μπανάνες, κόψτες στη μέση ή σε χονδρές φέτες και φύλαξέ τες αεροστεγώς καλυμμένες στην κατάψυξηΠέτα μισή ή μία παγωμένη μπανάνα στο επόμενο Banana Lassi ή στο σοκολατένιο milkshake σου και θα με θυμηθείς. Άσε που επειδή οι ώριμες μπανάνες είναι πιο γλυκές μπορείς να μειώσεις ή να παραλείψεις εντελώς οποιαδήποτε γλυκαντική ουσία θα έβαζες στο smoothie σου!

2. Δύο λέξεις: κέικ μπανάνας

Ή banana bread, όπως θα το χεις πετύχει εδώ κι εκεί. Μα υπάρχει πιο νόστιμη “δεν πετάμε τίποτα” συνταγή; Δυσκολεύομαι να την βρω. Το κέικ μπανάνας είναι το ντένιμ των κέικ: casual, πάντα νόστιμο και ικανοποιητικό χωρίς να φωνάζει “επιδόρπιο!”, δεν προσποιείται κάτι που δεν είναι και μπορείς να το φας όλες τις ώρες: από το πρωί μέχρι το βράδυ (τότε που χτυπούν οι μεταμεσονύχτιες λιγούρες).

Διάλεξε και φτιάξε:

Σε περίπτωση που έχεις βρεθεί τώρα με γινωμένες μπανάνες, αλλά θέλεις να φτιάξεις το κέικ μπανάνας μελλοντικά, μπορείς να καταψύξεις τις μπανάνες (μισές, σε φέτες ή πολτοποιημένες) όπως ανέφερα παραπάνω. Όταν έρθει η ώρα του κέικ, θα τις βγάλεις από κατάψυξη και σε 10 λεπτά θα είναι έτοιμες προς χρήση!

3. Υποκατάστατο αυγού σε ορισμένα κέικ και μπράουνις

Σενάριο: δεν σκοπεύεις να φτιάξεις το μπανανοκέικ με πρωταγωνιστή τη μπανάνα, αλλά ένα άλλο οποιοδήποτε κέικ και 1) έχεις ξεμείνει από αυγά ή 2) δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις αυγά (γιατί έχεις αλλεργία/είσαι vegan/νηστεύεις κ.λ.π.). Όπως σου είχα γράψει στις αντικαταστάσεις υλικώνμπορείς για κέικ και brownies να χρησιμοποιήσεις 1/2 μπανάνα πολτοποιημένη + 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ για κάθε 1 αυγό που ζητά η συνταγή σου, έχοντας όμως πάντα στο νου σου ότι η γεύση και η υφή της μπανάνας θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα, ακόμα κι αν δεν “κλέψει” την παράσταση.

4. Υγιεινά αλλά όχι ξενέρωτα μπισκότα, που μπορείς να φας και με το πρωινό σου

Όταν βάζεις μισή ή μία ώριμη πολτοποιημένη μπανάνα σε δόση ζύμης για μπισκότα, ξέρεις ότι θα σου βγουν μαλακά (αφού θα κρατήσουν υγρασία), μοσχομυριστά και απλώς υπέροχα. Άσε που σε παίρνει να μειώσεις και λίγο τη ζάχαρη, αναλόγως τα γούστα σου. Δοκίμασε αυτά τα νηστίσιμα μπισκότα μπανάνας με βρώμη που είχαμε φτιάξει παλιότερα και ίσως αρχίσεις επίτηδες να παίρνεις παραπάνω μπανάνες για να σου μείνει καμιά για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

5. Το πιο γρήγορο & απολαυστικό παγωτό του κόσμου

Πάγωσε στην κατάψυξη όσες ώριμες μπανάνες σου έχουν ξεμείνει (σε φέτες, για πιο γρήγορα). Έπειτα βάλτες στο blender ή στον επεξεργαστή τροφίμων μαζί με λίγο μέλι ή ζάχαρη, λίγο κακάο (αν είσαι της σοκολάτας) ή κάποιο μυρωδικό (βανίλια ή κανέλα) ή ακόμα και λίγο φυστικοβούτυρο/ταχίνι/αμυγδαλοβούτυρο και χτύπα τες μέχρι να γίνει ένα μείγμα ομοιογενές και αφράτο. Δε θα πιστεύεις ότι το παγωτό που τρως δεν περιέχει κρέμα γάλακτος ή άλλα ζωϊκά προϊόντα.

6. Πανεύκολα, ανάλαφρα pancakes μπανάνας χωρίς γλουτένη

Ουσιαστικά μιλάμε για υγιεινά pancakes με 2, ναι 2 υλικά: μπανάνες και αυγά. Πως θα τα φτιάξεις;

Πολτοποίησε πολύ καλά, με πιρούνι, 1 μεγάλη υπερώριμη μπανάνα. Πρόσθεσε 2 αυγά και ανακάτεψέ τα καλά, πάλι με το πιρούνι, μέχρι να ομογενοποιηθούν με τον πολτό μπανάνας σε πηχτό αλλά ρευστό μείγμα. Ζέστανε λίγο βούτυρο ή λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και ρίξε 2 κουταλιές από το μείγμα για το κάθε pancake. Άστο να τηγανιστεί από τη μια πλευρά για 1‘, γύρνα το προσεκτικά από την άλλη με μια σπάτουλα και τηγάνισέ το για άλλο 1 λεπτό, ή μέχρι να πάρει χρώμα. Επανάλαβε την διαδικασία για όλο το μείγμα και θα καταλήξεις με 6-8 μικρά pancakes, που μπορείς να σερβίρεις με μέλι/μαρμελάδα/ξηρούς καρπούς/φρέσκα φρούτα/πραλίνα φουντουκιού κ.λ.π. 

#FeedYourDreams,Anna

Πηγή: .madameginger.com

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours