11 μοντέλα κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση τον πρώην ισχυρό άντρα της μόδας, Gérald Marie.

Την άνοιξη του 1980, η Wendy Walsh και η μητέρα της επιβιβάστηκαν σε ένα αεροπλάνο και πέταξαν από το Τορόντο του Καναδά, όπου ήταν το σπίτι τους, στο Παρίσι. Η Walsh ήταν τότε μια 17χρονη αριστούχα μαθήτρια, αλλά παράλληλα ήταν και ένα επίδοξο μοντέλο. Οι φωτογραφίες της είχαν ήδη κάνει αίσθηση στο κορυφαίο για την εποχή πρακτορείο Paris Planning (σ.σ. το 1986 συγχωνεύτηκε με το πρακτορείο Elite) και έτσι η νεαρή κοπέλα είχε λάβει πρόσκληση ώστε να την γνωρίσουν από κοντά.

Στα γραφεία του πρακτορείου, η Walsh και η μητέρα της, Ellen, γνωρίστηκαν με το «χαρισματικό 30χρονο αφεντικό», τον Gérald Marie. Η ίδια περιέγραψε στην «Guardian» την πρώτη της συνάντηση μαζί του ως εξής: «Ο Marie προσφέρθηκε να μας πάει για φαγητό. Πήγαμε λοιπόν σε ένα μικρό υπαίθριο μπιστρό στην πλατεία de Madeleine, σε κοντινή απόσταση από το πρακτορείο. Ήταν η πρώτη φορά που δοκίμασα croque monsieur και μου εξηγούσε τι ήταν. Συνειδητοποιώ τώρα ότι είναι ένα φανταχτερό σάντουιτς με ψητό τυρί. Και τον θυμάμαι ξεκάθαρα να καλοπιάνει τη μητέρα μου, και αυτό μου έκανε έκπληξη. Ήταν μια εξαιρετικά όμορφη γυναίκα στα νιάτα της, αλλά ο λύκος είχε αφήσει ουλές στο πρόσωπό της. Της χάιδεψε το χέρι και κάτι μέσα στο 17χρονο στομάχι μου έλεγε πως αυτό είναι περίεργο».

Αργότερα, στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τους, η Walsh θυμάται τη μητέρα της να λέει: «Ω, αυτός ο άντρας είναι υπέροχος, θα σε φροντίσει». «Τώρα με την ενήλικη ματιά που έχω κοιτάζω πίσω και πιστεύω πως αυτός ήταν ο τρόπος του. Δελέαζε τα κορίτσια πείθοντας τους γονείς τους ότι θα ήταν φύλακας των έφηβων θυγατέρων τους. Λίγες εβδομάδες μετά την άφιξή της στο Παρίσι, όπως καταγγέλλει η Walsh, βιάστηκε από τον Gérald Marie.

Gérald Marie
Ο Gérald Marie/ Φωτογραφία: Getty/ Ideal Image

17 χρονών δηλώνει πως ήταν και η Carré Otis-Sutton όταν βιάστηκε από τον Gerald Marie. Η 52χρονη σήμερα γυναίκα κατέθεσε το καλοκαίρι μήνυση, κατηγορώντας τον πρώην ισχυρό άνδρα της μόδας, ότι την βίασε επανειλημμένα στο διαμέρισμά της. Η Otis τη δεκαετία του ’90 ήταν το πρόσωπο των Guess, Calvin Klein, αλλά και άλλων εμβληματικών brands της εποχής, ενώ έγινε γνωστή και ως η πρωταγωνίστρια της ταινίας «Μαύρη Ορχιδέα». Από το 1992 έως το 1998 ήταν παντρεμένη με τον υποψήφιο για Όσκαρ ηθοποιό Μίκι Ρουρκ. Όπως η ίδια δήλωσε χρειάστηκαν χρόνια για να επεξεργαστεί όσα της συνέβησαν, πόσο μάλλον να τα δημοσιοποιήσει.

Η Jill Dodd ήταν 20 ετών όταν, όπως επίσης καταγγέλλει, κακοποιήθηκε από τον Marie. Η ίδια δηλώνει πως δυσκολεύεται μέχρι και σήμερα να εμπιστευτεί άντρες. «Μου πήρε δεκαετίες για να προσπαθήσω να θεραπευτώ από το τραύμα και την τοξική ντροπή που μου προκάλεσε ο Gérald Marie. Ελπίζω να φέρω την αλήθεια στο φως, να ανοίξει η συζήτηση και να αλλάξει η νομοθεσία για τη σεξουαλική παρενόχληση και επίθεση. Ελπίζω να αποστιγματοποιήσω τη ντροπή, την ενοχή και το self-blaming που προέρχονται από τη σεξουαλική επίθεση. Αυτός που επιτίθεται πρέπει να ντρέπεται, όχι το θύμα. Ελπίζω να ενθαρρύνω και να ενδυναμώσω και άλλες επιζήσασες που δέχτηκαν σεξουαλική κακοποίηση στο χώρο εργασίας τους», δήλωσε η Jill Dodd.

Η Ebba Karlsson από τη Σουηδία ήταν 20χρονο μοντέλο όταν τον συνάντησε. Όπως μεταδίδει το France 24, η ίδια διηγήθηκε μια συνάντηση όπου ο Marie της έδειξε πρώτα φωτογραφίες ορισμένων μοντέλων του πρακτορείου, ρωτώντας αν ήξερε πώς έγιναν διάσημες, ενώ έβαλε το χέρι του στο πόδι της. «Είπε: “Λοιπόν, για να μπορείς να είσαι τόσο διάσημη, πρέπει να δώσεις κάτι από τον εαυτό σου”. Τότε ένιωσα λες και κάποιος με είχε αποκεφαλίσει. Η δύναμή μου μόλις είχε εξαφανιστεί. Δεν είχα δύναμη. Πάγωσα».

Η δημοσιογράφος Lisa Brinkworth εργαζόταν ως μοντέλο για ένα ρεπορτάζ του BBC όταν, όπως λέει, ο Marie την κακοποίησε σεξουαλικά σε ένα νυχτερινό κέντρο. «Με στοιχειώνει εδώ και 20 χρόνια», δήλωσε στο AFP. Αν και αυτά τα περιστατικά έλαβαν χώρα τη δεκαετία του 1980 και του 1990, οι επίσημες καταγγελίες υποβλήθηκαν για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2020 στο Tribunal Judiciaire στο Παρίσι. Στις 21 Νοεμβρίου, επτά άλλες γυναίκες μίλησαν για τον Marie, σπάζοντας επίσημα το πέπλο που κάλυπτε την σεξουαλική κακοποίηση στον χώρο της μόδας.

Ο Gerald Marie, 71 ετών σήμερα, ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς άντρες στη διεθνή μόδα. Για 25 χρόνια, ήταν ο European Chief του Elite Model Management , που έχει εκπροσωπήσει super models όπως η Naomi Campbell, η Helena Christensen, η Claudia Schiffer και η Cindy Crawford. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ο Marie θα μπορούσε είτε να εκτινάξει, είτε να καταστρέψει την καριέρα ενός μοντέλου κάνοντας απλά ένα και μόνο τηλεφώνημα. Όλες αυτές τις δεκαετίες, η σεξουαλική βία του Marie κυκλοφορούσε αποκλειστικά ως φήμη.

Το διάστημα 1987 με 1993 ήταν παντρεμένος με το με το σούπερ μοντέλο Linda Evangelista, ενώ μετά τον χωρισμό τους εγκαταστάθηκε στην Ίμπιζα. Η ίδια επαίνεσε το «θάρρος και τη δύναμη» που δείχνουν όλο και περισσότερες γυναίκες που κατηγορούν τον πρώην σύζυγό της. Μιλώντας στο Guardian’s Weekend, η Evangelista δήλωσε ότι πιστεύει τις γυναίκες που αφηγούνται τις εμπειρίες τους με τον Marie, ο οποίος για περισσότερες από τρεις δεκαετίες ήταν από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες στη βιομηχανία της μόδας. «Κατά τη σχέση μου με τον Gérald Marie, δεν γνώριζα τίποτα για αυτούς τους σεξουαλικούς ισχυρισμούς εναντίον του, οπότε δεν ήμουν σε θέση να βοηθήσω αυτές τις γυναίκες», είπε η Evangelista.

Ο Gerald Marie, 71 ετών σήμερα, ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς άντρες στη διεθνή μόδα. Για 25 χρόνια ήταν ο European Chief του Elite Model Management, που έχει εκπροσωπήσει super models όπως Naomi Campbell, Helena Christensen, Claudia Schiffer και Cindy Crawford. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ο Marie θα μπορούσε είτε να εκτινάξει, είτε να καταστρέψει την καριέρα ενός μοντέλου κάνοντας απλά ένα και μόνο τηλεφώνημα. Όλες αυτές τις δεκαετίες, η σεξουαλική βία του Marie κυκλοφορούσε αποκλειστικά ως φήμη.

Το διάστημα 1987 με 1993 ήταν παντρεμένος με το με το σούπερ μοντέλο Linda Evangelista, ενώ μετά τον χωρισμό τους εγκαταστάθηκε στην Ίμπιζα. Η ίδια επαίνεσε το «θάρρος και τη δύναμη» που δείχνουν όλο και περισσότερες γυναίκες που κατηγορούν τον πρώην σύζυγό της. Μιλώντας στο Guardian’s Weekend, η Evangelista δήλωσε ότι πιστεύει τις γυναίκες που αφηγούνται τις εμπειρίες τους με τον Marie, ο οποίος για περισσότερες από τρεις δεκαετίες ήταν από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες στη βιομηχανία της μόδας. «Κατά τη σχέση μου με τον Gérald Marie, δεν γνώριζα τίποτα για αυτούς τους σεξουαλικούς ισχυρισμούς εναντίον του, οπότε δεν ήμουν σε θέση να βοηθήσω αυτές τις γυναίκες», είπε η Evangelista.

Στο σήμερα, τουλάχιστον 11 μοντέλα κατηγορούν ανοιχτά τον Marie, εκ των οποίων οι έξι ταξίδεψαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Παρίσι προκειμένου να δώσουν κατάθεση στο τμήμα Παιδικής Προστασίας. Πρόκειται για τις Carré Otis, Jill Dodd, Lesa Amoore, Shawna Lee, Ebba Karlsson και η Emily Mott. Παράλληλα, ένα χρόνο αφότου οι εισαγγελείς στη Γαλλία άρχισαν την έρευνα για τα φερόμενα περιστατικά, έχουν πληθύνει και οι φωνές που ζητάνε μια πιο ισχυρή εργασιακή ρύθμιση για την προστασία των νέων και συχνά ευάλωτων μοντέλων που συχνά εργάζονται μακριά από το σπίτι και την εποπτεία των γονιών τους.

«Ήξερα ότι έπρεπε να υπομείνω την κακοποίηση για να συνεχίσω να εργάζομαι. Αυτό μου έγινε πολύ σαφές» δήλωσε η Carré Otis σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στην γαλλική πρωτεύουσα. Εξήγησε πως εξαρτιόταν από τον Marie όχι μόνο η δουλειά της, αλλά ακόμα και το φαγητό ή το πού θα μείνει. Την υποστήριξη της στα θύματα δήλωσε και η Κάρλα Μπρούνι, πρώην μοντέλο, αλλά και πρώην Πρώτη Κυρία της Γαλλίας: «Αρκετά! Στηρίζω την Carré και τις υπόλοιπες επιζήσασες του Marie που έρχονται στο Παρίσι για να καταθέσουν εναντίον του κακοποιού τους».

Και ενώ, όπως φαίνεται, καμία ποινή δεν πρόκειται να προκύψει, καθώς νομικά τα αδικήματα του Marie έχουν παραγραφεί, η Carré Otis–Sutton δίνει την καλύτερη απάντηση σε όσους τη ρωτάνε τι περιμένει να πετύχει με την δημοσιοποίηση της ιστορίας της: «Για μένα, δικαιοσύνη δεν είναι να βλέπω κάποιον πίσω από τα κάγκελα. Υπάρχουν πολλοί Gerald Maries στον χώρο (της μόδας). Πρέπει κάτι να αλλάξει αλλάξει, καθώς αυτός ο κλάδος σε έναν μεγάλο βαθμό λειτουργεί ανεξέλεγκτα. Αυτό, για μένα, μοιάζει με τη δικαιοσύνη».

Πηγή:bovary.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours